Ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, όπως επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του 1ου Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, «είναι απαραίτητα δύο πράγματα, πρώτον, η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας και, δευτερον, οι άμεσες επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας».
Τέλος, ο υπουργός ευχαρίστησε θερμά το αστυνομικό σώμα στο σύνολο του για τον ενεργό του ρόλο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ανοικτή επιστολή
Εν τω μεταξύ ανοιχτή επιστολή προς τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου απέστειλαν σήμερα 17 ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην οποία τού παρουσιάζουν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο και ζητούν από το υπουργείο να βρει ολοκληρωμένες λύσεις.
Οι οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετανάστες και τα παιδιά τους παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, έπειτα από την ανάκληση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ στους νεοεισερχόμενους. Ζητούν από τον υπουργό να αποκαταστήσει άμεσα την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαναφέροντας τη δυνατότητα απόδοσης ΑΜΚΑ ή ενεργοποιώντας άμεσα τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού.
Επίσης, σημειώνουν ότι «η απουσία επαρκών και ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, η δυσκολία πρόσβασής τους σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου αλλά και η συνεχιζόμενη έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ουσιαστική υποδοχή και ένταξή τους στη χώρα, έχουν οδηγήσει σε κατακερματισμένες και ad hoc προσεγγίσεις» και ζητούν από το υπουργείο να βρει «συνεκτικές και ολοκληρωμένες λύσεις, με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια».
Σημειώνουν εξάλλου την ανάγκη να επανεξεταστεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, μεταξύ άλλων τροποποιώντας τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στην υπαγωγή ευάλωτων ομάδων στις ταχύρρυθμες διαδικασίες των συνόρων και τη δυνατότητα υποβολής τους σε κράτηση. Τονίζουν επίσης, ότι πρέπει να εξασφαλιστούν επαρκείς υποδομές για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο σε κατάλληλες συνθήκες, να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Οι οργανώσεις εκφράζουν την προθυμία τους να συνεργαστούν με τις αρχές στην κατεύθυνση «ενός δίκαιου και ανθρώπινου συστήματος υποδοχής, προστασίας και ένταξης».
Τέλος, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της κυβέρνησης να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την εδραίωση ενός μηχανισμού ίσης κατανομής των ευθυνών στην υποδοχή των ανθρώπων που μεταναστεύουν.
Την επιστολή συνυπογράφουν οι οργανώσεις ActionAid, Αρσις, Γιατροί του Κόσμου, Danish Refugee Council, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Έλιξ, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, International Rescue Committee, HIAS Ελλάδος, HumanRights360, Δίκτυο Μέλισσα, Praksis, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, SolidarityNow, Terre Des Hommes Hellas.