Η μάχη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Οι τέσσερις προκλήσεις

 

 

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις σημερινές εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

 

Το μήνυμα πως ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027, έστειλε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αναφερόμενος ειδικότερα στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στην έκτακτη σύνοδο, ο κ. Πέτσας είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτάξει τα συμφέροντα της χώρας μας στις προκλήσεις που είναι η συνοχή, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Μετανάστευση και η Κλιματική Αλλαγή. «Δεν θέλουμε να έχουμε μειωμένους πόρους παρά το γεγονός ότι μικραίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός», τόνισε και πρόσθεσε πως «θα διεκδικήσουμε κονδύλια που υπάρχουν για τη μετανάστευση. Θα διεκδικήσουμε σε καθεμία από τις προκλήσεις το μερίδιο που μας αναλογεί».

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «η Ευρώπη καλείται συγκεκριμένα να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις: Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς -το Ηνωμένο Βασίλειο- αποχώρησε από την ΕΕ, και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό».

 

Σε ό,τι αφορά το πρώτο πρόβλημα, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως και συμπλήρωσε: Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων και καθαρών αποδεκτών για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόβλημα, επισήμανε πως η θέση των καθαρών συνεισφορέων είναι ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», ενώ:

 

– Πρώτον, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,30% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ.

 

– Δεύτερον, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθετε το συνολικό ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 στο 1,11% του ΑΕΕ, ή 1,134 τρισ. ευρώ, και

 

– Τρίτον, η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισ. ευρώ.

 

«Τώρα είναι η ώρα για συμφωνία»

 

Το μήνυμά πως έχει φθάσει η ώρα να καταλήξουμε σε συμφωνία για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στέλνει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην προσκλητήρια επιστολή του για τη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Είμαι πεπεισμένος ότι, με κοινή λογική και αποφασιστικότητα, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα ωφελήσει όλους τους Ευρωπαίους. Για να επιτευχθεί αυτό, όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού» τονίζει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος Ευρωπαίος αξιωματούχος σε άτυπη ενημέρωση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σύμφωνα με πηγή στις Βρυξέλλες, τόνισε την Τετάρτη πως «τώρα είναι η ώρα για συμφωνία». Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σύντομα δεν θα υπάρχει νομική βάση για δαπάνες και επισήμανε ότι όσο καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας τόσο χάνεται χρόνος από φιλόδοξα προγράμματα, όπως το Green Deal και η ψηφιακή μετάβαση. Ο ίδιος αξιωματούχος απευθυνόμενος στα κράτη-μέλη, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, είπε πως το πλαίσιο είναι πολιτικό και πρέπει να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να εστιάσουν, να δώσουν προτεραιότητα σε ένα, το πολύ δύο πεδία, διαφορετικά κινδυνεύουν να μην κερδίσουν τίποτα.

 

Η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 15:00 στις Βρυξέλλες, με την ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και ακολούθως, στις 15:30 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027, την οποία θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ηγέτες των κρατών-μελών.

 

Ενόψει της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε κατ’ ιδίαν επαφές και με τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών και με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις έχει υποβάλει την πρότασή του για το συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού και τον τρόπο κατανομής του. Το τρίπτυχο που διακρίνει την προσέγγιση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο ρεαλισμός, η φιλοδοξία και η δικαιοσύνη, ανέφερε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι στην πρόταση Μισέλ όντως υπάρχει ένα περιθώριο 11 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

 

Εξακολουθεί να προβλέπεται χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης για την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική

 

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Δευτέρας, με θέμα την προετοιμασία του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης, η ελληνική πλευρά, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει βελτίωση στην πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε σχέση με το σχέδιο της φινλανδικής προεδρίας- ιδίως ως προς το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που προικοδοτήθηκε με πρόσθετα δημοσιονομικά μέσα-, εντούτοις εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της, γιατί εξακολουθεί να προβλέπεται χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης για δύο ιστορικές πολιτικές της Ένωσης και, συγκεκριμένα, την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Οι προτεινόμενες μειώσεις δεν μας ικανοποιούν», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας ότι χώρες που έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ορθοποδήσουν χωρίς επαρκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Πρόκειται για «παράδοξο, που δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι, παρά τη σημερινή διαφαινόμενη αισιοδοξία, η ελληνική οικονομία έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της.

 

«Μας χωρίζουν 230 δισ. ευρώ»

 

Δίνοντας την οπτική του αντιπροσωπευτικού σώματος της ΕΕ για το επίπεδο των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι δήλωσε την Τρίτη πως είμαστε ακόμα μακριά από μία αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι 230 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι με έναν μικρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Όπως υποστήριξε, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027.

 

Απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ. Καθορίζει τα όρια για τις δαπάνες της ΕΕ για την περίοδο επτά ετών και διασφαλίζει ότι οι δαπάνες της ΕΕ αναπτύσσονται κατά τρόπο ομαλό και εντός των ορίων των ιδίων πόρων της. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνεται με το ΠΔΠ.

 

Η διαδικασία ξεκινά με την υποβολή πρότασης για νέο κανονισμό ΠΔΠ. Η πρόταση της Επιτροπής χρησιμοποιείται ως βάση για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου, όπου διασφαλίζεται ότι όλα τα κράτη μέλη μπορούν να εγκρίνουν τη συμφωνία: απαιτείται ομοφωνία για την επίτευξη συμφωνίας. Όταν το Συμβούλιο καθορίζει τη θέση του, λαμβάνει πολιτική καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι συνέρχονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ