Επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για προσπάθεια πλήρους εργαλειοποίησης του Συντάγματος με μεγάλες δόσεις θεσμικής υποκρισίας.
Τα άρθρα, 32 για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, καθώς και η ψήφος των αποδήμων χαρακτηρίστηκαν μείζονος σημασίας, τόσο από τον κ. Κατρούγκαλο όσο και από όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αναθεώρησης, καταλογίζοντας πολιτικούς τακτικισμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν, ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του συντάγματος, που θα ξεκινήσει στις 18 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 με την ψήφιση του νέου συνταγματικού χάρτη της χώρας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκαν “των προοδευτικών προτάσεων τους που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την επιδίωξη της ΝΔ να επιβάλει την Μνημονιακή κανονικότητα χωρίς Μνημόνια” όπως υποστήριξαν.
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε “κόκκινη γραμμή” την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία, αδιαφανή και ευάλωτη τη διαδικασία για τη ψήφο των αποδήμων του εξωτερικού και επικίνδυνη την άρνηση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να μην υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών.
Για τη ψήφο των αποδήμων, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ανάγκη να βρεθεί συναινετική συνταγματική λύση, ενώ υποστήριξε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε για διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που δεν καλύπτεται συνταγματικά από την πρόταση που κατέθεσε στην Επιτροπή Αναθεώρησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
“Δηλώσαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε συγκλίσεις. Όμως αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο απέχει πολύ από το να αποτελέσει βάση συμφωνίας”, ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης και συμπλήρωσε: “Υπάρχει πρόβλημα. Αποδεικνύεται ότι δεν γνωρίζει η δεξιά του κ. Γεραπετρίτη το τι ποιεί η αριστερά του κ. Θεοδωρικάκου”.
Για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας τόσο ο κ. Κατρούγκαλος όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισαν “απαράδεκτο να μην εκλέγεται από μία ευρύτερη πλειοψηφία αλλά να εκλέγεται ουσιαστικά και με σχετική πλειοψηφία και με 140 βουλευτές”.
“Δεν θα του επιτρέπει με αυτή τη πλειοψηφία να διαδραματίσει το ρόλο που του επιφυλάσσει το Σύνταγμα”, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και έκανε λόγο για συνταγματική υποχώρηση της ΝΔ από τις αρχικές της θέσεις.
Έμφαση έδωσαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στο άρθρο 86, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να γίνει δεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί στο Σύνταγμα η ερμηνευτική δήλωση που επιτρέπει την πλήρη διαλεύκανση υποθέσεων δωροδοκίας υπουργών.
“Είναι το πιο χτυπητό και επικίνδυνο παράδειγμα για τους θεσμούς η άρνηση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να μην αποδεχτούν την πρόταση μας. Είναι προσπάθειες να μην φτάσει η έρευνα της Νοβάρτις μέχρι τέλους”, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.
“Αυτό που επιδίωξαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην αναθεώρηση είναι να καταστήσουν συνταγματικά δεδομένο ότι η περίπτωση της δωροδοκίας δεν θα εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 86 και έτσι τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να διερευνήσουν όσες περιπτώσεις υπουργών και υφυπουργών έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Παράλληλα χαρακτήρισε, “απολύτως θεσμική και πολιτικά επιβεβλημένη”, την επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τρίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασσούλα.
“Είναι ανάγκη να προασπίσουμε την τιμή του πολιτικού κόσμου. Με την επιστολή του ο κ. Τσίπρας θέτει όλους ενώπιων των ευθυνών τους”, πρόσθεσε.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ακόμα λόγο για προοδευτικές και συντηρητικές λύσεις που χωρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα.
“Είναι χαρακτηριστική η υποκρισία της κυβέρνησης που μόνο σε επίπεδο ρητορικής επιδεικνύει ευαισθησία. Όμως στην πραγματικότητα φέρνει συνταγματικούς νόμους που καταργούν βάναυσα ότι έχει κερδηθεί, όπως είναι οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η καθολική πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και ο δημόσιος χαρακτήρας των κοινωνικών αγαθών, όπως νερό και ρεύμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Τέλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη κυβέρνηση “για προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου κάθε πτυχής της δημόσιας ζωής” και έκανε λόγο για πολιτικά ατοπήματα της πλειοψηφίας.