«Είναι επείγον στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός να εμφανίσει με τρόπο εντελώς συγκεκριμένο ένα κοινωνικό πακέτο για τις ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού που θα αντιμετωπίζει την καλπάζουσα ανεργία, τη δραματική πτώση του επιπέδου ευημερίας και την κρίση στην αγορά» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης , ενώ παράλληλα προτείνει τρεις άξονες για την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η παρέμβαση πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες:
1. Ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που θα έχει γνώμονα τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, νέα κλίμακα ΦΠΑ με κριτήρια ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης και την άμεση και πρακτική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
2. Ενεργητική πολιτική απασχόλησης σε συνδυασμό με την κατάρτιση και την επαγγελματική εξειδίκευση των ανέργων για τους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
3. Επιμονή με κάθε θυσία ρευστότητας στην αγορά, με όσους αναπτυξιακούς πόρους διαθέτει η χώρα σε όλους τους τομείς και τις περιοχές της, σε συμφωνία με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο κ. Σκανδαλίδης, μάλιστα, προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο του Γιώργου Παπανδρέου με το λαό: «Πιστεύω ότι η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι ριζική και να εγκαινιάσει μαζί με τη ΔΕΘ ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό» υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι μεταρρυθμιστές και οι μη
Η σημαντική αυτή παρέμβαση του κ. Κώστα Σκανδαλίδη επιβεβαιώνει τις διεργασίες που συντελούνται στο κυβερνών κόμμα ενόψει της πολύ κρίσιμης συνέχειας για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, προβληματίζει ιδιαιτέρως η δημοσιότητα που λαμβάνει το φαινόμενο των δυο ομάδων, «μεταρρυθμιστών» και «μη μεταρρυθμιστών» μεταξύ των υπουργών, όπως και η νευρική κρίση που προκαλεί στα κορυφαία στελέχη το «δαχτυλίδι» που έδωσε (ή δεν έδωσε) ο πρωθυπουργός στον Ευάγγελο Βενιζέλο.