Ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού
Εφ όλων των κρίσιμων εθνικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μίλησε ο πρωην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στην Θεσσαλονίκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής της Ν.Δ, εκτίμησε ότι προ των πυλών της χώρας βρίσκονται μεγάλες εθνικές προκλήσεις που θα “απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη. Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία”.
Προκλήσεις τις οποίες απέδωσε από “τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας” έως και τη “μέχρι στιγμής διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί ως ισχυρός παίκτης του διεθνούς συστήματος.
Ο κ. Καραμανλής έκρουσε κώδωνα κινδύνου για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό διατυπώνοντας την ανησυχία ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να λάβει διαστάσεις “εθνικής κρίσης”.
Για την τουρκική προκλητικότητα, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα εντός και εκτός συνόρων, τονίζοντας: “Δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί. Γιατί, όπως ήδη ελέχθη αναφορικά με την αυριανή Επέτειο του Όχι, η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου. Γι αυτό και συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να “λογικευτούμε και να τα βρούμε”, πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον”.
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καραμανλής τονίζει πως οι εξελίξεις με το βέτο στην ένταξη της Β.Μακεδονίας στην ΕΕ αποδεικνύει : “Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας”.
O πρώην πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, μίλησε για την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό της χώρας, για να μην ηττηθεί από τις επερχόμενες προκλήσεις.
“Εύχομαι και ελπίζω ότι, στα χρόνια που έρχονται, στην εποχή των νέων μεγάλων προκλήσεων, θα έχουμε όλες και όλοι την σωφροσύνη να πορευτούμε τον δρόμο της αρετής”.