Η «κάθετη δομή» σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι το νέο μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Πολιτική Προστασία, με στόχο την δημιουργία ενός Οργανισμού με ξεκάθαρο καταμερισμό αρμοδιοτήτων, δηλώνει ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».
Η λειτουργία της νέας υπηρεσίας θα βασίζεται στο τρίπτυχο «άμεση πληροφόρηση, άμεσος εντοπισμός και άμεση κινητοποίηση», επισημαίνει και στη νέα αυτή προσπάθεια θέτει πρωτίστως ως σύμμαχο τους πολίτες. Γι’ αυτό, όπως εξηγεί, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
Αναφερόμενος στην έως σήμερα λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζει την άριστη εκπαίδευση και την επιχειρησιακή δεινότητα του προσωπικού. Εντοπίζει το κύριο πρόβλημα της Υπηρεσίας στην «πολυδαίδαλη» δομή της. Αναφέρει επίσης, ως χαρακτηριστικό «παράδοξο» την λειτουργία της με ωράριο δημοσίου, και επισημαίνει την «αυτονόητη αλλαγή» που έγινε άμεσα σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία, «με σύμμαχο τον πρωθυπουργό που έδωσε άμεσα εντολή για την ενίσχυση της Γ.Γ. σε προσωπικό και μέσα». Αναφέρει επίσης ως παθογένεια την διασπορά των Υπηρεσιών στην Αθήνα, η οποία θα αντιμετωπιστεί με την συστέγαση της Γ.Γ. και του Κέντρου Επιχειρήσεων.
Σχετικά με την ενίσχυση των μέσων αεροπυρόσβεσης, αναφέρει ότι, με βασικό γνώμονα κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί να αποδίδει δεκαπλάσιο όφελος στον πολίτη, εξετάζεται η αγορά νέων μέσων με χρηματοδότηση έως και 90% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνει πάντως ότι η προσφορά των πιλότων μας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα μέσα που διαθέτουν σήμερα.
Σε ερώτηση τι θα έκανε ο ίδιος διαφορετικά στη φωτιά στο Μάτι απάντησε ότι «σκοπός μας είναι να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά ΜΑΤΙ».
Τέλος κληθείς να απαντήσει πως ένιωσε όταν ο πρωθυπουργός του ανέθεσε την θέση του γ.γ. και αν υπάρχει κάτι που ο ίδιος φοβάται, είπε ότι το πρώτο συναίσθημα ήταν μεγάλη ευθύνη απέναντι πρώτα στους πολίτες και ακολούθως στον πρωθυπουργό. Όσον αφορά στον φόβο, απάντησε με μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη: «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει» και πρόσθεσε: συνεπώς, η δουλειά μας δεν είναι να φοβόμαστε, αλλά να διώχνουμε τον φόβο.