Για την αντιμετώπιση της «δίδυμης» τουρκικής απειλής
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, το Μόναχο, οι διμερείς συμφωνίες για επιστροφές μεταναστών. Ο φόβος της άνοιξης και της κοινωνικής έκρηξης στα νησιά
Η επόμενη «πρόκληση» του Ουρούτς Ρέις ή κάποιου άλλου τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η ασφυκτική κατάσταση στα τρία νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λόγω της ανεξέλεγκτης διόγκωσης του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος, φέρνουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά σε κρίσιμες νέες αποφάσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Aναζητώντας δραστικές «λύσεις» πριν δρομολογηθούν είτε επικίνδυνα τετελεσμένα στην πρώτη περίπτωση είτε μια επικίνδυνη κοινωνική έκρηξη στη δεύτερη. Και στις δυο περιπτώσεις οι απειλές για τη χώρα είναι ορατές.
Οι αντοχές της δοκιμάζονται και από τα δυο θέματα, το ίδιο και η κοινωνική συνοχή από το μεταναστευτικό. Ο κίνδυνος επικείμενου αδιεξόδου γίνεται ολοένα και πιο αισθητός, σκιάζοντας συγχρόνως το θετικό κλίμα από τις επιτυχίες στην οικονομία.
Η δε κυβέρνηση εισπράττει σημαντικό πολιτικό κόστος, αλλά αυτό κατά τον πρωθυπουργό είναι δευτερεύον μπροστά στον διπλό εθνικό κίνδυνο. Τα δε περί επιχείρησης αλλαγής ατζέντας (π.χ. ασφαλιστικό ή ποδόσφαιρο) ή ακόμα και ανασχηματισμού ώστε επικοινωνιακά τουλάχιστον να «ανασάνει» η κυβέρνηση, απορρίπτονται ως παντελώς εκτός πραγματικότητας από τον ίδιο.
ΑΜΕΣΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη αποφασίσει καταρχάς να «σκληρύνει» τη στάση του απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Και ήδη έχει σχεδιάσει μια σειρά από άμεσες πρωτοβουλίες:
• Να ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, να τεθεί πρώτο θέμα συζήτησης, εκτός ημερήσιας διάταξης, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 του μήνα, η «δίδυμη» τουρκική απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και κατ’ επέκταση και η υπόλοιπη Ευρώπη. Υπό την έννοια ότι η Άγκυρα με τη στρατηγική της είναι ο υποκινητής της έντασης στην περιοχή. Είτε μέσω των παράνομων γεωτρήσεων στα κυπριακά οικόπεδα, είτε με την παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είτε με το ψευδοσύμφωνο με τη Λιβύη. Και ακόμα με την επικίνδυνη ώθηση νέων μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η κατάσταση πλέον ξεπεράσει τα όρια και θέλει να θέσει τους
Ευρωπαίους εταίρους προ των ευθυνών τους, καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να επωμιστεί όλο το βάρος του μεταναστευτικού. Πρωτίστως θέλει εδώ και τώρα, την αύξηση της ευρωπαϊκής βοήθειας για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων δομών στα νησιά, καθώς και της βελτίωσης των υπηρεσιών για το άσυλο, ενώ στο σκέλος των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ζητήσει την επιτάχυνση της επιβολής κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που παραβιάζουν με τις παράνομες γεωτρήσεις, τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.
• Πέρα από τη συνάντηση που θα έχει με την Α. Μέρκελ στο Μόναχο στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, σκοπεύει να δει όσο το δυνατό περισσότερους ξένους ηγέτες στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Παγκόσμια Ασφάλεια, με την ίδια ατζέντα. Ήδη τα τηλεφωνήματα από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργούς έχουν ξεκινήσει προς διάφορες κατευθύνσεις, διερευνώντας τα περιθώρια τέτοιων συναντήσεων το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.
• Ανέθεσε ήδη στους αρμόδιους υπουργούς (Μηταράκης, Κουμπυτσάκος, αλλά και Δένδιας) την πραγματοποίηση επαφών με ομολόγους τους των χωρών – μελών της ΕΕ με στόχο την επίτευξη διμερών συμφωνιών που θα ενεργοποιήσουν τις επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους, πέρα από τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.
ΣΚΛΗΡΟ «ΔΟΓΜΑ» ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ «ΜΕΤΩΠΟ»
Στο εσωτερικό πεδίο, η υιοθέτηση του σκληρού «δόγματος» στη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού είναι αμετάκλητη, παρότι προκαλεί τις οξείες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνονται η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος για τη φύλαξη των συνόρων, η χρήση των «φραγμάτων», οι μεταφορές στην ενδοχώρα όσων δικαιούνται προστασίας και οι επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ ο έλεγχος της λειτουργίας των ΜΚΟ θα είναι εξονυχιστικός.
Συγχρόνως, για την αντιμετώπιση του έκρυθμου κλίματος στα νησιά θα υπάρξει η αναγκαία πρόσθετη αστυνομική υποστήριξη. Ενώ σε ότι, αφορά το σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στην ενδοχώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τους περιφερειάρχες στο Μαξίμου με ατζέντα διλημματική για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Η ανησυχία του πρωθυπουργού για τη δίδυμη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα έχει «χτυπήσει κόκκινο» για δυο λόγους. Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις των Τούρκων με φόντο την κυριαρχία στις θαλάσσιες ζώνες και τα ενεργειακά δικαιώματα, υπάρχει η γνωστή ανάλυση κινδύνου για κλιμάκωση μέχρι και πρόκληση θερμού επεισοδίου σε τρεις διαφορετικές περιοχές και για το διάστημα των επόμενων δυο μηνών, περίπου μέχρι το Πάσχα. Θεωρεί ότι οι Τούρκοι «δοκίμασαν» τα ελληνικά αντανακλαστικά και πέτυχαν, αλλά φυσικά αυτό δεν τον εφησυχάζει.
Από την άλλη, αν δεν ληφθούν έκτακτα πρόσθετα μέτρα σε όλο το θαλάσσιο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου, η έλευση της άνοιξης με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται να πυροδοτήσει την κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τη χώρα μας, με την ανοχή/υποστήριξη και των τουρκικών αρχών.
Με δεδομένο ότι ήδη τα νησιά «βουλιάζουν» από το ξένο στοιχείο, η άφιξη και νέων μεταναστών θα κορυφώσει το αδιέξοδο με την απειλή πρωτόγνωρων καταστάσεων, καθώς οι κάτοικοι μετά από μια 5ετία άψογης και υπομονετικής συμπεριφοράς δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο πλέον ανοχής.
Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ FSRU ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο στη Μεσόγειο
Τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν, η Τουρκία απλώνει τα πλοκάμια της στις γειτονικές της χώρες ενώ εξακολουθεί να προκαλεί στη Μεσόγειο με τα γεωτρύπανα στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.
Άρρηκτα συνδεδεμένη με την γεωπολιτική είναι η ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας και οι βλέψεις της να κυριαρχήσει σε αυτή τη μεριά του πλανήτη. Το πινγκ-πονγκ μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ την κάνουν ακόμα ισχυρότερη και της δίνουν τα κλειδιά για το ρόλο του διακομιστή φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Τουρκία, 2 η σε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για το 2018 στην Ευρώπη, αναζητά κοιτάσματα σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο. Ήδη οι ανακαλύψεις των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, βόρεια της Αιγύπτου και ανοιχτά του Ισραήλ δείχνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια «θάλασσα αερίου».
Η Τουρκία στοχεύει να καταστεί ο διαμετακομιστικός κόμβος για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ήδη ο νέος αγωγός προμήθειας ρωσικού αερίου (Turkish Stream) έχει μπει σε λειτουργία από τον Ιανουάριο 2020, παρακάμπτοντας την μέχρι τώρα πορεία μέσω Ουκρανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας για την τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Τουρκίας με ρωσικό αέριο, ενώ και ο διαδριατικός αγωγός μεταφοράς αζέρικου αερίου (TAP) προς Ελλάδα και Ιταλία βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του. Κοινός τόπος για τους δύο αγωγούς είναι η διέλευση από τα εδάφη της Τουρκίας δίνοντας στον Ερντογάν ρόλο «σταθμάρχη» και εξουσία για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της περιοχής.
Η ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της Τουρκίας.
Τόσο οι υφιστάμενες όσο και οι νέες υποδομές φυσικού αερίου μπορούν να τοποθετήσουν την Ελλάδα σε κυριαρχική θέση στην ενεργειακή σκακιέρα δίνοντας και τη δυνατότητα να υλοποιηθεί ένας κόμβος συναλλαγών αερίου στα πρότυπα της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.
Στην Αλεξανδρούπολη αναπτύσσεται από την εταιρεία Gastrade ένας νέος τερματικός σταθμός εισαγωγής, αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ο οποίος θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου φυσικού αέριου στη βαλκανική χερσόνησο τροφοδοτώντας το Εθνικό Σύστημα και το νέο ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB με ποσότητες φυσικού αερίου από πολλαπλούς προμηθευτές.
ΤΟ FSRU
Το FSRU project των 370 εκ. ευρώ θα είναι σε θέση να προμηθεύσει με αέριο και τον TAP σε περίπτωση διακοπής της παροχής από την Τουρκία. Σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμφωνίες μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ισραήλ το παραγόμενο αέριο από τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου θα οδηγείται προς υγροποίηση στα τερματικά της Αιγύπτου έτσι ώστε να παραδίδεται μέσω θαλάσσης στις παγκόσμιες αγορές. Η πλησιέστερη και ασφαλέστερη οδός για τη διάθεση του LNG της Ανατολικής Μεσογείου προς τη ΝΑ Ευρώπη, ιδιαίτερα σε τεταμένες περιόδους, είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης.
Το έργο είναι ενταγμένο στη λίστα των Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος. Το project υποστηρίζεται σταθερά από την Ελληνική και την Βουλγαρική Κυβέρνηση, αφού θα προσφέρει ασφάλεια εφοδιασμού και ενεργειακή ανεξαρτησία στις δύο χώρες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ