Το ελληνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις
Το ραντεβού με τον Σι Τζιπίνγκ θεωρείται από κυβερνητικής πλευράς μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη της σινο-ελληνικής συνεργασίας, με τον Πρωθυπουργό να επιθυμεί την ανάδειξη της ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και τα μεγά
Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, που τον συνοδεύουν στο ταξίδι, σημειώνουν ότι «στρατηγική της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των πολιτικών ανταλλαγών με την Κίνα στο ύψιστο επίπεδο και η διατήρηση της εξαιρετικής δυναμικής που χαρακτηρίζει τη διμερή σχέση σε όλα τα πεδία συνεργασίας». Η χώρα μας άλλωστε θεωρεί το Πεκίνο κρίσιμο παράγοντα του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού «παιχνιδιού».
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην κινεζική μεγαλούπολη στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης China International Import Expo 2019 , όπου μία από τις τιμώμενες χώρες είναι η Ελλάδα, επικεφαλής πολυάριθμης κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής. Στόχοι του ταξιδιού είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Κίνας, η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας και η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην τεράστια αγορά της Κίνας.
Στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Κίνας, αλλά και με οικονομικούς παράγοντες του Πεκίνου, ο κ. Μητσοτάκης θα αποσαφηνίσει πως η Αθήνα είναι αποφασισμένη να καλλιεργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλους τους επενδυτές. Στόχος είναι να καταστήσει σαφές ότι η χώρα μας δεν συμμερίζεται τις επιφυλάξεις Αμερικής και ευρωπαϊκών χωρών για την διείσδυση στην οικονομία τους κεφαλαίων που προέρχονται από την Κίνα και η Ελλάδα δεν δέχεται πιέσεις για να τηρήσει παρόμοια στάση. Αναμένεται να τονίσει ότι «επενδυτές από την Κίνα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, με μόνο όρο να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες της χώρας».
Η κυβερνητική αποστολή θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την διευκόλυνση των επίδοξων επενδυτών. Αφορούν την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για την εύκολη σύσταση επιχειρήσεων σε τρία βήματα, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που συνιστά η Παγκόσμια Τράπεζα και την επικαιροποίηση της νομοθεσίας για απρόσκοπτη έγκριση επενδύσεων στρατηγικής σημασίας.
Από ελληνικής πλευράς υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιπλέον συνεργασίες στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της συνδεσιμότητας, των τηλεπικοινωνιών, της ναυσιπλοΐας, της ενέργειας, των μεταφορών και της διαμετακόμισης, μεταξύ άλλων. Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να συστήσει την Ελλάδα ως μία χώρα δυναμική, που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της στο «σταυροδρόμι» τριών ηπείρων, τις ανεπτυγμένες υποδομές που προσφέρει και τον μεγάλο ορυκτό πλούτο. Μεγάλη σημασία δίνεται επίσης στη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε έργα που θα δημιουργήσουν νέους άξονες μεταφορών και συνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπως μία σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα σε Πειραιά, Βελιγράδι και Βουδαπέστη.