Οι αλλαγές στο Μαξίμου και οι ειρωνίες στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα – Δύσκολη διαφαίνεται η συναίνεση για τη ψήφο αποδήμων
Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή βρέθηκε για σαράντα λεπτά ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη συνάντησή τους μετά την παράδοση-παραλαβή την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συζήτησης για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων του εξωτερικού.
«Βλέπω έκανες αλλαγές», είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του. «Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας τους πίνακες κ.λπ. «Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας, με ειρωνικό ύφος. «Μεταρρυθμίσεις επίπλων», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, κόβοντας τη συζήτηση εκεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το πέρας της συνάντησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε κάμερα της ΕΡΤ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, για να προβεί σε δηλώσεις.
Η συνάντηση τυπικά είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης την ψήφο των Ελλήνων των εξωτερικού. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διερευνήσει αν υπάρχουν πιθανότητες συναίνεσης, σε ένα θέμα που ήταν από τα κορυφαία των προεκλογικών του δεσμεύσεων, δηλαδή την απόδοση του στοιχειώδους δικαιώματος στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Οπως συμβαίνει σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρώπης.
Δύσκολη η συναίνεση
Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε με χαμόγελα, όπως αποτύπωσε και ο φωτογραφικός φακός.
Η συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ ολοένα και απομακρύνεται, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης -που προβλέπει ότι η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα- απέχει από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει την επιλογή από τους Έλληνες του εξωτερικού μόνο ορισμένων βουλευτών Επικρατείας.
Πρόταση την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αντισυνταγματική, αφού σημειώνει ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ένας Έλληνας της Γερμανίας, για παράδειγμα, αν πάρει το αεροπλάνο και έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει, η ψήφος του θα προσμετράται κανονικά, ενώ αν ψηφίσει στο προξενείο της Ελλάδας στην πόλη όπου κατοικεί, δεν θα προσμετράται.
Η ελπίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο βασίζεται στην κατ΄αρχήν θετική αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, καθώς οι δύο προτάσεις συμπίπτουν σε πολλά σημεία, αλλά και στη δυνατότητα σύγκλισης με το ΚΚΕ, το οποίο θέτει ορισμένες προϋποθέσεις που ενδεχομένως να καλύψει η κυβερνητική πρόταση.
Σημειώνεται ότι η σχετική πρόταση για να περάσει και να εφαρμοστεί απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, συνεπώς αν διαφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ το νομοσχέδιο απορρίπτεται.