H «εξομολόγηση» του Geoffrey Pyatt

Tι ειπε ο αμερικανος πρέσβης για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

 

ΠΩΣ ΕΙΔΕ Ο TRUMP ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και το στοιχημα των επενδυσεων Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΠΗΓΗ ΛΥΣΕΩΝ – Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ


Mίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις στην εκδήλωση των αποφοίτων του Brown UniverSity

 

Ένα ερώτημα που έχουμε… διαρκώς οι περισσότεροι Έλληνες, είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπει τη χώρα μας η Ουάσινγκτον. Μας θεωρεί συμμάχους, μας εμπιστεύεται, μας υπολογίζει; Ένας κορυφαίος και έμπειρος διπλωμάτης, με ιδία γνώση του θέματος και γνωστός για τον ευθύ λόγο του, έρχεται να μας λύσει αυτές τις απορίες.

 

Ο πλέον αρμόδιος για να το κάνει αυτό, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση των αποφοίτων του Brown University στην ελληνική πρωτεύουσα. Προσκεκλημένος του προέδρου του Brown University Alumni Club of Greece, Δημήτρη Ιατρίδη, ο κ. Pyatt άνοιξε στους παρευρισκόμενους τα χαρτιά του, μιλώντας για ένα ενθουσιώδες κλίμα που επικρατεί στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα και που σπάνια έχει δει στη μακρά του καριέρα, για το θερμό κλίμα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αλλά και το χτίσιμο μακράς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

 

«Ενθουσιάστηκε»

 

Ο κ. Pyatt είπε εμφατικά ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν «εκπληκτικά επιτυχημένη», καθώς κατάφερε, σε μια «στριμωγμένη» περίοδο για την αμερικανική πολιτική, να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα για το ρόλο της Ελλάδας και τις προοπτικές που αναδύονται: «Όταν ετοιμαζόμουν να έρθω στη χώρα, το 2016, υπήρχαν πολλά προβλήματα, υπήρχε πολύ άγχος για το αν θα κατάφερνε η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στην οικονομική κατάσταση, υπήρχε μια σειρά προβλημάτων.

 

Σήμερα, είναι ξεκάθαρο πως η Ουάσινγκτον βλέπει την Ελλάδα πρώτα και κύρια ως πηγή λύσεων σε προβλήματα. Είναι κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας για τη ΝΑ Μεσόγειο, είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στην Ευρώπη, στην ενεργειακή ατζέντα, στην ατζέντα της ασφάλειας, είναι μια χώρα που, όμως που υπενθυμίστηκε επανειλημμένα, έχει μια πολύ ισχυρή διασπορά, κάτι σημαντικό σε μια χρονιά εκλογών, αφού υπάρχουν 3 εκατομμύρια Ελληνοαμερικάνοι οι οποίοι είναι ενεργοί στην πολιτική σκηνή της χώρας και στα κοινά γενικότερα».

 

Ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι πρόεδρος Trump ενθουσιάστηκε με τις επιδόσεις της Ελλάδας και ότι στις ΗΠΑ υπάρχει μια «αναθέρμανση» για την έλευση επενδύσεων στη χώρα. Μίλησε δε για repositioning της χώρας μας και «κλίμα που, σπάνια είδα στην 30ετή καριέρα μου ως διπλωμάτης και στο State Department», μετά από την υπογραφή του EastMed Act, τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, που έχει πολλά ακόμα να δώσει: «Από τον αγωγό TAP, τον IGB τον gas connector στη Βουλγαρία, το gas terminal στην Αλεξανδρούπολη, έχουμε πολλά projects να ανοίγουν στον ενεργειακό τομέα με αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα κ.α. Βλέπουμε ευκαιρίες για ανάπτυξη και έχουμε βρει τον τρόπο να προχωράμε μαζί». Ο κ. Pyatt λέει πως στους κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως τους κ. Pompeo, Ross, Pence, έγινε σαφές ότι «νούμερο 1» στην ατζέντα είναι οι επενδύσεις και πως στηρίζουν αυτό το turnaround.

 

Το ΧΑ

 

«Μια από τις στατιστικές που τράβηξε την προσοχή του προέδρου Trump, ήταν αυτή που ανέφερε ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο είχε την καλύτερη απόδοση στον κόσμο πέρυσι. Το γεγονός ότι Αμερικανοί επενδυτές, όπως οι Pfizer, Cisco και Deloitte άρχισαν να διπλασιάζουν την παρουσία τους εδώ στην Ελλάδα και το γεγονός ότι 2-3 αμερικανικές εταιρίες με δραστηριότητα σε παραδοσιακούς τομείς εξετάζουν τις ευκαιρίες τους εδώ φέρνοντας την υψηλή τεχνολογία και τη γνώση, όπως η Pfizer ετοιμάζει το νέο της R&D Center, υπό τη στήριξη της Ελλάδας -και ξέρετε ότι οι επενδυτές, οι εταιρίες και οι μέτοχοι αναζητούν ευκαιρίες- έχει φέρει δραματική αλλαγή στον τρόπο δουλειάς που κάνω. Τα μηνύματα που παίρνω από τους επιχειρηματίες και τους μετόχους των επιχειρήσεων είναι εκπληκτικά, ξέρω ότι οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους CEO είχαν θεαματικά αποτελέσματα σε όρους follow up business και δέσμευσης να επενδύσουν και νομίζω κι άλλες στους μήνες που έρχονται».

 

«Φανταστικό το potential»

 

Θα συμβάλλουμε στη σταθερότητα και την ανάπτυξη

 

Ότι η Ελλάδα έχει «φανταστικό potential» στον τομέα της εκπαίδευσης, λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Ο κ. Pyatt αποκάλυψε ότι τα «αμερικανικά Πανεπιστήμια και Κολέγια ψάχνουν ευκαιρίες στην Ελλάδα για προγράμματα» και πως οι δύο χώρες ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους στην εκπαίδευση, επεκτείνοντας, προς το παρόν, τα προγραμματα ανταλλαγών φοιτητών και ετοιμάζοντας νέα projects. Ο πρέσβης όμως μίλησε και για το «καυτό» ζήτημα των ημερών. Σε μια ταραγμένη εποχή στην περιοχή, ο κ. Pyatt τονίζει με νόημα πως στον αμυντικό τομέα «υπάρχει μεγάλη εκτίμηση από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός και στενός σύμμαχος, σε εποχή προκλήσεων στην περιοχή με τον εμφύλιο στη Συρία, στη Λιβύη, τη συνεχή αποσταθεροποίηση στη Ρωσία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια, η Ελλάδα είναι ένας σύμμαχος στον οποίο μπορείς να βασίζεσαι. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία στην Ουάσινγκτον».

 

Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως «ό,τι και αν γίνει στις εκλογές δεν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», ανέφερε πως η Ουάσινγκτον εκτίμησε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τις καλές αμερικανοελληνικές σχέσεις με τις… κακές τουρκοαμερικανικές σχέσεις, παρότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως «κακός γείτονας». Και πως οι ΗΠΑ θα δώσουν το «παρών», για «να συμβάλλουμε στην σταθερότητα, πρόοδο και ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά και να βοηθήσουμε στην ειρηνική επίλυση των διαμαχών. Και να επιλύσουμε τα ζητήματα με την Τουρκία.

 

Έχουμε λοιπόν χτίσει μια πολύ ισχυρή σχέση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε προσωπικό». Τόνισε δε ότι «ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και το επιτελείο του έκαναν πολύ σκληρή δουλειά τόσο εδώ στην Αθήνα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατάφεραν να χτίσουν εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση και με τους Ρεπουμπλικανούς και με τους Δημοκρατικούς στην Ουάσινγκτον».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ