Ποιές οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου και πώς θα αντιμετωπιστούν Τσίπρας-Παπαγγελόπουλος
Πολιτικές κόντρες φέρνει η δικογραφία της Novartis η οποία έχει πάει στη Βουλή καθώς εντοπίστηκαν ονόματα πολιτικών. Θα παραμείνει ωστόσο κλειδωμένη στο συρτάρι του Προέδρου της Βουλής μέχρι και την Τετάρτη όπου και θα ξεκινήσει η σχετική «ανάγνωσή» της από τα πολιτικά κόμματα, με το ερώτημα να είναι έναν η κυβερνητική πλειοψηφία θα πάρει καθοριστικές αποφάσεις.
Το κύριο ερώτημα είναι αν θα αποφασιστεί η σύσταση προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία που εστάλη αμελλητί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν σπεύδουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις πριν δοθεί, την Τετάρτη, η δικογραφία στους εκπροσώπους των κομμάτων. Στελέχη της κυβέρνησης σημειώνουν ότι όλα θα εξεταστούν με νηφαλιότητα και στην ώρα τους. Φαίνεται πάντως να αντιμετωπίζουν ως ξεχωριστά κεφάλαια την εμπλοκή του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση.
Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν διαφεύγει της προσοχής ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να ηρωποιηθεί και να συσπειρώσει το κόμμα του με μια πιθανή παραπομπή σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή. Έτσι θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρχει πρόταση για προανακριτική που να αφορά τον κ. Τσίπρα και υπάρχει το σενάριο να μην περιλαμβάνεται το όνομα του ούτε και σε πιθανή εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την ύπαρξη ή μη σκευωρίας.
Σε αυτό το σημείο, μέλη της κυβέρνησης, διαχωρίζουν τις πολιτικές ευθύνες που θεωρούν ότι υπάρχουν, από τυχόν ποινικές. Άλλα κυβερνητικά στελέχη, στο ίδιο κλίμα, σημειώνουν ότι θα αποδειχτεί πως η παρούσα κυβέρνηση δεν διακατέχεται από διάθεση ρεβανσισμού και δεν θα προχωρήσουν σε αντιθεσμικές ενέργειες, όπως έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ως ένα διαφορετικό κεφάλαιο στην υπόθεση χαρακτηρίζεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν δηλώσει δημοσίως ότι είναι ο περιβόητος Ρασπούτιν, τον οποίο δικαστικοί έχουν καταγγείλει για παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis αλλά και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Από την στιγμή που το όνομα του φέρεται να υπάρχει στη δικογραφία και να περιγράφεται ο ρόλος του στην υπόθεση, η Βουλή αναμένεται να εξετάσει περαιτέρω αυτές τις καταγγελίες. Ειδικό βάρος σε αυτό, εκτός από τις καταθέσεις των πολιτικών προσώπων, θα έχει η κατάθεση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, η οποία περιλαμβάνεται στο φάκελο που έχει φτάσει στη Βουλή.