«Δε μπορούμε να μιλάμε για ισχυρή ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας, αν πρωτίστως δεν στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα» υποστήριξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας από το βήμα της 7ης δημόσιας διαβούλευσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της περιόδου 2021 – 2027 που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Καβάλα.
Στοχεύοντας σε μια νέα αγροτική πολιτική που θα δώσει ελπίδα στους αγρότες να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, εξασφαλίζοντας τους ένα ικανό εισόδημα προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και ταυτόχρονα να μπορούν να επενδύσουν, στοχεύοντας στη βελτίωση της παραγωγής τους, έκανε λόγο ο υφυπουργός.
Ο κ. Σκρέκας απευθυνόμενος σε πολυπληθές ακροατήριο παραγωγών, προερχόμενων από το αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι “βασικός στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και το υψηλό κόστος παραγωγής, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στο περιθώριο κέρδους των αγροτών”.
Αναφέρθηκε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειες που χρησιμοποιούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες σημειώνοντας πως “καταβάλλονται προσπάθειες για την διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ από τους αγρότες μέσα από εύκολες διαδικασίες”. Επίσης, αναφέρθηκε σε δύο χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα προσφερθούν στους αγρότες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δανειοδοτούνται ευκολότερα και γρηγορότερα, με χαμηλότερα επιτόκια και ευνοϊκότερους όρους. Μάλιστα, ο υφυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: “Αναζητούμε νέους, έξυπνους τρόπους, ώστε να βοηθήσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βελτιώσουν την παραγωγή τους, να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, μειώνοντας το κόστος παραγωγής τους”.
Η ακριβής γεωργία πρέπει να γίνει καθημερινότητα
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ακόμα ότι είναι επιβεβλημένο περισσότερο από ποτέ να αλλάξει, να βελτιωθεί, ο τρόπος καλλιέργειας της γης ώστε σταδιακά να περάσουμε στη Γεωργία Ακριβείας ή στη λεγόμενη Ευφυή Γεωργία που θα αλλάξει τις μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα “με τη σχεδίαση ενός ολοκληρώνου και μεστού Συστήματος Γεωργικών Συμβουλών που προγραμματίζει η κυβέρνηση, ανοιχτό προς όλους και με εκπαίδευση των αγροτών μέσα στους χώρους δουλειάς τους”. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι νέες αρχές που θα διέπουν τη Γεωργία Ακριβείας, πρέπει να γίνουν καθημερινότητα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Αγροτικών Υποδομών, η μελέτη του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα συμβάλει σημαντικά, μεταξύ άλλων, στη σωστότερη και ορθολογικότερη διαχείριση του νερού και προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα γενικότερα από τους αγρότες μειώνοντας σημαντικά το κόστος άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων.
“Δε μπορούμε να μιλάμε για ισχυρή ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας, αν πρωτίστως δεν στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, αν δεν στηρίξουμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που διαθέτουν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό στοχεύουμε και με την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να κρατήσουμε όσα καλά έγιναν και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις”, κατέληξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.