Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας για τη διαχείριση του προσφυγικού

Στην καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος προσβλέπουν τα έξι μέτρα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνέζ.

 

Όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί μετά το τέλος της συνάντησής τους, που φιλοξενήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γαλλία θα υποδεχθεί 400 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, κυρίως οικογένειες. Όπως εξήγησε ο κ. Νουνέζ στα μέσα Φεβρουαρίου θα έρθει στην Ελλάδα μια ομάδα Γάλλων ειδικών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν τις συνθήκες για τη μετεγκατάσταση αυτή, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

 

Επίσης, η Γαλλία θα αποστείλει στην Ελλάδα 24 ειδικούς σε θέματα ασύλου, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ συζητήθηκε το διάστημα παρουσίας τους να μην είναι δύο μήνες, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά τρεις ή τέσσερις. Αύξηση θα υπάρξει και στον αριθμό των Γάλλων αξιωματούχων της Frontex που βρίσκονται στην Ελλάδα, από 176 σε 200.

 

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τη δυνατότητα από κοινού οργάνωσης ομαδικών πτήσεων επιστροφής ατόμων που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία από τη Γαλλία και την Ελλάδα προς τις χώρες καταγωγής τους. Υπό συζήτηση βρίσκεται, εξάλλου, και η διευκόλυνση, μέσω της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, της έκδοσης αδειών επιστροφής, των λεγόμενων λεσέ πασέ (laissez-passer), καθώς, όπως εξήγησε ο Γάλλος υφυπουργός, κάποιες φορές “είναι δύσκολο αυτές να παρασχεθούν από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών”. Το τελευταίο μέτρο, που ανακοινώθηκε, αφορά την προσθήκη ενός τρίτου αξιωματούχου-συνδέσμου από τη Γαλλία στα ελληνικά αεροδρόμια για τον έλεγχο των δευτερογενών μετακινήσεων εντός της ΕΕ.

 

Ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του έκανε λόγο για “εμφανή επιχειρησιακό χαρακτήρα των έξι μέτρων, τα οποία εντάσσονται σε ένα πλαίσιο στενής και έμπιστης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών”, ενώ υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του εδώ σχετίζεται με την “αλληλεγγύη που οφείλουμε ως Γαλλία να επιδείξουμε”. Η αύξηση των ροών από το καλοκαίρι του 2019, συνέχισε, “επιβάλλει να έχουμε μια πιο ισχυρή παρουσία, καθώς όταν ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε μια τέτοια δυσκολία, οφείλουν και οι ευρωπαϊκές χώρες να αντεπεξέλθουν και να παρέχουν τη βοήθειά τους”. Κατέληξε δε ότι στόχος είναι τα μέτρα αυτά να γίνουν “κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής”.

 

Ο κ. Κουμουτσάκος, από την πλευρά του, επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος “επομένως υπάρχει κοινότητα συμφερόντων και ενδιαφέροντος για να αντιμετωπίσουμε από κοινού ικανοποιητικά, αποτελεσματικά αυτή την κοινή πρόκληση”.

 

Η συνεργασία των δύο χωρών, συνέχισε, “βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης”.

 

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν, εξάλλου, θέματα σχετικά με τη διαπραγμάτευση για ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και, όπως τόνισε ο κ. Νουνέζ, “τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα, αλλά και τα άλλα κράτη-μέλη έχουν συμφέρον να επανεξεταστεί το σύστημα αυτό”. Προσέθεσε δε ότι “πρέπει να βρούμε αυτή την ισορροπία μεταξύ υπευθυνότητας και αλληλεγγύης προς όφελος όλων των χωρών της ΕΕ”.

 

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη “να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό μια στιβαρή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης” και υπογράμμισε ότι “η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια ενιαία πολιτική που να μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη των νέων δεδομένων”.

 

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο ίδιος, οι δύο χώρες θα είναι σε συνεχή επικοινωνία, ώστε οι θέσεις τους “να συντονιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο”. “Και οι δύο αποδεχόμαστε μια βασική αρχή, ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια λειτουργική και αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ της αρχής της υπευθυνότητας και της αρχής της αλληλεγγύης”, πρόσθεσε.

 

Τέλος ο κ. Κομουτσάκος έθεσε στον κ. Νουνέζ την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας “διότι είναι το μόνο εργαλείο που αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας” και ζήτησε “η συνεργασία της Τουρκίας να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι τώρα”.

 

“Θεωρούμε στην Ελλάδα ιδιαίτερα αντιπαραγωγικές τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις-απειλές ότι κάποια στιγμή μπορεί να ανοίξουν οι μεταναστευτικές πόρτες προς την Ευρώπη. Οι δηλώσεις αυτές δεν προσθέτουν τίποτα, δημιουργούν μόνο μια πολύ βαριά ατμόσφαιρα για την Τουρκία μέσα στην Ευρώπη και οδηγούν σε ένα εγκλωβισμό την όλη συζήτηση για το πώς η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού. Αυτές οι δηλώσεις είναι λάθος, δεν βοηθούν ούτε την Τουρκία, ούτε την Ευρώπη ούτε κανέναν στην περιοχή”, κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ