Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις προσλήψεις

Τι θα ισχύει για το Δημόσιο

Το ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλάνο για τους δημοσίους υπαλλήλους που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών θα κινηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το in.gr σε πέντε βασικούς άξονες.

 

 

Η πρώτη παρέμβαση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι από το 2020 να υπάρξει σύνδεση των προσλήψεων στο Δημόσιο με την κινητικότητα. Οπως υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου, στόχος είναι να υπάρχει μια καθαρή εικόνα για τη στελέχωση του Δημοσίου, να εντοπιστούν δηλαδή τα πραγματικά κενά, καθώς, όπως επισημαίνουν, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής αποτύπωση για το ποιες θέσεις χρειάζονται προσωπικό και το αν αυτές καλύπτονται ή όχι.

 

Από κει και πέρα, σε πρώτη φάση αυτές οι κενές θέσεις θα καλύπτονται μέσω της κινητικότητας, δηλαδή με υπαλλήλους οι οποίοι δηλώνουν αιτήματα για μετατάξεις ή αποσπάσεις. Αλλωστε, στόχος είναι, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, να δημιουργηθεί ένας χάρτης με τις κενές θέσεις του δημόσιου τομέα σε όλη την Ελλάδα, για τον οποίο θα ενημερώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν εθελοντικά να μεταταχθούν ή να αποσπαστούν και να καλύψουν τα συγκεκριμένα κενά. Στην περίπτωση που ούτε με αυτόν τον τρόπο δεν μπορέσουν να καλυφθούν οι κενές θέσεις, τότε πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να προχωρήσει σε προκήρυξη προσλήψεων.

 

Αλλαγές στην κινητικότητα

 

Πάντως, σε ό,τι αφορά την κινητικότητα – σημειωτέον, τα αιτήματα του 1ου κύκλου του 2019 για μετατάξεις και αποσπάσεις που αναμένεται να «ανοίξουν» τον Σεπτέμβριο υπολογίζονται γύρω στις 8.000 -, η κυβέρνηση φέρνει και δύο αλλαγές. Αρχικά, στο Υπουργικό Συμβούλιο προγραμματισμού και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου τον Σεπτέμβριο θα εγκρίνεται και το προσχέδιο προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο και το υπουργείο Εσωτερικών θα «ευθυγραμμίσει» και τα αιτήματα της κινητικότητας. Μάλιστα, κάθε υπουργείο για να καταρτίσει τον ετήσιο προγραμματισμό, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και τον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων. Παράλληλα, δε, στην Επιτροπή Κινητικότητας θα συμμετέχει πλέον και ο γενικός γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα.

 

Νέος θεσμός

 

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, εισάγεται ένας νέος θεσμός, αυτός του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα είναι ο θεματοφύλακας και αρχειονόμος κάθε υπουργείου. Θα έχει τριετή θητεία και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ με προκήρυξη της Αρχής. Υπό την εποπτεία του θα έχει τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου καθώς και τις υπηρεσίες Συντονισμού. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, θα προκηρυχθούν θέσεις για 15 υπηρεσιακούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία (πλην των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας).

 

Ανθρωποι του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως οι υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι από την Κεντρική Δημόσια Διοίκηση, οι οποίοι – μεταξύ των κριτηρίων που θα τεθούν – θα πρέπει να έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου, άριστη γνώση ξένης γλώσσας, 12ετή δημόσια προϋπηρεσία και να έχουν θητεύσει σε θέση γενικού διευθυντή για έναν χρόνο ή τρία χρόνια σε διευθυντική θέση. Μάλιστα, ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας θα συμμετέχει και στις κρίσεις των γενικών διευθυντών και των προϊσταμένων των υπουργείων.

 

Το Πειθαρχικό Δίκαιο. Στα κυβερνητικά πλάνα βρίσκεται και ένα νέο απλουστευμένο Πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο. Οπως σημείωναν πηγές του υπουργείου, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο υπάρχει διάσπαρτη νομοθεσία και νομολογία για τους δημοσίους υπαλλήλους, Το κεντρικό, όμως, πρόβλημα εντοπίζεται στην ταχύτητα της απόδοσης των ευθυνών. Υποθέσεις «λιμνάζουν» για μήνες στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια, οπότε στόχος είναι να υπάρξει παρέμβαση, φτιάχνοντας μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία και θα εξετάσει το ζήτημα.

 

Το ΑΣΕΠ

Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις από το ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την παροχή βοήθειας στην ανεξάρτητη Αρχή. Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ιωάννη Καραβοκύρη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών σε κάθε πρόσληψη – όπως, για παράδειγμα, να μπει τέλος στην ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων – αποτελεί προτεραιότητα.

 

Στην κυβέρνηση, δε, θέλουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως αυτό της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, όπου επί περίπου ενάμιση χρόνο η διαδικασία είχε κολλήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκοντας λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει λόγω της καθυστέρησης της έκδοσης αποτελεσμάτων της μεγάλης αυτής προκήρυξης με την απώλεια ειδικών κριτηρίων. Υπενθυμίζεται πως με νομοθετική πρωτοβουλία που θα ισχύσει όχι μόνο για την 3Κ/2018 αλλά για όλες τις προκηρύξεις, ό,τι ειδικό κριτήριο ισχύει τη στιγμή της αίτησης θα ισχύει και για τους διορισμούς.

 

Τέλος, αναμένεται να γίνει σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού τόσο του κλαδολογίου στο Δημόσιο όσο και των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων. Στόχος είναι να υπάρξει και διασύνδεση με την περιγραφή των καθηκόντων εργασίας, ποιες αρμοδιότητες και τι δουλειά κάνει ο κάθε υπάλληλος. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και σύστημα επιβράβευσης, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά καλά γνωρίζοντες τα θέματα του Δημοσίου, το ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) θα πρέπει να γίνει το… δεξί χέρι σε αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας ουσιαστικά προγράμματα επιμόρφωσης που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους υπαλλήλους, αλλά θα λειτουργήσει και προς το γενικό συμφέρον του κράτους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ