Υπέρ της παροχής ουσιαστικών κινήτρων στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, “ώστε να κατευθυνθούν προς την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων, με κατάλληλη και δίκαιη ανταμοιβή για την παροχή βελτιωμένων περιβαλλοντικών υπηρεσιών και προστιθέμενη αξία για την προστασία του κλίματος, των υδάτων, του εδάφους και της βιοποικιλότητας”, τάχθηκε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για το ερευνητικό πρόγραμμα PlantUP που αφορά στη βιοποικιλότητα.
“Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και ιδίως όσον αφορά στην διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος”, επισήμανε η κ. Αραμπατζή.
Όσον αφορά τη σημασία της βιοποικιλότητας, η κ. Αραμπατζή κατέθεσε δύο προτάσεις: “η προστασία και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας να αποτελούν κεντρικό στόχο στο Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας που θα εκπονηθεί για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική”, καθώς επίσης και να είναι “η Ελλάδα πρωτοπόρος στη διάσκεψη της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα του 2020, στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαικής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) της ΕΕ και της νέας στρατηγικής βιοποικιλότητας για το 2030”.
Η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε την ελληνική φυτική βιοποικιλότητα, την οποία καταγράφει το πρόγραμμα PlantUP, ως “το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε συνδυασμό με τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες”.
Πρόκειται, όπως εξήγησε, για έναν θησαυρό από 6.700 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 1.278 είναι ενδημικά. Με άλλα λόγια, το 22% των φυτών, υπάρχει μόνο εδώ στη χώρα μας και πουθενά αλλού στον πλανήτη.
“Έχουμε, λοιπόν, στα χέρια μας ένα ανυπολόγιστης αξίας “πράσινο” κεφάλαιο, το οποίο μέσω της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας και πάντοτε με τρόπο ορθολογικό και αειφόρο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην παραγωγή νέων προϊόντων όπως φάρμακα, τρόφιμα και καλλυντικά, που ν’ απαντούν στις αυξανόμενες και διαφοροποιούμενες ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, άρα να είναι περιζήτητα στις διεθνείς αγορές”, υπογράμμισε αναδεικνύοντας, εκτός από την περιβαλλοντική, και την οικονομική, κοινωνική και εθνική διάταση της βιοποικιλότητας.
Τέλος, η Αραμπατζή κατέστησε σαφές ότι για την κυβέρνηση “η έρευνα, η καινοτομία και η σύνδεσή τους με την παραγωγή και την πραγματική οικονομία, δεν είναι σύνθημα κενό περιεχομένου, ούτε όμορφα λόγια μιας χρήσεως σε συνέδρια και ημερίδες”.