Εξοργισμένη η αντιπολίτευση ζητά από το Υπ. Εξωτερικών να λάβει θέση στα όσα γράφει ο Τούρκος πρώην αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στο βιβλίο του
Η σμίκρυνση των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως αναφέρεται σε βιβλίο του Τούρκου, πρώην εμπειρογνώμονα του υπουργείου άμυνας της γείτονας χώρας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ζητούν να τοποθετηθεί επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι στην εφημερίδα Sabah, σε αφιέρωμα που είχε στο νέο βιβλίο του Μπολούκμπασι με τίτλο «Η σκάλα του Υπουργείου Εξωτερικών» σε πολλά σημεία κάνει αναφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο ίδιος υποστηρίζει πως σε αντίθεση με όσα λέγονται στις διμερείς επαφές η Τουρκία αποδέχθηκε να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί μείωση των χωρικών υδάτων.
Η αντίδραση των κομμάτων
Αυτά διάβασαν οι επιτελείς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ζήτησαν εσπευσμένα την απάντηση σε αυτή –τη νέα Τουρκική- πρόκληση.
«Ανεξάρτητα από το τι θα πει ή δεν θα πει η κυβέρνηση, ο λαός πρέπει να έχει το νου του», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα όσα ισχυρίζεται ο Ντενίζ Μπουλούκμπασι. Το ΚΚΕ τονίζει ότι «οι κίνδυνοι για κυριαρχικά δικαιώματα είναι τεράστιοι», καθώς «η NATOποίηση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου βρίσκεται διαρκώς στο τραπέζι, όπως το ΚΚΕ έχει εδώ και καιρό καταγγείλει, γιατί αυτό επιδιώκουν ισχυρά τμήματα της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας».
Να ενημερωθεί η Βουλή για τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο και να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ζητεί, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ και ταυτόχρονα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι απαράδεκτο να ενημερώνονται τα πολιτικά κόμματα και η κοινή γνώμη της χώρας από ανεπίσημα τουρκικά δημοσιεύματα για πτυχές των, μέχρι σήμερα, 50 κύκλων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ευαίσθητα εθνικά μας θέματα.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ «απαιτεί να υπάρξει ενημέρωση στην Ελληνική Βουλή για τις εξελίξεις των συνομιλιών» και προσθέτει ότι η μυστική διπλωματία δεν είναι προς όφελος των λαών και ενέχει κινδύνους πολύπλευρων εκμεταλλεύσεων για ιδιοτελείς σκοπούς ακόμα και εσωτερικής κατανάλωσης.
Το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, που άπτονται αυτού του ζητήματος, οφείλουν να διευθετηθούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επισημαίνει ο ΣΥΝ, υποστηρίζοντας ότι η προοπτική αυτή «είναι μια λύση που διασφαλίζει τόσο την διαφάνεια όσο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών προς όφελος και των δύο γειτονικών λαών, σε μια εποχή όπου η βαθιά οικονομική κρίση δεν επιτρέπει κανενός είδους μικροτυχοδιωκτισμούς αλλά ούτε και εφησύχαση».
Σημεία και τέρατα στο βιβλίο
«Πάντως και η Ελλάδα που τόσα χρόνια υποστήριζε πως τα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της, για πρώτη φορά άρχισε να συζητά το θέμα» τονίζει ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης.
Η τουρκική εφημερίδα γράφει πως «η Ελλάδα σε κάποια σημεία αποδέχθηκε να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και να παραμείνει στα 6 μίλια».
Ο Μπολούκμπασι αναφέρεται και σε δηλώσεις του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις διμερείς επαφές. Πάντως τονίζει στο θέμα των «γκρίζων ζωνών» δεν βρέθηκε καμία λύση.
Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το βιβλίο του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, πρώην εμπειρογνώμονα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος αναφέρει ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει στη μη επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου.
Διαβάστε επίσης: «Οι Έλληνες συμφώνησαν να μειώσουν τα χωρικά τους ύδατα»