Ψηφίζεται σήμερα το διυπουργικό νομοσχέδιο

Με κύρια σημεία την κυβερνησιμότητα στους δήμους, το άσυλο στα πανεπιστήμια και το θέμα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Β. Θάνου, συνεχίζεται η συζήτηση  στην Ολομέλεια της Βουλής το διυπουργικό νομοσχέδιο οπότε και θα ψηφισθεί.

 

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ   Αλέξη Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και λόγω των αντιθέσεων που προκαλούν μεταξύ των κομμάτων, οι αντιπαραθέσεις αναμένεται να κορυφωθούν στη συζήτηση του άρθρου 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν τη κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

 

Στο ίδιο νομοσχέδιο ωστόσο, προβλέπονται επίσης, μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ, κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019 και χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρωθυπουργός, με το νομοσχέδιο «βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Για τα επίμαχα ζητήματα (άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητά τους, απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

 

Σημειώνεται ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου είχαν ταχθεί οι βουλευτές της Ν.Δ ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ