Καταδικάστηκαν 22 κατηγορούμενοι στη δίκη της Siemens με τον Θόδωρο Τσουκάτο να βρίσκεται ανάμεσα στους 27 που απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφή των αξιόποινων πράξεών τους.
Ανάμεσα στους 22 κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν βρίσκονται τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τους καταδίκασε για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Επίσης το δικαστήριο καταδίκασε πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης αλλά και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ (ο οποίος καταζητείται από τότε που «έσπασε» το «βραχιολάκι»).
Υιοθετήθηκε η πρόταση της εισαγγελέως για το αδίκημα της δωροδοκίας
Το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και εντάσσοντας την αξιόποινη πράξη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.
Ποιοι κρίθηκαν αθώοι
Πέντε από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι από το Δικαστήριο. Συγκεκριμένα η απόφαση αφορούσε τους:
Νικόλαο Μανασή
Σάββα Γιαννακάκη
Αθανάσιο Ράμμο
Βασίλη Τυρογαλά
Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.
Απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής ο Τσουκάτος
Λόγω παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονταν 27 από τους κατηγορούμενους απαλλάχθηκαν, ανάμεσά τους και ο Θόδωρος Τσουκάτος.
Αρχικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι, ωστόσο στο μεταξύ 10 εξ αυτών απεβίωσαν.
Σε τι αναφερόταν η δικογραφία
Η δικογραφία αφορούσε τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του οργανισμού με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.
Τα 70 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν οι «μίζες» ή όπως κομψότερα τις αποκαλούσαν τα στελέχη της γερμανικής εταιρίας οι «ωφέλιμες πληρωμές». Τα εν λόγω χρήματα ενσωματώθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου και αποτέλεσαν ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο.
Η απόφαση του δικαστηρίου που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ έρχεται τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.