Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τι περιλαμβάνει το οικονομικό σχέδιο «Ανάπτυξη για όλους»

Στοχευμένα μέτρα και δεσμεύσεις σε βάθος 12μήνου

 

Πρόσθετη ώθηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξετυλίξει σήμερα και αύριο στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το οικονομικό σχέδιό του με έμφαση στην «ανάπτυξη για όλους» και τη σημαντική σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έδωσε η πρώτη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) μετά τις εκλογές στη χώρα μας.

 

Όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs), οι οποίες αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, μπορούν να αξιοποιηθούν για επενδύσεις. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με ορόσημο το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο προχθεσινό EWG στις Βρυξέλλες άνοιξε σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς αναγνωρίστηκε ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί νέα δεδομένα για το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. «Το κλίμα στο EWG ήταν πολύ θετικό για την Ελλάδα», ανέφεραν στο protothema.gr κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 (για τα κέρδη του τρέχοντος έτους, που θα φορολογηθούν το 2020), τα μέτρα-ανάσα για την αγορά ακινήτων («πάγωμα» ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για μια τριετία, έκπτωση 40%-50% στις δαπάνες αναβάθμισης), ο περιορισμός των φορολογικών βαρών για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιτηδευματίες με μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 9% κ.ά.

 

Το πρώτο πεδίο θα σχετίζεται με τη φορολογία και τη φορολογική πολιτική. Ο πρωθυπουργός αναμένεται πω θα μιλήσει για τις μειώσεις φόρων ήδη έγιναν, νωρίτερα από τα χρονοδιάγραμμα (όπως, για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ) και θα εστιάσει στην ελάφρυνση των βαρών για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Με στόχο, λοιπόν, τη στήριξη των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας και την ανόρθωση της μεσαίας τάξης, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

 

*Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% (σε πρώτη φάση) και από το 24% στο 20% (σε δεύτερη φάση).

 

*Η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

 

*Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

 

*Η αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.

 

*Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

 

*Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

 

*Η έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων

 

*Η χορήγηση στις οικογένειες ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

 

*Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

*Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

 

-Το δεύτερο πεδίο θα σχετίζεται με τις επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει το συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και τόνωσης των επενδύσεων στο εσωτερικό. Στη φαρέτρα του, δε, θα βρίσκεται το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έχει ήδη επιτευχθεί. Πρόκειται για το Ελληνικό, το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στον Πειραιά και την επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός” στη Χαλκιδική:

 

*Σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η υλοποίηση της επένδυσης απαιτούσε μία σειρά από κανονιστικές και διοικητικές πράξεις, οι οποίες, τα προηγούμενα χρόνια, είτε είχαν “παγώσει”, είτε προχωρούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς. Ήδη, υπογράφηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς τέσσερις ΚΥΑ και πρόκειται να υπογραφεί άμεσα ακόμα μία, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της επένδυσης.

 

*Σε ό,τι αφορά στην επένδυση της Cosco, κατατέθηκε ήδη στο υπουργείο Ναυτιλίας νέο βελτιωμένο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.

 

*Σε ό,τι αφορά στην επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές, το υπουργείο Περιβάλλοντος προέβη στην άμεση τροποποίηση της υπάρχουσας άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της “Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών”, ενώ ενσωμάτωσε και τη εγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη.

 

-Το τρίτο πεδίο θα σχετίζεται με τις εργασιακές σχέσεις. Σε αυτόν τον τομέα, οι στόχοι της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η προστασία των εργαζομένων και η στήριξη της πλήρους απασχόλησης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο στρατηγικό αποτύπωμα της “συμφωνίας αλήθειας”, για την οποία έχει μιλήσει πολλές φορές στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

 

“Η πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο, για να αναπτυχθεί, απαιτεί, όμως, και από αυτήν να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο. Να σέβεται το νόμο, τις υποχρεώσεις της, να φροντίζει τους εργαζόμενους και να φροντίζει, βέβαια, και το κοινό μας περιβάλλον”, θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

 

-Το τέταρτο πεδίο θα σχετίζεται με το ψηφιακό κράτος. Στόχος της κυβέρνησης είναι το κράτος να σταματήσει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και να γίνει σύμμαχος της ανάπτυξης, περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ