Για την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών και προσφύγων, αλλά και την ανάγκη να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας για αυτά τα παιδιά και στην Κρήτη, μίλησε κατά την επίσκεψή της στα Χανιά η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για την Πρόνοια, Δόμνα Μιχαηλίδου. Η υφυπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και στη συνέχεια με δημάρχους και εκπροσώπους άλλων δήμων του νομού, για να τους ενημερώσει και να συνεργαστεί μαζί τους με στόχο τη δημιουργία δομών για τη φιλοξενία απροστάτευτων ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών και προσφύγων.
“Είναι ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης διαχείρισης και για το λόγο αυτό έχουμε ενημερώσει όλους τους δήμους της Κρήτης. Το ενδιαφέρον μας αφορά σε 4.800 παιδιά τα οποία βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, με τις ροές να αυξάνουν” είπε η κ. Μιχαηλίδου, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι “μέσα στο Σεπτέμβριο έφτασαν ακόμη 500 παιδιά ασυνόδευτα”.
Όπως τόνισε, όταν λέμε παιδιά μιλάμε κυρίως για εφήβους με το 93% να είναι πάνω από 14 χρονών και 74% εξ αυτών αγόρια. Υπάρχει μία λογική ότι είναι αγόρια, ανέφερε η υφυπουργός λέγοντας πως “…τα κορίτσια δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μόνα τους διότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να πέσουν θύματα κακοποίησης. Οπότε οι οικογένειες αναζητούν χώρες στην Κεντρική Ευρώπη για να στείλουν τα αγόρια τους και να τους παρέχουν με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια που μπορούν”.
Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, από τα 4.800 παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα γύρω στα 1.000 είναι στο κέντρο υποδοχής της Μόρια. “Μιλάμε για ένα Camp το οποίο είχε δημιουργηθεί με δυνατότητα για Φιλοξενία τριών χιλιάδων ατόμων, πρόσφυγες και μετανάστες” σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται πολλοί περισσότεροι εκεί.
Η κ. Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι στη χώρα λειτουργούν διάφορες δομές για τα παιδιά αυτά, με την πιο σωστή δομή, κατά την άποψή του υπουργείου, να είναι αυτή των ξενώνων φιλοξενίας. “Ουσιαστικά πρόκειται για μικρές δομές που φιλοξενούν το πολύ 40 άτομα. Από την εμπειρία όμως βλέπουμε ότι είναι ιδανικό να φιλοξενούνται γύρω στα 20 παιδιά. Είναι μικρές ανεξάρτητες δομές σε παλιά μικρά νεοκλασικά κτίρια, παλιές μικρές μονοκατοικίες γύρω στα 100 τετραγωνικά ο κάθε όροφος με 3-4 ή 5 υπνοδωμάτια, ένας με δύο κοινόχρηστοι χώροι και σε κάθε υπνοδωμάτιο υπάρχουν δύο με τρία κρεβάτια. Στην επικράτεια υπάρχουν δομές που φιλοξενούν συνολικά 1.200 παιδιά και είναι κρίμα που στην Κρήτη δεν υπάρχει κάποια δομή φιλοξενίας αν και μέχρι πρόσφατα υπήρχε στα Ανώγεια μια που φιλοξενούσε μόνο 27 παιδιά. Όμως αυτή η δομή έκλεισε” ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.
Είπε επίσης ότι πρέπει να δούνε από κοινού με την αυτοδιοίκηση πώς μπορούν να συνεργαστούν για να ανοίξουν τέτοιες δομές φιλοξενίας στην Κρήτη και στα Χανιά.
Σχετικά με το προϋπολογισμό στήριξης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, η υφυπουργός γνωστοποίησε στους δημάρχους και τους αυτοδιοικητικούς πως υπάρχει πρόσκληση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που μέσω ενός χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος, μέσω ΕΣΠΑ, με ύψος χρηματοδότησης αρκετά υψηλό που καθιστά παραπάνω από εφικτή τη λειτουργία μιας δομής, δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα και οι προοπτικές σωστής οργάνωσης και λειτουργίας των δομών για τη προστασία και φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών.
Στο προϋπολογισμό μεταξύ άλλων προβλέπεται για κάθε παιδί το ποσό 68 ευρώ ημερησίως και αφορά σε έξοδα σίτισης αλλά και για συγκεκριμένες υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται στα παιδιά όπως μάγειρες, κοινωνικοί λειτουργοί, φύλακες των δομών. Όπως είπε επίσης η κ. Μιχαηλίδου, οι δήμοι έχουν τις αναπτυξιακές εταιρείες και μέσω αυτών υπάρχει η δυνατότητα να τρέξει το πρόγραμμα φιλοξενίας και Προστασίας αυτών των παιδιών, πολύ αποτελεσματικά. Σε αυτό που επέμεινε η υφυπουργός ήταν το ότι η Μόρια πρέπει να αποσυμφορηθεί και τα παιδιά που ζουν εκεί πέρα πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον.
Τέλος η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μία αρχή κατανομής όλων των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. “Πιστεύουμε ότι η Κρήτη σε αυτό το κομμάτι θα δείξει μία πάρα πολύ καλή και θετική βούληση, με πρώτο βήμα τη δημιουργία δομών φιλοξενίας παιδιών και στη συνέχεια να διερευνήσουμε τι μπορεί να δημιουργηθεί για τους ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες”.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων τόνισε τη βούληση που υπάρχει να στηριχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για την προστασία και φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, με πρώτο βήμα τον αριθμό των 100 ατόμων για όλο το νομό, αριθμός που θα κατανεμηθεί ανάλογα και με τις δυνατότητές του κάθε δήμου του νομού. Είναι σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε και η υφυπουργός, ότι ο Παναγιώτης Σημανδηράκης ως δήμαρχος Χανίων εξέφρασε την επιθυμία και πρότεινε στην υφυπουργό να αποτελέσουν τα Χανιά μέρος της λύσης του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος.
Ο δήμαρχος Κανδάνου Σελίνου, Αντώνης Περάκης, είπε ότι πέρα από τις προσπάθειες για βοήθεια, φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, είναι χρήσιμο, η ελληνική κοινωνία να καταδικάσει τις πολιτικές που προκαλούν το διωγμό, ξεριζωμό, τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Μία καταδίκη στην οποία να αναφέρεται πως δεν υπάρχει επίσης μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα αφήνοντας την Ελλάδα να διαχειριστεί το πολύ μεγάλο, δύσκολο αυτό ζήτημα.