Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη με Τραμπ, Ερντογάν, Ζάεφ

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την κλιματική αλλαγή

 

Σημαντικές επαφές με κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες έχει σήμερα στην Αμερική ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναμένεται το τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και, κατά πάσα πιθανότατα, με τον Τούρκο πρόεδρο.

 

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε την ευκαιρία να έχει συναντήσεις με ηγέτες από την περιοχή των Βαλκανίων (Αλβανία, Σερβία, Κόσσοβο) αλλά και από τον υπόλοιπο πλανήτη (Κολομβία), καθώς επίσης και με σημαίνοντες υπερατλαντικούς οικονομικούς παράγοντες, όπως ο CEO JP Morgan Chase Τζέιμς Ντάιμον.

 

Στο ίδιο πλαίσιο θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες, καθώς όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη με τριπλή στόχευση:

 

Πρώτον να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης που επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων, δεύτερον να συζητήσει όλα τα διπλωματικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας και, τρίτον, να συμμετάσχει στις συζητήσεις γίνονται διεθνώς για τα σημαντικά προβλήματα του πλανήτη, όπως είναι η κλιματική αλλαγή για την οποία μίλησε στη χθεσινή ειδική Σύνοδο που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

 

Στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού κυριαρχεί η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ που είναι προγραμματισμένη για τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος και προβλέπεται να διαρκέσει περί τα 20 λεπτά, καθώς το πρόγραμμα των δύο ηγετών είναι ιδιαιτέρως πιεστικό, όπως επεσήμαιναν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

 

Η συνάντηση θα γίνει σε ξενοδοχείο στο οποίο αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δεξίωση που παραθέτει στους ξένους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Στην αρχή της συνάντησης θα είναι παρούσες και θα φωτογραφηθούν οι σύζυγοι των δύο ηγετών Μελάνια Τραμπ και Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

 

Η ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ


Την πρόταση της κυβέρνησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Παράλληλα, προανήγγειλε τη διοργάνωση διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, εντός του 2020.

 

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή 102 ανθρώπων. «Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι, μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή, κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους, πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

 

Και προσέθεσε: «102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή στο Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες».

 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι έχει ανθρωπογενή αίτια. Και οι δράσεις μετριασμού και προσαρμογής σε αυτή χρειάζονται καταμερισμό εργασίας, συντονισμό και χρήματα. Η Ελλάδα στον διεθνή καταμερισμό εργασίας έχει αναλάβει σαφείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των μνημείων, υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες της χώρας μας -με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας- για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

 

Επίσης, στάθηκε στις ενέργειες της Ελλάδας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφαση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ