Τι ειπώθηκε κατά την περιοδεία του σε Ροδόπη και Έβρο
Όσο δείχνουμε ότι είμαστε «μία χώρα φιλική προς το επιχειρείν» τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον θα αυξάνεται σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος από εχθές πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία σε Ροδόπη και Έβρο.
«Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο, όσο ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όσο δείχνουμε ότι είμαστε μία χώρα φιλική προς το επιχειρείν… Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Το 2020 δεν θα είναι απλά η χρονιά της Θράκης λόγω της σημαντικότατης επετείου της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό, αλλά θα είναι και η χρονιά της Ελλάδος και η ανάταση της οικονομίας, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη τα οποία θα γίνουν άμεσα κατανοητά και στην προσωπική ζωή του κάθε πολίτη» δήλωσε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη.
Τα προβλήματα και οι δυναμικές του Έβρου
Το πρωί ο κ. Καράογλου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος έθεσε υπόψη του υφυπουργού τα εξής θέματα: Δημογραφικό, τη διασυνοριακότητα της περιοχής και τις δυνατότητες αξιοποίησής της καθώς και τα προβλήματα των πλημμυρών και των ζωονόσων που συνδέονται με αυτή, την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και του πρωτογενούς τομέα, το λιμάνι, τα ενεργειακά, το μεταναστευτικό, αλλά και τα υλοποιούμενα έργα στη Σαμοθράκη, η οποία όπως επεσήμανε στον κ. Καράογλου, βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
«Από εδώ αρχίζει η Ευρώπη και η Ελλάδα»
Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) χαρακτήρισε πλεονέκτημα τη γειτνίαση με τις δύο χώρες, τη Βουλγαρία από Βορρά και την Τουρκία εξ ανατολών. «Από εδώ αρχίζει η Ευρώπη και η Ελλάδα και πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανάσα η ανάπτυξη του λιμένος
Συμφώνησε με τον κ. Πέτροβιτς για τη σοβαρότητα του θέματος της «αποβιομηχάνισης και της διαρροής πόρων προς τις έξω χώρες, λόγω χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών», καθώς και του τεράστιου κόστους της μεταφοράς των προϊόντων εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα δοθεί μεγάλη ανάσα με την ανάπτυξη του λιμένος», για το οποίο όπως σημείωσε υπάρχει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό είπε πως «γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να κλείσουν τα σύνορα. Να ελεγχθούν όσο περισσότερο γίνεται και τα χερσαία και τα θαλάσσια. Η χώρα έχει και θαλάσσια σύνορα για να το μαθαίνουν όλοι» και επανέλαβε την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της συνοριοφυλακής καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης για μη λειτουργία κλειστής δομής στην περιοχή της Θράκης.
Οι προτάσεις των επιχειρηματιών
Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής ο κ. Καράογλου ενημερώθηκε για: Τα βασικά προβλήματα λειτουργίας μίας βιομηχανίας στη Θράκη, τις υποδομές μεταφορών, τις συνδυασμένες μεταφορές, «που επηρεάζουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων», τις υποδομές Ενέργειας, την ψηφιακή αναβάθμιση, το ανθρώπινο δυναμικό, τον έλεγχο των συνόρων και των τελωνειακών ροών στη χώρα.
Ειδικότερα, οι επιχειρηματίες πρότειναν μεταξύ άλλων τη διερεύνηση, σε συνεργασία με την κυβέρνηση τρόπων στήριξης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε θέματα ενεργειακά, μισθοδοτικά, μεταφορικά. Ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας, αναβάθμισης στο κομμάτι του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη Θράκη, βελτίωσης των μεταφορικών υποδομών αλλά και της ρευστότητας.
Θέλουμε να κάνουμε τη χώρα φιλική στο επιχειρείν
Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Καράογλου δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Έχει γίνει μία πολύ σωστή καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αλλά και των βημάτων, των προτάσεων, των προοπτικών που υπάρχουν για την αντιμετώπισή τους. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μία κυβέρνηση που θέλει να ξανακάνει τη χώρα φυσιολογική και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θέλει να κάνει τη χώρα φιλική στο επιχειρείν, φιλική στους επενδυτές, γιατί μόνο αν πετύχουμε προσέλκυση επενδύσεων, μόνο αν στηρίξουμε τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, μόνο τότε θα πετύχουμε το θεμιτό ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη… Αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά γιατί βλέπω ότι υπάρχει ανταπόκριση στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης..».
Οι συναντήσεις στον Έβρο
Ο υφυπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε και με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη καθώς και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη. Η παρουσία του στον Έβρο ολοκληρώνεται με συναντήσεις με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο και τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου, Δαμασκηνό.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καράογλου και στο σχεδιασμό δράσεων, σε συνεργασία και με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, στις 7-8-9 Μαΐου, για τον εορτασμό της ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό.