Με συνταγματικά αδιέξοδα, πρωθυπουργική παρέμβαση, αντιδράσεις εντός και εκτός βουλής και «ηχηρό» όχι από τους πρυτάνεις ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 στη Βουλή, η συζήτηση για το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου το οποίο προβλέπει καθοριστικές αλλαγές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές λόγω των έντονων αντιδράσεων τις οποίες προκάλεσε.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση της υπουργού, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το σχέδιο για την αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει 80 άρθρα. Επί αυτών η Νέα Δημοκρατία, διά του εκπροσώπου της, κατέθεσε προτάσεις σε 9 σημεία». Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, «Σε όλα έχουν γίνει παρεμβάσεις και συνθέσεις, εκτός από δύο θέματα που είναι η εκλογή του Πρύτανη και του Κοσμήτορα. Δεν θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να ακυρώσουν τη συναίνεση».
Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, είναι η εξεύρεση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης και παρά το γεγονός ότι φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει και σε επιπλέον αλλαγές, καθηγητές και πρυτάνεις ανεβάζουν τους τόνους, ενώ ομάδα φοιτητών προχώρησε τη Δευτέρα σε συμβολική κατάληψη των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, δια του συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΠΟΣΔΕΠ), ανέφεραν, σε συνέντευξη Τύπου, ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή και ότι θεωρούν επουσιώδεις τις αλλαγές, τις οποίες φαίνεται να αποδέχεται το υπουργείο.
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν και οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Καθηγητών με αντικείμενο την προστασία του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου. Έχουν ήδη καταρτίσει κείμενο με τις θέσεις τους, εναντίον πολλών διατάξεων του νομοσχεδίου και είπαν ότι αν το νομοσχέδιο ψηφισθεί ως έχει και γίνει νόμος του κράτους τότε τα Πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες, θα εμπορευματοποιηθεί η γνώση, θα καταλυθεί κι η έννοια του Πανεπιστημίου, μετατρέποντας τα ιδρύματα σε κέντρα παροχής γνώσεων, κατάρτισης και δεξιοτήτων.
Οι καθηγητές – μέλη της ΠΟΣΔΕΠ καλούν τους συναδέλφους τους να προχωρήσουν αμέσως σε γενικές συνελεύσεις ως τις 2 Σεπτεμβρίου – και στις 3 Σεπτεμβρίου θα γίνει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας για να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις του κλάδου.
Ηχηρό «όχι» από τους πρυτάνεις
Να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η συζήτηση του οποίου αρχίζει αύριο στη Βουλή, κάλεσαν τους βουλευτές οι πρυτάνεις, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής τους σε χώρο του Ε.Μ.Πολυτεχνείου στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.
Στο τέλος της συνεδρίασης οι πρυτάνεις κατέληξαν σε κείμενο στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζουν: «η Σύνοδος καλεί την ύστατη αυτή στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει και, επιπλέον, να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο».
Επίσης, στο κείμενο αναφέρεται ακόμη ότι «το σχέδιο νόμου που εισάγεται για ψήφιση δεν μπορεί στην παρούσα του μορφή να σηματοδοτήσει την ουσιαστική και λειτουργική μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη τα πανεπιστήμια και χρειάζεται η κοινωνία». Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι πρυτάνεις στην έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, που, όπως τονίζουν «επιβεβαίωσε τα συνταγματικά αδιέξοδα και τις νομοθετικές κακοτεχνίες του νομοσχεδίου που είχε έγκαιρα επισημάνει η Σύνοδος».
Οι πρυτάνεις αναφέρονται λεπτομερώς στο νομοσχέδιο, τονίζοντας:
– Δεν αποδίδει αποκλειστικά ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο Συμβούλιο.
– Δεν αποδίδει το σύνολο των διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων στη Σύγκλητο και ταυτόχρονα καταργεί το πρυτανικό συμβούλιο ως όργανο καθημερινής διαχείρισης.
– Δεν προβλέπει την άμεση εκλογή του πρύτανη, των αντιπρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα αντίστοιχα όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας.
– Δεν διατηρεί το Τμήμα ως βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα του Ιδρύματος, καθώς και τον Τομέα ως ενιαία εκπαιδευτική και ερευνητική οντότητα.
-Δεν διασφαλίζει την δημόσια χρηματοδότηση Ιδρυμάτων, έρευνας και φοιτητικής μέριμνας.
Τέλος, οι πρυτάνεις αναφερόμενοι στις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο, τονίζουν ότι δεν αλλάζουν τον πυρήνα της λογικής του νομοσχεδίου που επιμένει στο ολιγαρχικό μοντέλο διοίκησης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η παύση εκλεγμένων οργάνων είναι κίνηση που δεν αποτολμήθηκε ποτέ στο παρελθόν και από κανέναν και συνιστά αυταρχισμό.
Διαβάστε επίσης: Ζήτημα συνταγματικότητας θέτει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011, 16:27