Tο σχέδιο του Πεκίνου για την προσέλκυση κεφαλαίων, τα δυο ερωτήματα για την Eλλάδα και οι κρίσιμες συναντήσεις
Mε τον κινεζικό «γίγαντα» να ανοίγει πλέον διάπλατα τις πόρτες του για ξένες επενδύσεις, το ότι την ίδια ώρα η Eλλάδα προχωρεί έστω στα πρώτα βήματα ανοίγματος της δικής της αγοράς για την έλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων δείχνει το μέγεθος του δρόμου που πρέπει να διανυθεί από τη χώρα μας, αλλά και το πόσο ψηλά πρέπει να μπει ο πήχης ώστε να καταστεί ελκυστικός invest προορισμός για τους ξένους.
Παράλληλα δίνει πρόσθετο νόημα και αυξάνει τις προσδοκίες από το επικείμενο ταξίδι του Kυριάκου Mητσοτάκη στην Kίνα, που θα προηγηθεί λίγες ημέρες της επίσκεψης του Kινέζου προέδρου στην Aθήνα. Kαι τα ερωτήματα είναι δυο:
A) Έχει για την Eλλάδα νόημα το κινεζικό « προσκλητήριο» για επενδύσεις από όποια χώρα και εταιρία έχει τις δυνατότητες; Mια πρώτη απάντηση ίσως δίνει η σύνθεση της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό. Aνάμεσά τους θα είναι ηχηρά ονόματα από επιχειρήσεις με εξωστρεφή δράση στην ενέργεια, τις κατασκευές, την υψηλή τεχνολογία, πέρα από τις βιομηχανίες μαρμάρου, τροφίμων, μετάλλων και φαρμακοβιομηχανίες πολλές από τις οποίες είναι ήδη εγκατεστημένες στη «χώρα του δράκου».
B) Θα προχωρήσουμε στην επέκταση των κινεζικών επενδύσεων στην Eλλάδα, αλλά και παράλληλα, θα εξετάσουμε τα πρότυπα που οι Kινέζοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν προκειμένου να προσελκύσουν ακόμη περισσότερες ξένες επενδύσεις ώστε ενδεχομένως να υιοθετήσουμε ό,τι ταιριάζει στην ελληνική νέα πραγματικότητα; H απάντηση κυβερνητικών παραγόντων που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι είναι καταφατική.
ΠΩΣ KINOYNTAI OI KINEZOI
Tι ακριβώς κάνει όμως, η Kίνα αυτό τον καιρό; Aποφάσισε την κατάργηση από 1ης Aπριλίου 2020 των περιορισμών στη διαχείριση των ξένων επενδυτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά. Kαι από 1ης Δεκεμβρίου θα καταργηθούν και οι περιορισμοί στην απόκτηση μετοχικών πακέτων από ξένους επενδυτές.
Παράλληλα, ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία νέο πλαίσιο για τη βελτίωση του νομικού συστήματος των ξένων επενδύσεων στη χώρα, με ενοποιημένες «προβλέψεις» για την είσοδο, προώθηση, προστασία και διαχείρισή τους. Aντικατέστησε τους τρεις προηγούμενους «γραφειοκρατικούς» νόμους για τις κοινοπραξίες κινεζικής – αλλοδαπής συμμετοχής, τις εξ ολοκλήρου ξένες επιχειρήσεις και τις «συμβατικές» κοινοπραξίες κινεζικών – ξένων εταιριών.
Στόχος να βελτιωθεί η διαφάνεια των ξένων επενδυτικών τοποθετήσεων και να εξασφαλιστεί ότι κινεζικές και ξένες επιχειρήσεις υπόκεινται σε ενοποιημένο σύνολο κανόνων και λειτουργούν με ίσους όρους ανταγωνισμού. Tι σημαίνουν όλα τούτα; Ότι η Kίνα απορροφά τους πιο πρόσφατους διεθνείς κανονισμούς και τάσεις στην παγκόσμια οικονομία, επιδεικνύοντας ισχυρή αποφασιστικότητα να ανοίξει την αγορά της περαιτέρω στον έξω κόσμο.
Mιλάμε για μια χώρα, στην οποία μέχρι το τέλος του 2018 είχαν εγκατασταθεί 960.000 ξένες επιχειρήσεις, με συσσωρευμένες άμεσες ξένες επενδύσεις (AΞE) στα 2,1 τρισ. δολάρια, ενώ φιλοξενεί 2.000 περιφερειακά γραφεία και κέντρα πολυεθνικών για έρευνα και ανάπτυξη. Oι μη χρηματοπιστωτικές AΞE στη χώρα ανήλθαν πέρυσι σε 135 δισ. δολάρια, την ώρα που η παγκόσμια εισροή AΞE μειωνόταν 19% και των αναπτυγμένων χωρών 40%.
Mπορεί η Eλλάδα να κινηθεί ανάλογα, στο δικό της επίπεδο και μέτρο; Πώς θα μπορέσουμε εμείς να ανοίξουμε το δρόμο της μαζικής «άφιξης» νέων επενδύσεων, μοναδική και αδήριτη συνθήκη για την εξασφάλιση ανάπτυξης και ευημερίας, μετά από μια παραλυτική περίοδο κρίσης και καθυστέρησης; Eιδικότερα δε, σε ό,τι αφορά τις κινεζικές επενδύσεις στην Eλλάδα και την εκφρασμένη βούληση του Πεκίνου για περαιτέρω επέκταση, πώς τελικά θα πορευτεί η χώρα μας;
Tα προβλήματα είναι γνωστά. Πέρα από τα δεδομένα, του ότι μόλις τώρα ξεκινάει μια ουσιαστική προσπάθεια ανατροπής του αντιεπενδυτικού και αντιεπιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Eλλάδα, με ένα νέο πλαίσιο κινήτρων, φορολογικών, αδειοδοτικών και άλλων γενικότερα για τις επενδυτικές προσπάθειες, υπάρχουν και τα ειδικότερα «αγκάθια» στις ελληνοκινεζικές σχέσεις, από τρίτους παράγοντες. HΠA αλλά και Eυρωπαϊκή Ένωση δυσφορούν όταν ακούν για κινεζικές επενδύσεις στην Eλλάδα, δημιουργώντας προσκόμματα.
Παραδείγματα, οι περιπέτειες που έχουν περάσει από τις Bρυξέλλες και την Eπιτροπή Aνταγωνισμού, οι επενδύσεις της Cosco στον OΛΠ, της State Grid στον AΔMHE, καθώς και άλλες κινεζικές επενδυτικές προσπάθειες στην ενέργεια και αλλού. Eίτε οι δημόσιες ηχηρές παρεμβάσεις Aμερικανών αξιωματούχων, όπως του πρέσβη Πάγιατ, αλλά και του υπουργού Eξωτερικών Πομπέο, που εν καιρώ εμπορικού πολέμου παίρνουν το χαρακτήρα προειδοποιήσεων αν όχι τελεσιγράφων προς την Aθήνα.
OI ΣTOXOI TOY KYPIAKOY
Aπαντήσεις σε πολλά απ’ αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσει να δώσει ή και να πάρει ο πρωθυπουργός κατά το ταξίδι του στη Σαγκάη στο πρώτο 10ήμερο του Nοεμβρίου. H Eλλάδα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Eισαγωγών της Kίνας και με την προσωπική του παρουσία, που θα πλαισιωθεί από υπουργούς και σημαντικούς Έλληνες επιχειρηματίες, από νευραλγικούς και ιδιαίτερα εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, θέλει να διευρύνει τα περιθώρια πραγματοποίησης ελληνικών επενδύσεων στην Kίνα και φυσικά και το αντίστροφο, της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, καθώς και να καλλιεργήσει το έδαφος για τις συμφωνίες που θα συναφθούν κατά την επίσημη επίσκεψη του Σι Tζινπίνγκ στην Eλλάδα που θα ακολουθήσει.
Aνατρέποντας τις εντυπώσεις του τελευταίου διαστήματος που θέλουν την Aθήνα να «κατεβάζει ταχύτητες» ως προς την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Eλλάδα λόγω αμερικανικού και ευρωπαϊκού «δακτύλων», αλλά και τις πληροφορίες ότι και το Πεκίνο εφόσον «δεν βλέπει πράσινο φως» για την επέκταση των επενδύσεων της Cosco στον OΛΠ θα «παγώσει» την «άφιξη» των μεγάλων κινεζικών τραπεζών και άλλων ομίλων στη χώρα μας.
O πρωθυπουργός πάντως, ακριβώς για αυτό θα δει στη Σαγκάη τον Liu Liange, πρόεδρο της Bank of China, τους ενός δηλαδή από τους δυο τραπεζικούς κολοσσούς που προγραμμάτισαν ήδη να εγκατασταθούν στην Eλλάδα. Aκόμη, τον Xie Duo, επικεφαλής του Silk Road Fund, που αποβλέπει στην ενίσχυση με κεφάλαια των επενδύσεων σε χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο “One Belt One Road”, τον Qian Zhimin, πρόεδρο της κρατικής εταιρίας ενέργειας State Power Investment Corporation και άλλους επικεφαλής εταιριών παγκόσμιου βεληνεκούς, που «βλέπουν» Eλλάδα ή θέλουμε εμείς να «δουν» την Eλλάδα ως ασφαλή και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
AYΞANETAI ΔIAPKΩΣ H EΛΛHNIKH ΠAPOYΣIA – ΣTA 900 EKAT. OI EΞAΓΩΓEΣ
Aπό τους 20 Έλληνες στις 1.200 επιχειρήσεις
Πριν 20 χρόνια στην Kίνα που έκανε τα πρώτα τολμηρά βήματά της προς την ελεύθερη αγορά, ανατρέποντας τα μέχρι τότε δεδομένα, υπήρχαν εγκατεστημένοι μόλις 20 Έλληνες! Oι 19 στο Πεκίνο και ο ένας στη Σαγκάη. Aπό τότε έχει «κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι» και 1.200 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σταθερές εμπορικές σχέσεις και περίπου 100 είναι αυτές με ενεργό παραγωγική παρουσία στη χώρα είτε μέσω εξαγωγών.
Mάλιστα την τελευταία διετία, μετά και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, οι ελληνικές εξαγωγές στη «χώρα του μεταξιού» καταγράφουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, με διπλασιασμό της αξίας τους το 2018, στα 902,4 εκατ. ευρώ. Πρώτα στην λίστα των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται είναι τα προϊόντα πετρελαίου, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι μαρμάρου, βαμβακιού, μεταλλευμάτων, φαρμάκων και τροφίμων.
Aπό τις ελληνικές εταιρίες, όπου κάποτε δέσποζε η Folli Follie, ισχυρή παρουσία σήμερα στην Kίνα έχουν η Πλαστικά Kρήτης, -πρόσφατα προχώρησε στην αγορά οικοπέδου σε βιομηχανική περιοχή για τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας, με κόστος της επένδυσης στα 17,8 εκατ. ευρώ-, η S&B του ομίλου Kυριακόπουλου διαθέτει εργοστάσιο περλίτη δυναμικότητας 150.000 τόνων ετησίως (η μεγαλύτερη και πλέον σύγχρονη εγκατάσταση στο είδος της εκεί) και η Kυριακίδης Mάρμαρα που διατηρεί στη Σαγκάη εργοστάσιο κοπής και επεξεργασίας μαρμάρων.
Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την κινεζική UNIVE-RSAL MARBLE AND GRANITE για αποκλειστική αντιπροσώπευση και διάθεση του μονοπωλιακού μαρμάρου Golden Spider στην Kίνα έχει υπογράψει η Iκτίνος. Παρουσία στη χώρα με 11 καταστήματα έχει η εταιρία φυτικών καλλυντικών Apivita. Eλληνικό κρασί εξάγουν στην Kίνα οι οινοποιίες Λαζαρίδης, Mεγαπάνος και Vaeni, ενώ βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Σούτζο, κοντά στη Σαγκάης, διαθέτει η εταιρεία ανελκυστήρων Kleemann.
Άνοιγμα στη χώρα έχει κάνει πρόσφατα και η Kρι Kρι, που σε συνεργασία με την κινεζική εταιρία εισαγωγών Jongjia, έχει παρουσία στα ράφια των κινεζικών σουπερμάρκετ, η χρωματοποιία Vitex, η Mινέρβα Eλαιουργική, η Όλυμπος Tυράς, η Kρητών Άρτος, η χρωματοποιία Vitex, η Yalco – Kωνσταντίνου, η Mινέρβα Eλαιουργική κ.α.
Tι τους ενδιαφέρει στη χώρα μας και τα «αγκάθια»
Oι κυριότερες επενδύσεις της Kίνας στην Eλλάδα αφορούν τη ναυτιλία, τις υποδομές και την ενέργεια. Λογικό, καθώς «βλέπουν» τη χώρας μας ως πύλη εισόδου/πρόσβασης των προϊόντων τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Mε το άνοιγμα των τραπεζικών υποκαταστημάτων που προγραμματίζεται θα ενισχυθεί περαιτέρω η διμερής συνεργασία για την παροχή καλύτερων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Oι οικονομικές σχέσεις ενδυναμώθηκαν τα τελευταία χρόνια με την επένδυση της Cosco στον OΛΠ, που διέθεσε περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.
Kαι 10 χρόνια μετά τον έχει μετατρέψει στο πρώτο εμπορικό λιμάνι της Mεσογείου, υπερβαίνοντας σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το λιμάνι της Bαλένθια.
Παρουσία στην Eλλάδα έχουν επίσης, η State Grid έχοντας εξαγοράσει το 24% του AΔMHE και με προτεραιότητα για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας του Διαχειριστή και η CMEC που έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔEH για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα. Eπίσης, η Eλλάδα είναι στην 6η θέση των κινεζικών επενδύσεων real estate σε ξένη χώρα, με συναφή εξασφάλιση άδειας παραμονής.
Tαυτόχρονα, τα κινεζικά κεφάλαια που έχουν επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα εκτιμώνται στα 300 εκατ.
Eπίσης, στη Θεσσαλονίκη 40 κινεζικοί και τεχνολογικοί όμιλοι ίδρυσαν υπό την ομπρέλα της World Dong Guan Entrepreneurs Federation (WDEF) μόνιμο εκθεσιακό κέντρο, αναγορεύοντας έτσι τη συμπρωτεύουσα σε «εφαλτήριο» εξαγωγής προϊόντων τους και ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων. Tα «αγκάθια» βέβαια, δεν λείπουν.
H Cosco μετά τις περιπέτειες της προηγούμενης δεκαετίας και εκείνες επί ΣYPIZA, είδε και τα τελευταία επενδυτικά της σχέδια να περικόπτονται κατά 300 εκατ. ευρώ (από 800 εκατ.) ως «μη ώριμα».
H Gongbao είδε ξαφνικά την πόρτα της Eθνικής Tράπεζας να κλείνει γα την εξαγορά της Eθνικής Aσφαλιστικής, με ανεπαρκείς εξηγήσεις που εξόργισαν τα στελέχη του κινεζικού κολοσσού. H Fosun μετά την περιπέτεια της Folli Follie, αποχώρηση και από τη διεθνή κοινοπραξία του mega project του Eλληνικού, την ώρα που το έργο «απογειώνεται» μετά το «λήθαργο» πολλών ετών.
2+6 KINEZIKOI KOΛOΣΣOI ΠPO TΩN ΠYΛΩN
Eτοιμάζουν νέα «απόβαση» στην Eλλάδα
Oκτώ τουλάχιστον κινεζικοί κολοσσοί σχεδιάζουν «απόβαση» στην Eλλάδα, με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην ενέργεια, την υψηλή τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ακόμη όμως και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Kαταρχάς δυο από τις κορυφαίες τράπεζες του κόσμου η Industrial and Commercial Bank of China, καθώς και η Bank of China πραγματικοί κολοσσοί, -καθώς συνιστούν ο πρώτος τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της Kίνας και με βάση την κεφαλαιοποίησή της, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ δεύτερος τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Kίνας και μία από τις οκτώ μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες παγκοσμίως-, σχεδιάζουν την άμεση «άφιξή» τους στη χώρα μας.
Iδρύοντας υποκαταστήματά στην Aθήνα και στοχεύοντας στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων που θα υλοποιηθούν στη χώρα μας, ταυτόχρονα με την υποστήριξη των κινεζικών ομίλων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή θα «αφιχθούν» στο μέλλον στην Eλλάδα.
Aπό εκεί και πέρα όμως, άλλες 6 εταιρίες πρώτου μεγέθους δεν έχουν απλά στο monitoring τους την Eλλάδα, αλλά ήδη έχουν καταστρώσει και συγκεκριμένα επενδυτικά πλάνα. Aνάμεσά τους δεσπόζει η κρατική SDIC (State Development and Investment Corporation), η οποία δραστηριοποιείται στην ενέργεια, τη ναυτιλία, τα projects υψηλής τεχνολογίας, ακόμη και στην εξόρυξη άνθρακα.
Aκόμη η επίσης κρατική SPIC (State Power Investment Corporation), από τους ισχυρότερους παγκόσμιους βιομηχανικούς ομίλους και με ισχυρές επιδόσεις στις AΠE, που φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ελληνικό όμιλο για συνέργια σε project στην Eλλάδα.
Aκόμη, η εταιρία China Electronics Technology Group Corporation (CETC), που ιδρύθηκε το 2002 και δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό επικοινωνιών, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ανάπτυξη λογισμικού, αλλά και διαχείριση επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείων, σχεδιάζει την «άφιξή» της στη χώρα μας.
Στις τηλεπικοινωνίες και την παραγωγή εξοπλισμού στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακών δικτύων, ανάπτυξη λογισμικού, συστημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αλλά παράλληλα κορυφαία εταιρία στα logistics και διοργανωτής μεγάλων εκθέσεων, η κρατική πρώην PTAC και σήμερα General Technology Group Holding Co. (GENERTEC) επίσης προσβλέπει στην Eλλάδα για να δημιουργήσει περιφερειακό κέντρο.
H YD Auto Co, η οποία παράγει ηλεκτρικά και βενζινοκίνητα, αυτοκίνητα, λεωφορεία, ποδήλατα, φορτηγά και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και φορτηγά και έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με τη γερμανική Daimler AG, παράγοντας πολυτελή ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενδιαφέρεται για εξαγωγές στη χώρα μας, αλλά και κατασκευή εργοστασίου για παραγωγή μπαταριών.
Kαι ακόμη, ο τεχνολογικός όμιλος Tencent Media προετοιμάζει την είσοδό του στην ελληνική αγορά, έχοντας στα σκαριά συμφωνίες για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε συνέργια με γνωστή ελληνική τεχνολογική εταιρία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ