Σπυράκη: Οδεύουμε σε οικονομία που δεν θα εξαρτάται από τον άνθρακα

Στο διεθνές συνέδριο που γίνεται στην Κοζάνη με θέμα την «Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια» βρέθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει στην δυτική Μακεδονία ενεργητική οικονομία μετά τον λιγνίτη και οι άνθρωποι που ασχολούνται σήμερα στα ορυχεία και παρεμφερείς εργασίες να μπορούν να συνεχίσουν σε άλλους τομείς της παραγωγής και εργασίας.

 

Η Μαρία Σπυράκη τόνισε ότι «οδεύουμε σε οικονομία που δεν θα εξαρτάται από τον άνθρακα», εξήγησε ότι κάποιες μονάδες «θα παραμείνουν σε λειτουργία στην περιοχή» και επεσήμανε ότι «είναι επιθυμία μας η δυτική Μακεδονία να συνεχίσει να παραμείνει ενεργειακό κέντρο επενδύοντας και σε άλλες μορφές ενέργειας και στην κυκλική οικονομία».

 

Υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν την προηγούμενη περίοδο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με την υιοθέτηση από μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών του ψηφίσματος για την δημιουργία του «Ταμείου δίκαιης Μετάβασης» με προϋπολογισμό 4,8 δισ. ευρώ για 41 περιφέρειες της Ευρώπης που διαθέτουν ορυχεία, εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από κάρβουνο και που εξαρτώνται οι οικονομίες τους, όπως της δυτικής Μακεδονίας από την παραγωγή του λιγνίτη και που στο άμεσο μέλλον θα νοιώσουν μεγάλη πίεση εξαιτίας των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την ελαχιστοποίηση εκπομπών διοξειδίου.

 

Η κ. Σπυράκη διευκρίνισε ότι τα χρήματα που προς το παρόν έχουν διατεθεί για την περίοδο 2021-2027 είναι λίγα, δεν επαρκούν για όλες τις λιγνιτικές περιφέρειες της Ευρώπης και ότι αναμένουν όλοι στις Βρυξέλλες την σύνταξη του προϋπολογισμού της ΕΕ που θα γίνει έως τους πρώτους μήνες του 2020 για να δούμε εάν θα αυξηθούν οι πόροι που έχουν αρχικά διατεθεί στο Ταμείο δίκαιης Μετάβασης, με δεδομένο ότι η νέα πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ «μίας πράσινης συμφωνίας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050, και τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%, έως το 2030. Σημείωσε ότι «τα χρήματα του Ταμείου δίκαιης μετάβασης είναι το ”ιερό δισκοπότηρο” για την χώρα μας» και ότι «η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει στις Βρυξέλλες θα είναι σκληρή αφού τα χρήματα του προϋπολογισμού θα λιγοστεύσουν μετά την αποχώρηση της Μ Βρετανίας».

 

Από το βήμα του ιδίου συνεδρίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε ότι με υπογραφή του η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου δημιούργησε το δικό της Ταμείο δίκαιης μετάβασης όπου χρηματοδοτείται από ένα μέρος των δικαιωμάτων εμπορίας αερίων ρύπων. Πρόσθεσε δε ότι στο ελληνικό πράσινο ταμείο υπάρχουν ήδη από τον περασμένο Απρίλιο 30 εκατ. ευρώ που περιμένουν να αξιοποιηθούν και που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επόμενη ημέρα και στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Κάλεσε μάλιστα τους τοπικούς φορείς και τον περιφερειάρχη να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό το τομέα και στην άμεση αξιοποίηση των χρημάτων. Προανήγγειλε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε ερώτηση στην βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό για το θέμα της λειτουργίας του ταμείου δίκαιης μετάβασης και της χρηματοδότησης έργων. Τέλος υπογράμμισε ότι η προηγουμένη κυβέρνηση έλαβε ρητή θέση υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας της Ευρώπης δια του Α. Τσίπρα στην συνοδό κορυφής που έγινε στις 21-22 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και τόνισε ότι περιμένουμε την τελική έκδοση των απόψεων της σημερινής κυβέρνησης ώστε να συνεχιστεί αυτή η πολιτική.

 

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό ζήτησε στην επίσημη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια που κάνει η περιφέρεια με σχέδιο που ετοιμάζει, με την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και εταίρους από την Γερμανία και την Δανία στην αξιοποίηση των τεχνολογιών υδρογόνου ως επενδυτική ευκαιρία και διέξοδο για την μετά λιγνίτη εποχή στην δυτική Μακεδονία.

 

Ο Σωκράτης Φάμελλος αν και εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματος του στην όποια ερευνητική η πιλοτική εφαρμογή μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, ήταν επιφυλακτικός ως προς την βιωσιμότητα τέτοιων επενδύσεων. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος ενδεδειγμένος χρηματοδοτικός άξονας από την Ευρώπη για την προώθηση του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια τέτοια επένδυση δεν θα δώσει θέσεις εργασίας και ότι το επαγγελματικό αποτύπωμα που θα αφήσει στην περιοχή θα είναι πολύ μικρό. «Δεν θα το έβαζα ως βασικό στοιχείο στο ταμείο δίκαιης μετάβασης κατέληξε.

 

Παρεμβαίνοντας στο ίδιο θέμα η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισε το σχέδιο ως μεγαλεπήβολο που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο από την πιλοτική εφαρμογή τις μελέτες να φθάσει να γίνει έργο και να χρηματοδοτηθεί υπογράμμισε και η ίδια το θέμα της εξεύρεσης χρηματοδότησης και επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι της ενεργειακής λεκάνης της δυτικής Μακεδονίας την άλλη ημέρα που θα ξυπνήσουν να έχουν μια δουλειά όπου θα πάρουν χρήματα για να ζήσουν και ταυτόχρονα μέσω της εργασίας τους να συνεχίσουν να παραμένουν ενταγμένοι στην κοινωνία και τον περίγυρό τους. η κ. Σπυράκη κατέληξε λέγοντας ότι η δυτική Μακεδονία χρειάζεται να περάσει στην δίκαιη μετάβαση και όχι σε μετάβαση σοκ και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ