Συνέντευξη του υπουργού Εργασίας
Για το νέο ασφαλιστικό, τα όρια συνταξιοδότησης, τις διαδοχικές συντάξεις, τις αυξήσεις, αλλά και τις αλλαγές στα μπλοκάκια μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το νέο ασφαλιστικό θα είναι βιώσιμο: «Μετά από 11-12 χρόνια έχουμε ένα ασφαλιστικό το οποίο δεν έχει καμία μείωση στη σύνταξη, έχει μόνο αυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες και δεύτερον είναι το πρώτο ασφαλιστικό στην ιστορία της χώρας που θα έρθει στη Βουλή με πλήρη αναλογιστική μελέτη η οποία θα επιβεβαιώνει ότι εκπληρώνει τους όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2070. Η μελέτη είναι από την εθνική αναλογιστική αρχή, ανεξάρτητη αρχή, κάτω από τις πιο συντηρητικές παραδοχές που έδωσε τις παραδοχές για τη μετρησιμότητα της μελέτης το Agent Working Group της Ευρώπης και η ευρωπαϊκή επιτροπή.
Για τις αυξήσεις στις συντάξεις, είπε: «Σήμερα το 1 εκατομμύριο αφορά περιπτώσεις σημερινών συνταξιούχων οι οποίοι άλλοι θα δουν στην τσέπη τους άμεσα την αύξηση και άλλοι θα δουν μείωση της προσωπικής διαφοράς η οποία δεν μπορεί να αλλάξει, είναι η κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ και του νόμου Κατρούγκαλου που είναι δέσμευση της χώρας και δεν μπορούμε να το τροποποιήσουμε.
Αυτοί όμως που θα δουν μείωση της λογιστικής διαφοράς θα είναι ωφελημένοι στο μέλλον καθώς θα εξαλειφθεί πιο γρήγορα κι θα δουν τις αυξήσεις από 01/01/23. Το σημαντικό είναι ότι το ασφαλιστικό αλλαζει το μέλλον, όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι της χώρας, οι αυριανοί εργαζόμενοι, οι μελλοντικοί εργαζόμενοι με βάση αυτό το νομοσχέδιο θα έχουν αυξήσεις εφόσον είναι 30 χρόνια και μια μέρα στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα αποκτά ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη σε επίπεδο σταθερότητας, εμπιστοσύνης, συντελεστών αναπλήρωσης και μπορεί να του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ο κόσμος και η απάντηση είναι «ναι, θα πάρει σύνταξη».
Αυτό το ασφαλιστικό έρχεται ως επισφράγισμα όλων των διαρθρωτικών αλλαγών, ολοκληρώνουμε με το ασφαλιστικό της χώρας και η Ελλάδα θα πάει με αυτό το ασφαλιστικό για πολλά –πολλά χρόνια μετά.»
Ερωτηθείς αν θα δουν αυξήσεις παλαιότεροι συνταξιούχοι: «Βεβαίως. Έχουμε την κατηγορία των κύριων συντάξεων με 30 και μία μέρα που θα δουν απευθείας αύξηση, έχουμε αυτούς που θα συμψηφιστεί η αύξησή τους με την προσωπική διαφορά, και έχουμε φυσικά και γύρω στους 300 χιλιάδες συνταξιούχους της επικουρικής σύνταξης που θα πάρουν απευθείας αύξηση καθώς κόβουμε εκείνο το μαχαίρι που είχε θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου στο ύψος 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Ερωτηθείς πότε θα πληρωθούν αυτές οι αυξήσεις: «Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ψηφιστεί ο νόμος το συντομότερο αλλά δεν θέλουμε να μειώσουμε και τη δυνατότητα του κόσμου να συμμετέχει στο διάλογο τον κοινοβουλευτικό. Δεν έρχεται ούτε με τη μορφή επείγοντος ούτε με τη μορφή κατ’ επείγοντος όπως είχαμε μάθει στο παρελθόν, θέλω να υπάρξει διάλογος, το νομοσχέδιο είναι ήδη στη διαβούλευση.
Μετά τη ψήφιση πρέπει να βγει το ΦΕΚ και μετά αυτό που πρέπει να γίνει και είναι κρίσιμο και είναι και χρονοβόρο είναι το «restart» που πρέπει να γίνει σε όλο το ασφαλιστικό δηλαδή στον υπολογισμό των νέων συντάξεων όπως θα προκύψουν. Μετά τον υπολογισμό τους θα καταβληθούν σε μια δόση όλα τα αναδρομικά από 1/10, και των κύριων και των επικουρικών, και θα αρχίσουν να καταβάλλονται κανονικά συντάξεις.
Ερωτηθεις τι αλλάζει στο θέμα των εισφορών: «Γίνεται κάτι μοναδικό που δεν έχει προηγούμενο ιστορικό στη χώρα. Μέχρι πριν το νόμο Κατρούγκαλου γνωρίζαμε τις ονομαζόμενες κλάσεις δηλαδή όσα χρόνια περισσότερο δουλεύεις τόσο υψηλότερες εισφορές. Ήταν λάθος. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος δουλεύει περισσότερα χρόνια θα βγάζει και περισσότερα χρήματα άρα καταργούνται οι κλάσεις. Δεύτερον, ήρθε ο νόμος Κατρούγκαλου και συνέδεσε το εισόδημα με το ασφαλιστικό, εγκληματικό λάθος διότι πλέον οδηγούσε όλους σε εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή και έπνιγε τον έντιμο επιχειρηματία.
Εδώ καταργούμε τη σύνδεση με το εισόδημα, σταματάει να είναι φορολογικό το ασφαλιστικό όπως είχαμε δεσμευτεί, και φέρνουμε ένα καινοτόμο σύστημα που δίνει την ελευθερία επιλογής επτά ελεύθερων κατηγοριών που ελεύθερα οι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, αγρότες όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιλέγουν κάθε χρόνο απόλυτα ελεύθερα, με απλότητα και ευελιξία κάθε χρονο την κατηγορία που θέλουν να επιλέξουν. Αυτή είναι η μεγάλη τομή, αυτό θα αλλάξει το μέλλον του ασφαλιστικού στην πιο κρίσιμη, παραγωγική κοινωνική ομάδα που είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες τα επόμενα χρόνια.»
Ερωτηθείς αν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας: Δεν θίγεται ούτε ένα όριο ηλικίας και δεν μπορούν να θιχθούν τα όρια ηλικίας. Το ασφαλιστικό θα έρθει στη Βουλή καθαρό μόνο με τη μεγάλη μεταρρύθμιση των αυξήσεων των συντάξεων συμβαδιζόμενοι και ακολουθώντας την απόφαση του ΣτΕ, τη μεγάλη δομική αλλαγή στους ελεύθερους επαγγελματίες η οποία αυξάνει πολλαπλάσια τις συντάξεις τους καθώς κάνουμε πλαφόν στην υγεία.
Και τρίτον, οι τρείς πυλώνες της ολοκλήρωσης της ενοποίησης του ασφαλιστικού της χώρας με το νέο e-ΕΦΚΑ που βάζει από κάτω από την ομπρέλα του και το εφάπαξ και το επικουρικό, τεράστιες οικονομίες κλίμακος, αύξηση αποτελεσματικότητας κυρίως όμως θα είναι η αιχμή του δόρατος του ψηφιακού κράτους που θα παρουσιάσουμε στη Βουλή.»
Για τις διαδοχικές συντάξεις: «Χωρίς να θίγουμε τίποτα παραμετρικό που αφορά τη συμμετοχή σε εισφορές αλλάζουμε την οργάνωση του συστήματος με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής των διαδοχικών συντάξεων.»
Για τις αλλαγές στα μπλοκάκια: «Μεγάλες αλλαγές. Ισχύει και εδώ το χαρακτηριστικό της απλούστευσης, της ελευθερίας και της ευελιξίας. Όποια δουλειά και αν κάνεις, αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας πχ είσαι μηχανικός και έχεις και κατάστημα, όσα λεφτά και αν βγάζεις εμείς θέλουμε μόνο μια εισφορά. Αυτό είναι επανάσταση.»
Για τις εκκρεμείς συντάξεις: «Κληρονόμησα 1.058.000 περιπτώσεις εκκρεμών κύριων και επικουρικών, εφάπαξ, επανυπολογισμών. Το νούμερο αυτό έχει μειωθεί κατά πολύ σήμερα, θέλω όμως να σας πω ότι δεν λύνεται το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων στο ασφαλιστικό με το ανθρώπινο δυναμικό ούτε με προσλήψεις, λύνεται μόνο με αυτό που εισάγουμε στο νομοσχέδιο. Είναι ο ψηφιακός e-ΕΦΚΑ και από κάτω η ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ.
Μια μεταρρύθμιση που ξεκίνησα το ’13-’14, εμποδίστηκε και σταμάτησε από το ΣΥΡΙΖΑ, την επαναφέρω και πλέον καταγράφεται για πρώτη φορά σε νομοσχέδιο μια ψηφιακή ολόκληρη διαδικασία μέσα από την οποία προσδοκούμε την 1/6/20 το 1/3 των νέων συντάξεων να είναι μόνο ψηφιακά. Αυτό θα οδηγήσει στο τέλος του ’21 στο 85% των νέων συντάξεων να βγαίνουν ψηφιακά και κάπου στο τέλος του ’22 να μην υπάρχουν πλέον εκκρεμείς συντάξεις στην Ελλάδα.
Αυτή η απλούστευση των διαδικασιών που βάζω, οι ενιαίοι κανόνες και η δικαιοσύνη που θέλουμε να εφαρμόσουμε οριζόντια σε όλους δεν πρέπει να έχει στεγανά, δεν πρέπει να έχει παραθυράκια εξαιρέσεων. Το ασφαλιστικό της χώρας, όταν ξεκινήσαμε το 2010 τις μεταρρυθμίσεις και μέχρι τώρα είναι ένα ψηφιδωτό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων.
Θα αποδώσουμε δικαιοσύνη σε όλους τους συνταξιούχους, θέλουμε όλοι να επανέλθουν στην αγορά εργασίας εφόσον μπορούν, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με 70% απόδοσης της σύνταξής τους. Άρα θα ξέρουμε ότι όλοι θα παίρνουν το 70% της σύνταξης τους και το 100% της σύνταξής τους εάν είσαι αγρότης. Προσθέτω όμως κάτι σημαντικό αν συλληφθεί συνταξιούχος να είναι αδήλωτος του κόβεται η σύνταξη για 10 μήνες ίσως αυστηροποιηθεί, ίσως έχει επιπτώσεις και η επιχείρηση…
Το πιο σημαντικό δεν είναι οι αυξήσεις των συντάξεων, το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας, η ανταποδοτικότητα του συστήματος που όλοι πλέον θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ένα σταθερό σύστημα ασφαλιστικό, δημόσιο κοινωνικό φορέα ασφάλισης που μπορούν να τον εμπιστευτούν. Τους κινητροδοτεί να μένουν περισσότερα χρόνια συνδυαστικά με τη μεγάλη τομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, που για πρώτη φορά έρχονται και θα επιλέγουν μόνοι τι θέλουν να πληρώσουν, και συνδυαστικά με το μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ που στόχος είναι 01/06 να έχουμε την πρώτη ψηφιακή σύνταξη.»