Να χαμηλώσουν οι τόνοι στην ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να μην πληγεί το κύρος του θεσμού, κάλεσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας ότι επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Σε συνέντευξή του ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα του εκλογικού νόμου. Όπως είπε στόχος είναι να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στη δικαιοσύνη στην αποτύπωση του αποτελέσματος και την κυβερνησιμότητα, για αυτό και το μπονους των εδρών θα είναι κλιμακωτό. Το ποσοστό που θα δίνει αυτοδυναμία, όπως εξήγησε, θα εξαρτάται βεβαίως και από το ποσοστό των κομμάτων, που θα μένουν εκτός Βουλής, αλλά υπολογίζεται σε γενικές γραμμές ότι θα κινείται κοντά στο 37% με 38%.
Ερωτώμενοςς εάν αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. πιστεύει ότι κάπου εκεί θα κινηθεί το ποσοστό της στις επόμενες εκλογές, υπογράμμισε: «Έχουμε πολύ καιρό έως τότε. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2023», θέλοντας έτσι να βάλει τέλος στα όποια σενάρια πρόωρης κάλπης.
Πρώτα η μείωση φόρων για εργασία και επενδύσεις
Σχετικά με το θέμα της φορολογίας υπενθύμισε πως στόχος είναι να μειωθούν πρώτα οι φόροι για την εργασία και τις επενδύσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας και σε δεύτερο χρόνο οι φόροι που αφορούν την κατανάλωση. Επομένως για την ώρα δεν υπάρχει θέμα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Υπενθύμισε ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι πως θα γίνει μία σοβαρή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Όσον αφορά στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, σχολίασε πως δεν πρέπει να καλλιεργούμε υψηλές προσδοκίες στον κόσμο για επιστροφή μεγάλων ποσών αναδρομικών.
Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθεί ο νόμος για τις αστικές ευθύνες σε περίπτωση καταστροφών που προκαλούν «μπαχαλάκηδες» και καταληψίες αλλά για την ώρα δεν έχει συζητηθεί θέμα περαιτέρω αυστηροποίησης των συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων.