Σύμπραξη με εταιρείες κολοσσούς
Με εταιρείες κολοσσούς, εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και εμπειρίας θα συνάψει σύντομα προγραμματική συμφωνία ο Δήμος Θεσσαλονίκης ώστε να μετατραπεί η συμπρωτεύουσα σε μία «smart city».
Ο ρόλος των εταιρειών θα είναι «να μας καθοδηγήσουν και μαζί τους να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε μία smart city» είπε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η ιστοσελίδα voria.gr, με θέμα «Το ενεργειακό μέλλον της πόλης».
Η κυκλική οικονομία προγραμματικός στόχος του Δήμου
Η μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία και η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε μία smart city είναι ο βασικός προγραμματικός στόχος του κεντρικού δήμου, είπε ο κ Ζέρβας και τόνισε ότι «οι δύο αυτοί στόχοι προφανώς και συνδέονται μιας και η βάση και των δύο – τόσο της έξυπνης πόλης, όσο και της ενεργειακά αυτόνομης πόλης – είναι η αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα επίπεδα».
«Πολιτικό σύστημα και κοινωνία, πρέπει να αποφασίσουμε πως να επενδύσουμε σε μία “ακριβή ανάπτυξη” γιατί μόνον αυτή είναι βιώσιμη»,είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας συγκεκριμένες εφαρμογές σε επίπεδο πόλης στις οποίες προχωρά ο δήμος.
Οι εφαρμογές αυτές εστιάζουν:
-στην βιοκλιματική αναβάθμιση όλων το δημόσιων/ δημοτικών κτηρίων(ήδη- όπως είπε- ξεκινά μια τέτοια προσπάθεια σε κάποια σχολικά συγκροτήματα),
-στην τοποθέτηση “έξυπνων αισθητήρων” που μπορούν να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο και να βοηθήσουν την κυκλοφορία, την αποκομιδή των απορριμμάτων, την κατάσταση των φρεατίων,
-στην χρήση τεχνολογικών μέσων στα συστήματα στάθμευσης των οχημάτων με δυνατότητα ενημέρωσης των οδηγών και άρα μείωσης της άσκοπης αυτοκίνησης.
Ο κ. Ζέρβας διατύπωσε την εκτίμηση πως πλέον «διαμορφώνεται ένα αναπτυξιακό momentum για τη Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως για όλη τη χώρα. Πρέπει να υπάρξει κεντρικό ενδιαφέρον από την κεντρική κυβέρνηση για την πέραν της Αττικής Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αξίζει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς – σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης».
Αναφερόμενος στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων,ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκτίμησε ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα για την Ελλάδα και επισήμανε χαρακτηριστικά πως πρέπει να στραφούμε προς την κυκλική οικονομία, όπου όλα τα απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται, ενώ το υπόλειμμά τους θα πρέπει να αξιοποιείται και όχι να θάβεται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων».