Το «μέτωπο» Κυριάκου – Μακρόν απέναντι στην Άγκυρα, τα εξοπλιστικά και η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της TOTAL
Εντείνει τις διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας πάρει πάνω του την πρωτοβουλία όλων των ελληνικών κινήσεων και με κύριο στόχο του να συγκροτήσει μια όσο το δυνατόν διευρυμένη όσο και ισχυρή συμμαχία απομόνωσης της τουρκικής επιθετικής στρατηγικής και υπεράσπισης της νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μετά την επίσκεψη στα Ηλύσια Πεδία, όπου η στήριξη από τον Εμμανουέλ Μακρόν στις ελληνικές θέσεις για τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν απόλυτη, όπως ήταν και αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός ξεκινάει έναν νέο πραγματικό «διπλωματικό Μαραθώνιο», με ορίζοντα την 20η Φεβρουαρίου και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τη Σαουδική Αραβία αλλά και τα Αραβικά Εμιράτα, ενώ στη συνέχεια θα δει τουλάχιστον δυο φορές την Άνγκελα Μέρκελ επί γερμανικού εδάφους, μάλιστα η δεύτερη με αφορμή τη διεξαγωγή στο Μόναχο της Διάσκεψης για την Παγκόσμια Ασφάλεια, όπου θα συναντήσει και άλλους ηγέτες, αλλά και την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ ψάχνει ημερομηνίες για επίσκεψη μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ
O κ. Μητσοτάκης αποκόμισε τη γαλλική συμπαράταξη, που θα πλαισιωθεί από σταθερή ισχυρή πολεμική (ναυτική) παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποτρεπτική στόχευση και που πάντως δεν πρόκειται να φτάσει στο σημείο εμπλοκής της Γαλλίας σε τυχός επιχειρήσεις στην περίπτωση αδόκητων εξελίξεων. Κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης, παρά τα όσα υπεραισιόδοξα διατυπώθηκαν από διάφορες πλευρές, περί προσδοκίας δεσμεύσεων από τον Μακρόν ότι η Γαλλία θα παρενέβαινε ακόμα και στρατιωτικά αν χρειαζόταν στο πλευρό της Ελλάδας, που προφανώς βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα.
Ωστόσο, και μόνο η παρουσία των Γάλλων στο πλευρό της Ελλάδας και σε κοινές μάλιστα ασκήσεις στην περιοχή τόσο στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά, έχει τη δική της σημασία. Το Παρίσι ούτως ή άλλως έχει ζωτικά συμφέροντα σε ολόκληρη την περιοχή και η κάθε βοήθειά του στα ελληνικά θέματα είναι σημαντική.
Επιπλέον, η Αθήνα ποντάρει στη σκληρή στάση του Γάλλου προέδρου στο θέμα της Λιβύης και στη δυνατότητα άσκησης πρόσθετης πίεσης για την πλήρη απενεργοποίηση της συμφωνίας Ερντογάν – Σάρατζ.
Ο Μακρόν μάλιστα όχι απλά ταυτίζεται με τςι ελληνικές θέσεις, αλλά είναι και ένα βήμα πιο μπροστά, καταγγέλλοντας απερίφραστα την Τουρκία και καλώντας την κυβέρνηση της Λιβύης να σοβαρευτεί. Δεδομένη είναι επίσης η γαλλική στήριξη προς τη χώρα μας για τη διαχείριση των συνεπειών της όξυνσης του μεταναστευτικού, όπου και πάλι ο Μακρόν θεωρεί υπεύθυνο για αυτό τον Ερντογάν.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα είναι μάλλον ο πρώτος από τους ξένους πολιτικούς ηγέτες πρώτης γραμμής, που θα επισκεφθεί την Ελλάδα επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία έστειλε ήδη τον πρώτο στολίσκο στα ανοιχτά της Λιβύης, δοκιμάζοντας τρόπους «νομιμοποίησης των τετελεσμένων» του μνημονίου με την Τρίπολη στην πράξη, αλλά και αναδεικνύοντας έτσι τις επικίνδυνες παρενέργειες που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Αλλά από την άλλη, σε μια κίνηση αναδίπλωσης που ήδη η ελληνική και η κυπριακή διπλωματία πασχίζουν να ερμηνεύσουν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε διακοπή των γεωτρήσεων όλων των πλευρών στην περιοχή της Κύπρου μέχρι να λυθεί το Κυπριακό!
BELLH@ARRA ΚΑΙ TOTAL
Στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας εξάλλου, η προώθηση της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών Bellh@arra έρχεται να ενισχύσει το κλίμα άριστης συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Όπως προκύπτει, η «τεχνική» συζήτηση θα συνεχιστεί και η διαδικασία θα παραμείνει προς το παρόν σε επίπεδο κυβερνήσεων. Δεν προέκυψε κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, λόγω και της ελληνικής δημοσιονομικής στενότητας.
Ο επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρίας Naval Group ήταν κατηγορηματικός για το ότι «το κεφάλαιο άνοιξε και θα κρατήσει για δεκαετίες», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την υλοποίηση της προμήθειας. Περαιτέρω συζήτηση για άλλα γαλλικά εξοπλιστικά συστήματα που θα μπορούσαν να αγοραστούν από την Ελλάδα δεν έγινε στο επίπεδο των δυο ηγετών.
Όμως, μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται στην Αθήνα για συνομιλίες για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής και εξοπλιστικής συνεργασίας των δυο χωρών, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας. Εκεί η συζήτηση θα επεκταθεί πέραν των φρεγατών.
Στα θέματα αυτά εμπλέκεται άμεσα και η γαλλική παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο σε ό,τι αφορά τις έρευνες και τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες με ερευνητικά σκάφη.
Χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε στο συγκεκριμένο πλαίσιο συνάντηση με τον επικεφαλής του κολοσσού της Total, Patrick Pou-yanne. Ήταν η πρώτη φορά που συναντάται ο πρωθυπουργός με τη διοίκηση της Total.
Η συζήτηση των δυο ανδρών επικεντρώθηκε στις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ, αλλά και με τα ΕΛΠΕ και θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς «παίκτες».
Ο επικεφαλής του γαλλικού ομίλου περιέγραψε τα πλάνα του για τις έρευνες στα ελληνικά και κυπριακά οικόπεδα και ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε για το ότι θα έχει την πλήρη ελληνική αρωγή και υποστήριξη σε ό,τι χρειαστεί.
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ»
Κωδικός: Βερολίνο, Μόσχα, Αραβικές χώρες
Στην πολιτική συγκρότησης συμμαχιών πρώτη προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη αποτελούν οι «πληγωμένες», -για διάφορους λόγους-, σχέσεις της χώρας μας με τρεις βασικούς γεωπολιτικούς «παίκτες» που έχουν άμεση και στενή επαφή με την Άγκυρα και τον Ερντογάν και μπορούν να επηρεάσουν τη στάση και τις κινήσεις του.
Σε αντίθεση με τη Γαλλία που ναι μεν αυτή την ώρα επιχειρεί να αναλάβει τα ηνία στην ευρωπαϊκή εκπροσώπηση, παραμερίζοντας το Βερολίνο και τη Μέρκελ και εκμεταλλευόμενη την βρετανική «αποχώρηση» και την αμερικανική απουσία, όμως, παρά την ισχύ της δεν έχει την παραμικρή παρεμβατικότητα απέναντι στην Άγκυρα. Η γαλλική στήριξη στην Ελλάδα είναι φυσικά πολύτιμη, αλλά το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται στα άλλα «μέτωπα».
Ποια είναι αυτά; Γερμανία, Αραβικός κόσμος και Ρωσία. Μέρκελ, Πούτιν, καθώς και ορισμένοι ηγέτες αραβικών χωρών έχουν ισχυρή παρέμβαση στην Άγκυρα και πάνω σ’ αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός ψάχνει τρόπους και κινήσεις για να «διεισδύσει» ο ελληνικός παράγοντας.Οι σχέσεις καταρχάς με το Βερολίνο δεν είναι και στο καλύτερο σημείο τους.
Ο υποτιμητικός τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αποκλείστηκε, με την απόφαση Μέρκελ υπό την πίεση του Ερντογάν, από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, έχει προκαλέσει δυσεπούλωτα τραύματα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης πιστεύει στη διπλωματία και των προσωπικών σχέσεων και ελπίζει πως η «χημεία» του με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα συμβάλει στην αναθέρμανση των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Μεγάλο βήμα προς τα εμπρός είναι εξάλλου η επίσκεψη στις δυο Aραβικές χώρες. Tο έλλειμμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τον Aραβικό κόσμο είναι τεράστιο. Και ο πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι πολλές από αυτές τις χώρες έχουν απευθείας παρέμβαση στην Άγκυρα, θέλει να αξιοποιήσει και αυτό το κανάλι ώστε να στέλνει τα «μηνύματα» που ο ίδιος θέλει προς τον Τούρκο ηγέτη.
Το πιο δύσκολο στοίχημα ωστόσο αποτελεί η αναθέρμανση των σχέσεων με τη Μόσχα. Οι Ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, με τον πρωθυπουργό να καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες για αυτό στην προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα. Η προσπάθεια Δένδια με την επίσκεψή του τον Οκτώβριο στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ δεν κατάφερε «να σπάσει τον πάγο».
Τούτο είναι πρώτο ζητούμενο για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς ο Πούτιν είναι ο πιο ισχυρός «παίκτης» στην ευρύτερη περιοχή αυτή την περίοδο και επηρεάζει ίσως όσο κανείς άλλος ηγέτης τον Ερντογάν.
ΠΡΟΩΡΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά το Πάσχα ανασχηματισμός
Στον απόηχο της αναστάτωσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως και μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών λόγω των συγκρούσεων και του έκρυθμου κλίματος που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και των κυβερνητικών χειρισμών, σενάρια ανασχηματισμού έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν είναι εντελώς ανυπόστατα. Λίγες μέρες νωρίτερα άλλωστε, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε «τροφή» σε ανάλογες συζητήσεις, δηλώνοντας ότι οι γυναίκες στην κυβέρνηση είναι λίγες και όταν γίνει ανασχηματισμός η ανισορροπία αυτή θα αντιμετωπιστεί.
Πού βρίσκεται η αλήθεια; Ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει πριν από το Πάσχα, ίσως δε το σημερινό σχήμα να φτάσει και μέχρι το καλοκαίρι. Όμως, πέρα από τις πρώτες ηχηρές «αστοχίες» κάποιων υπουργών, το έλλειμμα συνεργασίας σε ορισμένους, λίγους ευτυχώς, τομείς και τη μειωμένη αποτελεσματικότητα κάποιων μελών της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον επιβεβαιώνει ο «εσωτερικός έλεγχος», ανοίγουν και θα συντηρήσουν το θέμα. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης, με επτά μήνες εμπειρίας στη διακυβέρνηση της χώρας, διαβλέπει και δομικά προβλήματα στο σχήμα.
Πέρα από το λάθος της κατάργησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που διορθώθηκε, διαπιστώνει και τη δυσλειτουργία σε τουλάχιστον δυο υπουργεία, όπου η λύση της κατάτμησης/διάσπασης προκύπτει ως μονόδρομος. Κατά συνέπεια, από το Πάσχα και μετά, όπως αναφέρει στη “DEAL” καλά πληροφορημένη πηγή, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με χρονικό ορίζοντα πραγματοποίησης πάντως των αλλαγών άγνωστο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ