Την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει λύση στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Το συνέδριο του Economist το οποίο διοργανώνεται την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου θέτει στο επίκεντρό του την υπογεννητικότητα ως βασικό πυλώνα της δημογραφικής κρίσης.
Σε ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «το δημογραφικό για εμάς τους Έλληνες είναι ένα εθνικό ζήτημα» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με διαφορετικές προσεγγίσεις, κυρίως όμως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος της δημογραφικής κρίσης. Ζούμε έναν δημογραφικό χειμώνα στην Ευρώπη και εμείς τον ζούμε ακόμα περισσότερο. Αν οι άλλοι έχουν χειμώνα σε εμάς αρχίζουν να εμφανίζονται φαινόμενα παγετώνων. Το ζήσαμε από την δεκαετία του ’80 αλλά το ζούμε πολύ περισσότερο τώρα και σε αυτό συνέβαλε η βαθιά οικονομική κρίση».
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί νέοι άνθρωποι και επιστήμονες που ήταν αναγκαίοι στον τόπο έφυγαν στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα, από το 2011 έως το 2015 ο πληθυσμός της χώρας και ιδίως λόγω αυτής της μετανάστευσης, έφτασε στα 10,8 εκατ. από 11,2 εκατ. ενώ, σύμφωνα με μελέτες, ο πληθυσμός της χώρας μέχρι το 2050 θα είναι κάτω από 10 εκατ. και ίσως να φτάσει τα 8,2 εκατ.
«Πρέπει να χαράξουμε μία εθνική στρατηγική σε ότι αφορά το δημογραφικό που είναι εθνικό πρόβλημα, ένα εθνικό ζήτημα, μια εθνική υπόθεση» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:«εθνική στρατηγική που θα μπορούσαμε να την χαράξουμε αλληλεγγύως και απεριορίστως μαζί με τους εταίρους μας. Αλλά επειδή δεν βρίσκουμε την ανταπόκριση που θα έπρεπε να έχουμε είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε όπως πρέπει να λειτουργούμε στα εθνικά μας θέματα δηλαδή υπό όρους ενότητας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε στην ομιλία του ότι «το δημογραφικό ζήτημα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αντιμετωπίζουν παρόμοια και ορισμένες και μεγαλύτερα από τα δικά μας δημογραφικά προβλήματα».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται κάθε χρόνο με τις γεννήσεις να είναι λιγότερες των θανάτων, γεγονός που αποτελεί εθνικό ζήτημα.
Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει πραγματική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το δημογραφικό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι τελείως βέβαιο ότι η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη στο μέτρο που τα δημοσιονομικά μας το επιτρέπουν, και όσο η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα τα δημοσιονομικά μας θα μας το επιτρέπουν περισσότερο, να θεσμοθετήσουμε ολοένα και περισσότερο μεγάλα οικονομικά κίνητρα για να κάνει ο κόσμος παιδιά» και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση του προβλήματος αλλά και αγωνία να προλάβει να θεσμοθετήσει τα μέτρα και όλα αυτά να γίνουν μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν τα οικονομικά της. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «η αντιμετώπιση του οικονομικού μας ζητήματος είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης για να έχουμε τους αναγκαίους πόρους για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Νέα Υόρκη, τόνισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. «Είναι η ευκαιρία να κάνουμε πράγματα. Θα τα κάνουμε γιατί είμαστε αποφασισμένοι να γίνουν και από το πλεόνασμα που θα έχουμε θα δώσουμε ένα μέρος για να αποκτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».
Σημειώνεται ότι κύριοι άξονες συζήτησης του συνεδρίου θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, ο αντίκτυπος της δημογραφικής κρίσης στην Ευρώπη, ο δημογραφικός χάρτης στην Ελλάδα του σήμερα και οι παράγοντες που τον καθορίζουν, τα αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια για το μέλλον, οι συνδέσεις με την οικονομική κρίση, η εξέλιξη του οικογενειακού θεσμού και οι σχέσεις των φύλων, το brain drain, εργασιακά θέματα, το συνταξιοδοτικό, η συμβολή της ιατρικής στην υπογεννητικότητα αλλά και οι γεωπολιτικές προκλήσεις που άπτονται του ζητήματος.