Στη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το Μάτι

Βολές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την αποκατάσταση των πληγέντων στο Μάτι εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της βουλής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο για να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

 

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης που διατυπώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για πενταετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των πληγέντων προσθέτοντας ότι θα πει περισσότερα τη Δευτέρα μετά την τοποθέτησή του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και έδωσε στοιχεία για τις καθυστερήσεις.

 

«Ήταν υποχρέωσή μας να κινηθούμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Ό,τι κάναμε το κάναμε προφανώς γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις. Από τα 38 εκατομμύρια ευρώ του ειδικού λογαριασμού που δημιουργήθηκε τα 31 δεν αξιοποιήθηκαν. Από τις 415 κατεφδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν, μόνο 61 προχώρησαν. Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν επειδή δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις.  Από 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 44. Από 880 περιπτώσεις κατασκευών προχώρησαν άδειες μόνο για 342».

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος αναφερόμενος στο ζήτημα της απομάκρυνσης από την περιοχή υλικών επικινδύνων για την υγεία των πολιτών ανέφερε ότι «προβλέψαμε την υλοποίηση άμεσων δράσεων, απομάκρυνση αμιάντου, απομάκρυνση απορριμάτων κλπ ενώ ήδη έχει απομακρυνθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης από το επίμαχο οικόπεδο», είπε και εξήρε τον ρόλο της τοπικής κοινωνίας.

 

Σπίρτζης: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για το οικόπεδο στο Μάτι

 

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε θετικό μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων πρόσθεσε όμως ότι προκύπτουν θέματα για το οικόπεδο που πρόσφατα καθαρίστηκε από την καύσιμη ύλη.

 

 

Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι το οικόπεδο είχε καθαριστεί ακόμα τρεις φορές στο παρελθόν, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην τέταρτη διαδικασία ζήτησε όμως εξηγήσεις για την κατάληξη των υλικών αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για διαφορετική αντιμετώπιση από το Δασαρχείο.

 

«Ακούγεται ότι τα προϊόντα αυτά κάηκαν. Αν κάηκαν το Δασαρχείο δεν έδειξε τον ζήλο που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση και ταλαιπώρησε τους κατοίκους. Γιατί δεν έδειξε αυτό τον ζήλο. Θέλω απάντηση τι έγιναν τα προϊόντα καύσης. Αν γίνονται αναγκαίες δράσεις και γίνονται γρήγορα αλλά όχι νόμιμα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση εδώ ότι αν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνεται έτσι», είπε ο κ. Σπίρτζης.

 

Η αντίδραση του ΚΚΕ για το ΠΝΠ για το Μάτι

 

Ο εισηγητής του ΚΚΕ ανέφερε για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ότι «το μόνο που κάνει η ΠΝΠ είναι να αντιμετωπίζει ζητήματα μικρότερα από τα στοιχειώδη. Μεταφέρουν την επίλυση σοβαρών ζητημάτων από το κράτος είτε στο επιμελητήριο είτε σε μια αμφιλεγόμενη για τους σκοπούς και τις αρμοδιότητες εταιρεία. Ο λογαριασμός είναι για την αποκατάσταση των πληγέντων, όχι για να εισπράττει το δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ