Από τη γενιά των 45άρηδων
Τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα πρόσωπο έκπληξη με μεγάλη εμπειρία στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε θέσεις ευθύνης στο εξωτερικό.
Ο νέος θεσμός αποτελεί μια μεταρρύθμιση που θεσπίστηκε με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για το επιτελικό κράτος και για πρώτη φορά θα μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες των ελεγκτικών σωμάτων της δημόσιας διοίκησης σε μια ανεξάρτητη αρχή. Στόχος είναι να μην υπάρχουν περιθώρια πολιτικού ελέγχου και εξάρτησης από την κυβέρνηση και θα ενσωματώσει το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Βάζει τεχνοκράτη στην θέση του επικεφαλής
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που θα ανακοινωθεί σήμερα, έχει λάβει μέρος στη σύνταξη μελετών για την διαφθορά και τους τρόπους αντιμετώπισης της και ανήκει στη γενιά των 45άρηδων. Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί και την πρόθεση της κυβέρνησης να στραφεί σε τεχνοκράτες με γνώση του αντικειμένου, οι οποίοι βρίσκονται σε μια δημιουργική φάση της καριέρας τους, για να στελεχώσουν παρόμοιες υπηρεσίες, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη του ορισμού συνταξιούχων δικαστικών.
Στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το επιτελικό κράτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση «Ανταποκρίνεται πλήρως στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Αξιοποιούμε την τεχνική βοήθεια που εσείς (σ.σ. η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) είχατε ζητήσει και ενσωματώνουμε πλήρως τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το πώς πρέπει να λειτουργεί αυτή η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Οι υπηρετούντες στους 6 παλαιούς φορείς μεταφέρονται εκεί, συνεχίζουν κάθε έργο που έχουν σε εξέλιξη, αλλά και οι διευθυντές τους δεν θα ορίζονται, πλέον, από την Κυβέρνηση, αλλά και αυτοί ύστερα από ανοιχτό διαγωνισμό. Με άλλα λόγια, γίνεται πράξη η ουσιαστική θεσμική και επιχειρησιακή από-πολιτικοποίηση του ελέγχου της διαφθοράς».
Η Αρχή θα μπορεί να ελέγχει από το γραφείο του πρωθυπουργού μέχρι τον προϊστάμενο σε φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και, για πρώτη φορά, οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Επίσης θα αναλαμβάνει δράσεις όχι μόνο καταστολής, αλλά και για την πρόληψη και την αποτροπή της διαφθοράς.