Ο πρωθυπουργός εξετάζει προσωπικά όλα τα σενάρια για τη διάσωση της επιχείρησης
Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΗ και στο σχέδιο εξυγίανσής της, αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους και τα πιθανά σενάρια για την έξοδό της από το μεγάλο τούνελ, βρίσκεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις προσπάθειες ανόρθωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και αγωνιά για την επιτυχή κατάληξη του σχεδίου σωτηρίας της.
Σε αυτό τον σχεδιασμό για το νοικοκύρεμα της κορυφαίας κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τους περίπου 16.750 εργαζομένους συμβιβασμοί δεν χωρούν, ούτε όμως και ο τεμαχισμός της που μπορεί να την έβγαζε από το τραγικό σημείο που βρίσκεται σήμερα αλλά θα υποθήκευε το μέλλον της.
Η αδυναμία της απελθούσας διοίκησής της να βρει βαθιά στηρίγματα για τη ΔΕΗ, οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και οι επιπόλαιοι χειρισμοί για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού εξαιτίας των οποίων η Επιχείρηση προς χάρη των ανταγωνιστών της-ιδιωτών προμηθευτών επιβαρύνθηκε με κόστος 600 εκατ. ευρώ ενίσχυσαν τις προσδοκίες αλλά και τη βούληση ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που θεώρησαν ότι η κατάρρευσή της δημιουργεί ευκαιρίες για να αποκτήσουν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της, βάζοντας πόδι στις υδροηλεκτρικές της μονάδες που μαζί με τα δίκτυα αποτελούν τα πολυτιμότερα assets της.
Σε αυτή τη λογική που η προηγούμενη κυβέρνηση διόγκωσε την εγκατάλειψη της ΔΕΗ φορτώνοντάς τη με δυσβάσταχτα βάρη που την έφεραν στο χείλος του γκρεμού, αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους βλέπουν την αδυναμία της Επιχείρησης ως ευκαιρία για να μοιράσουν τα «ασημικά» της. «Δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθεί η ΔΕΗ για να εξυπηρετήσουμε τα ιδιωτικά συμφέροντα», έλεγε σε συνεργάτες του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και συνεργάζεται στενά με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για να αποφύγει τυχόν τραγικό λάθος που θα τη… βγάλει από την πρίζα, συμπαρασύροντας μάλιστα το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επενδύει πολλά στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ με ένα έμπειρο στέλεχος του διεθνούς ενεργειακού ομίλου της ENEL που έδειξε από την πρώτη στιγμή να κερδίζει την εμπιστοσύνη και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να καταστρώσουν από κοινού ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης πάνω στο οποίο θα πατήσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης για να την οδηγήσει σε μια διαφορετική πορεία και να κλείσει τις βαθιές πληγές της που, σε αντίθεση με όλα όσα υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση, εξακολουθούν να είναι ανοιχτές, όπως π.χ. οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ που έχουν χαρακτηριστεί από την παρούσα κυβέρνηση «δωρεάν ιδιωτικοποίηση» και αποσύρονται, οι έκτακτες ενέσεις ρευστότητας με κρατικό χρήμα που βούλωναν προσωρινά τρύπες χωρίς να λύνουν αυτό καθαυτό το πρόβλημα, αλλά και η ακύρωση του σχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να χάσει την ευκαιρία να βάλει σημαντικά κεφάλαια στα ταμεία της.