Η ΕΕ στέλνει το «υλικό», η νέα Πρόεδρος διαλέγει το σχέδιο
Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εγκρίνει τους 26 υποψήφιους των κρατών-μελών για την Επιτροπή, ει δυνατόν οι περισσότεροι γυναίκες. Μια αριστοτεχνική διαδικασία.
Αυτό που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσπαθεί αυτές τις ημέρες, θα μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς με πλέξιμο δαντέλας. Το δέσιμο και η πλέξη πρέπει να είναι ανθεκτική και σικ, κι αυτό έχει παράδοση στις Βρυξέλλες. Εάν θέλουμε τώρα να μεταφέρουμε αυτήν την εικόνα στην πολιτική η φον ντερ Λάιεν «πλέκει» την επόμενη ηγετική ομάδα της Κομισιόν. Ακόμη κρατά πολλές μεμονωμένες κλωστές στα χέρια, τις οποίες θα πρέπει να δέσει σε ένα αριστοτεχνικό σύνολο. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα τα 26 κράτη-μέλη είχαν διορία για να στείλουν τους εκπροσώπους, γυναίκες και άνδρες. Όχι όμως και η Βρετανία λόγω του Brexit. Η Γερμανία εκπροσωπείται από την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν.
Γυναίκες επίτροποι
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν παρακάλεσε τις χώρες, να στείλουν τουλάχιστον 13 γυναίκες υποψήφιες. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, θέλει να γίνει η πρώτη στην ιστορία πρόεδρος που θα ηγείται Επιτροπής με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών επιτρόπων. Μέχρι στιγμής οι γυναίκες είναι 12. Σε περίπτωση που η Ιταλία, αφού πρώτα ξεπεράσει την πολιτική κρίση, στείλει γυναίκα, θα μπορεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της. Αλλά θα πρέπει πρώτα να αποδεχθεί όλες τις υποψηφιότητες, κι αυτό έχει γίνει μόνο σε δύο περιπτώσεις. Έτσι, ενώ η ΕΕ στέλνει το «υλικό», η φον ντερ Λάιεν έχει την ελευθερία να διαλέξει το σχέδιο της δαντέλας. Μπορεί ελεύθερα να διαμορφώνει το περιεχόμενο των καθηκόντων για τους υποψήφιους, όπως εκείνη το θεωρεί καλύτερο. Τα κράτη-μέλη και τα πολιτικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν εκδηλώσει τις δικές τους επιθυμίες και θέλουν να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία της πλέξης. Σχεδόν όλες οι χώρες θέλουν να αποσπάσουν σημαντικούς τομείς δράσης για τους υποψηφίους τους όπως την οικονομία ή το εμπόριο.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου δεν υπάρχει πλέον σαφής πλειοψηφία, θα πρέπει μετά τις ακροάσεις του καθενός από τους υποψηφίους, να εγκρίνουν την επιτροπή ως σύνολο μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Μπορούν να ζητήσουν αλλαγή του ενός ή του άλλου, κάτι που έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Προς το παρόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαθέτει ένα πλούσιο πολιτικό μείγμα από 9 συντηρητικούς υποψηφίους, 9 σοσιαλδημοκράτες, 5 φιλελευθέρους, έναν από τους Πρασίνους και έναν εθνολαϊκιστή. Υπάρχει ήδη ένας σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος, ο Φρανς Τίμερμανς, και η φιλελεύθερη Μαργκαρέτε Βεστάγκερ.
Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης θέλουν περισσότερη επιρροή
Και οι δύο ήθελαν την καρέκλα, στην οποία θα καθίσει από το φθινόπωρο αναπάντεχα η φον ντερ Λάιεν. Και να γιατρευτούν τα «πολιτικά τραύματά» τους, θα αναβαθμιστεί η θέση τους. Οι χώρες μέλη από την ανατολική Ευρώπη θέλουν να στείλουν υποψηφίους για τη θέση του αντιπροέδρου, γιατί θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται στην κατάληψη ηψηλών θέσεων στην ΕΕ. Ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι από το Βέλγιο, ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ από την Ισπανία και επικεφαλής της ΕΚΤ αναλαμβάνει μια γαλλίδα. Το εθνικιστικό κυβερνητικό κόμμα PiS της Πολωνίας έχει ήδη συμφωνήσει με την φον ντερ Λάιεν για το σημαντικό πόστο του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, από το ταμείο του οποίου η Πολωνία παίρνει σημαντικές επιδοτήσεις.
Η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν θέλει εμφανώς να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Πολωνία σε αντίθεση με τον προκάτοχό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επιδιώκει να διευθετήσει στο μέτρο του δυνατού τη διένεξη με αφορμή την παραβίαση των κανόνων κράτους δικαίου. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη συμπλήρωση της νέας ομάδας. Επειδή το όνομά της είναι μακρύ, ονομάζεται «ομάδα Ούρσουλα». Φαίνεται ότι για τους εθνολαϊκστές υποψηφίους από την Πολωνία και την Ουγγαρία η ακρόαση δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα. Το ίδιο και για άλλους υποψηφίους με λιγότερο ειδικό βάρος. Ανάμεσά τους φαίνεται να είναι και η Κύπρια υποψηφία Στέλλα Κυριακίδου. Είναι ψυχολόγος και ευρωβουλευτής χωρίς κυβερνητική εμπειρία.