Την ριζική αναθεώρηση του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να το πράξει. “Έχει έρθει η ώρα, να γίνει ένα νέο μεγάλο βήμα, μία νέα μεγάλη τομή στο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης”, τόνισε ο υπουργός στη ΓΣ της ΕΝΠΕ, οι εργασίες της οποίας διεξάγονται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ με την εκλογή νέας ηγεσίας της.
Όπως ανακοίνωσε, στο σχετικό νόμο που που έχει δώσει εντολή ο πρωθυπουργός να καταρτιστεί και στόχος είναι να είναι έτοιμος το πρώτο εξάμηνο του 2020, θα μεταφέρονται “στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ισχυρότατες αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος”, επισημαίνοντας ότι ο “θεσμός των συντονιστών των αποκεντρωμένων διοικήσεων, έτσι όπως τουλάχιστον υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει”.
Πιο συγκεκριμένα, ανάφερε ότι ο νόμος αυτός “θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την πρωτοβάθμια και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους”. Επίσης κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να συνδιαμορφώσουν από κοινού το νόμο για τον οποίο είπε ότι “προτού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία” θα ζητήσει απ΄ όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις θέσεις τους αλλά και η κοινωνία των πολιτών να εκφράσει τις απόψεις της. “Θέλω να είναι ένας νόμος της Αυτοδιοίκησης, ένας νόμος που θα τον φτιάξουμε μαζί με τα στελέχη των Περιφερειών και φυσικά μαζί με τα στελέχη της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης”, ανάφερε ο ίδιος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι “από την πρώτη ημέρα που σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση, έχουμε αποδείξει ότι η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης είναι κεντρική μας προτεραιότητα”. Οι Περιφέρειες, πρόσθεσε, “είναι οι ισχυροί πύργοι της ανάπτυξης, της συμμετοχής και της κοινωνικής συνοχής για την χώρα” . Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε με έμφαση ότι “δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για όλους χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος στη χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση”. Αναφερόμενος στο νόμο για τη ψήφο των ομογενών, τόνισε ότι υπήρξε θετική κατάληψη ύστερα από “συνθέσεις και συγκλήσεις” μεταξύ των κομμάτων, σημειώνοντας ότι “οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε εκείνα τα πεδία στα οποία μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να βρίσκουμε, κυρίως αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν”.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μπαίνει σταδιακά σε μια τροχιά ανάπτυξης αλλά “οφείλει να γίνει κράτος. Και κράτος σημαίνει, ότι στη χώρα αυτή δεν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει, όποτε θέλει. Κράτος δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο εξωθεσμικό και έξω από κάθε αρχή δημοκρατικού δικαίου. Κράτος δεν είναι όταν η πατρίδα μας πνίγεται το καλοκαίρι στα σκουπίδια. Κράτος δεν είναι όταν πανεπιστήμια που είναι χώροι μόρφωσης, έρευνας και επικοινωνίας μετατρέπονται σε χώρους βίας και ανομίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο προεδρεύων της ΓΣ της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στη νέα πορεία της χώρα “μπορούμε και πρέπει ως Περιφέρειες να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο” και “να καταστήσουμε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη αν δεν υπάρχει τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη”. “Η Ελλάδα και οι τοπικές της κοινωνίες”, όπως είπε, “δεν έχουν άλλο χρόνο. Χρειαζόμαστε ένα θεσμικό και αναπτυξιακό σοκ”. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, στις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν η ΕΝΠΕ οφείλει να είναι πασούσα “με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις. Να είμαστε συνεργάσιμοι, αλλά συγχρόνως και διεκδικητικοί”.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έκανε έναν απολογισμό της θητείας του και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. “Χαίρομαι, που η περιφερειακή διακυβέρνηση μπαίνει πλέον στην τροχιά υλοποίησης γιατί είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών”, είπε ο κ. Αγοραστός και τόνισε ότι με το νόμο που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών θα απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης . Επίσης υπογράμμισε ότι “όσο ισχυρότερη είναι η Περιφέρεια, τόσο ισχυρότερος είναι ο πολίτης. Η δύναμη των Περιφερειών είναι δύναμη των πολιτών”.