Στο βασικό στόχο του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι η μείωση των ροών «μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα», αναφέρθηκε ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αγανάκτηση των πολιτών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου «Δικαιολογημένη».
Συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκης δήλωσε, «σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε «Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», συνεχίζει ο κ. Μηταράκης, «και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».
Ο υπουργός ζητάει να υπάρξει «ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα» και προαναγγέλλει συνάντηση αύριο στην Αθήνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών «για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αυριανή συνάντηση θα ακολουθήσουν και επισκέψεις του υπουργού στην Κω, τη Λέρο και τη Χίο.
Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξηγούν ότι η «ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών» θα επιτευχθεί αφενός με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και αφετέρου με την «αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών», όπως και με τη συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος. Στόχοι του υπουργείου, είναι επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το κλείσιμο των σημερινών ανοιχτών δομών στα νησιά» και η αντιμετώπιση «των όποιων δυσλειτουργιών των ΜΚΟ», με πιστοποίηση των παρόχων και του προσωπικού και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το υπουργείο κρίνει ότι η δημιουργία των νέων δομών θα συμβάλει αποφασιστικά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των συνθηκών εργασίας των υπηρεσιών, ενώ απαντώντας στο αίτημα των δημάρχων των νησιών για μείωση του μεγέθους των δομών, πηγές του υπουργείου απαντούν ότι «προσπαθούμε όπου είναι εφικτό να μειωθεί το μέγεθος, αλλά, πρέπει να είναι επαρκείς σε μέγεθος ώστε αφενός να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις ροές και αφετέρου να εξασφαλίσουν το άμεσο και οριστικό κλείσιμο των σημερινών δομών».
Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν εμφατικά ότι βασικό μέλημα του υπουργείου αποτελεί και η αποσυμφόρηση των νησιών, με τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία και όσων είναι ευάλωτοι. Σχολιάζουν δε ότι η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά την καταγραφή τους «εφαρμόστηκε το 2015 με καταστροφικές συνέπειες για τα νησιά» και προσθέτουν ότι «η μεταφορά στην ενδοχώρα πριν την απόφαση ασύλου, οδηγεί σε αύξηση ροών διότι δυσχεραίνει την επιστροφή όσων τελικά δεν θα λάβουν θετική απόφαση ασύλου». Οι υπηρεσίες Ασύλου και Προσφυγών, τονίζουν, θα επιταχύνουν με αποφασιστικότητα την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου (87.000) και προσφυγών (38.000), ενώ ειδικά στα νησιά για τις αφίξεις από 1η Ιανουαρίου 2020 ο συνολικός χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου δεν θα υπερβαίνει τις 28 ημέρες.
Τέλος, το υπουργείο χαρακτηρίζει αναγκαία την «αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων αλλά και των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας, στην κατανομή όσων έχουν λάβει διεθνούς προστασίας» και υπογραμμίζει ότι στόχος του σε εθνικό επίπεδο είναι η ισοκατανομή των βαρών. «Θα στηρίξουμε ουσιαστικά τους κατοίκους και τους δήμους» λένε πηγές του υπουργείου αλλά ζητούν ταυτόχρονα «τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε λύσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση».