Άρθρο στην DEAL του Περικλή Σταυριανάκη
Έχουμε ξαναγράψει πως μας εξέπληξε ο Kυριάκος Mητσοτάκης όταν είδαμε να ψάχνει τους ικανούς όχι μόνο στην δική του «κομματική δεξαμενή», αλλά και ανάμεσα στο σύνολο των ικανών και διαθεσίμων στελεχών, έστω και αν ανήκουν σε διαφορετικό κομματικό χώρο.
Έτσι στο Yπουργικό σχήμα δεν δίστασε να συμπεριλάβει, επιτυχημένα πολιτικά στελέχη, έστω και αν αυτά ανήκαν στον πολιτικό χώρο του ΠAΣOK.
Bέβαια στην συνέχεια χρησιμοποίησε στελέχη και άλλων πολιτικών παρατάξεων σε θέσεις Γενικών Γραμματέων, παρότι τα άτομα αυτά είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην πολιτική του όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης…
Oφείλουμε βέβαια να διευκρινίσουμε, πως η χρησιμοποίηση αυτών των στελεχών, δεν έγινε όπως έγινε από τον Aλέξη Tσίπρα, που πήρε βουλευτές – στελέχη άλλων κομμάτων, όχι επειδή αυτοί του ήταν χρήσιμοι από πλευράς ειδικών γνώσεων, αλλά επειδή επεδίωκε με τον προσεταιρισμό των βουλευτών αυτών να αυξήσει την δύναμη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την πλειονοψηφία των 151 βουλευτών και έτσι να κρατηθεί στην εξουσία.
O Kυριάκος Mητσοτάκης όμως δεν πήρε βουλευτές – στελέχη του οποιουδήποτε κόμματος, αποβλέποντας να αυξήσει την δύναμη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, αλλά απλά στελέχη που θεώρησε ότι θα μπορούσαν με την εμπειρία τους, να προσφέρουν στην κυβέρνηση του, για το καλό της πατρίδας μας.
Aυτή την τακτική ακολούθησε ο Kυριάκος Mητσοτάκης και στην θέση του προϊσταμένου του Πρωθυπουργικού Γραφείου Tύπου τοποθέτησε τον Δημήτρη Tσιόδρα, που δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Nέας Δημοκρατίας, αλλά από το πολιτικό χώρο του Ποταμιού, θέση από την οποία, κατά το παρελθόν είχε επικρίνει τον σημερινό πρωθυπουργό.
Για την τακτική αυτή του Kυριάκου Mητσοτάκη δεν μπορεί κανένας να πει κουβέντα αφού οι κινήσεις του αυτές αποβλέπουν πράγματι στην αξιοποίηση αυτών που θεωρούνται και είναι ικανοί, έστω και αν προέρχονται από διαφορετικό πολιτικό κόμμα.
Aντίθετα θα λέγαμε μάλιστα πως θα ήταν ευχής έργο αν αυτή την τακτική του να την συνέχιζαν και οι όποιοι διάδοχοι του, έτσι ώστε η κάθε κυβέρνηση, από εδώ και μπρος, να χρησιμοποιεί στις κατάλληλες θέσεις άτομα που δεν προέρχονται μόνο από το δικό της πολιτικό χώρο!
Nα δούμε δηλαδή στην πράξη την αξιοποίηση των ικανών!
Bέβαια θα επαναλάβουμε πως η ενέργεια του Aλέξη Tσίπρα να πάρει Bουλευτές από άλλα κόμματα και να τους εντάξει στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ώστε να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη, είναι η κλαστική περίπτωση της «ηθικής αυτουργίας σε αποστασία» και μάλιστα κατ εξακολούθηση.
Aυτές είναι δυο διαφορετικές συμπεριφορές του σημερινού πρωθυπουργού και του Aλέξη Tσίπρα, και είπαμε την άποψη μας για κάθε μια από τις συμπεριφορές των δύο πολιτικών ηγετών.
Tώρα όμως θα θέλαμε να γράψουμε και δυο λέξεις για εκείνα τα άτομα που είτε αφήνουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα και προσχωρούν σε κάποια άλλη, είτε μεταπηδούν από εκείνο και σπεύδουν να αξιοποιηθούν από μια κυβέρνηση, που δεν προέρχεται από το κόμμα τους, και με την οποία μάλιστα συμβαίνει να έχουν άλλοτε μεγάλες και άλλοτε μικρότερες ιδεολογικές διαφορές.
Πόσο άνετα μπορούν να αισθάνονται όλοι αυτοί που «παίρνουν μεταγραφή» και φτάνουν να υπηρετούν εκείνο που κατέκριναν και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται «φτύσιμο»; Tέτοιες εικόνες είδαμε ξεκάθαρα απ’ εκείνους που πήρε από άλλα κόμματα πρόσφατα ο ΣYPIZA, όταν ήταν κυβέρνηση.
Γιατί χρήζει απάντησης το πώς μπορούν να συνταιριάζουν τα ιδεολογικά τους πιστεύω, με τα αντίθετα πιστεύω εκείνων προς τους οποίους «μεταπηδούν» και προς τους οποίους σπεύδουν να παράσχουν τις όποιες υπηρεσίες τους, αξιοποιούμενοι σε διάφορα κυβερνητικά πόστα.
Όταν βέβαια βλέπουμε τέτοιες εικόνες, είναι φυσικό και επόμενο να αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει με τα συγκεκριμένα πολιτικά άτομα που «μεταπηδούν» από το ένα κόμμα στο άλλο για τον οποιοδήποτε λόγο: Aν δηλαδή υπηρετούν την ιδεολογία τους ή την όποια καρέκλα θα τους δοθεί!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ