Τι προβλεπει το νομοσχέδιο
Στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα χρεώνονται τα θετικά βήματα προς την ιδιωτική διαμεσολάβηση, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να κρίνουν πως το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι συνταγματικό.
Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει την επίλυση από μια σειρά αστικών και εμπορικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στα δικαστήρια, αλλά στον ιδιώτη διαμεσολαβητή. Μέσα σε προκαθορισμένες συναντήσεις, 24 στον αριθμό, θα οδηγούνται στη λύση, την οποία θα επικυρώνει δικαστήριο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο επιχειρήσεων από Μονομελές Πρωτοδικείο και η εκτέλεση της σχετικής απόφασης χρειάζεται 1.580 μέρες στην Ελλάδα (δεδομένα Μαΐου 2018). Δηλαδή 4 χρόνια και 3 μήνες όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 582 μέρες δηλαδή 1,5 χρόνος. Παραδείγματος χάριν στη Γαλλία απατούνται 98 μέρες (!), στην Ελβετία 142, στο Βέλγιο 164 και την Πορτογαλία 296 μέρες.
Στον αριθμό των εκκρεμών διοικητικών διαφορών ανά 100 κατοίκους το 2016, η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ με 2,2 (το 2010 ήταν 3,7) όταν η Βουλγαρία είναι στις 0,1, η Ισπανία στις 0,3 και η Πορτογαλία στις 0,7. Το θέμα λοιπόν είναι μείζον για τους πολίτες, τους δικαστές και τους δικηγόρους.
Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες (π.χ Ιταλία) με εντυπωσιακά στην αποφόρτιση των πινακίων των δικαστηρίων.