Νέα προσπάθεια τον Μάρτιο
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελεί παρελθόν μετά την αποτυχημένη προσπάθεια αν βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των 27 κρατών μελών για τον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας.
Σχεδόν όλοι προεξοφλούσαν ότι θα ήταν αδύνατο να βρεθεί η λύση του πάζλ στην πρώτη προσπάθεια και η κρίσιμη διαπραγμάτευση ουσιαστικά ξεκινά τώρα.
Τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του iefimerida.gr, θα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των χωρών αλλά και με τα ευρωπαϊκά όργανα ώστε στην δεύτερη προσπάθεια, που προσδιορίζεται στις αρχές Μαρτίου, να καταλήξουν σε μία συμφωνία. Η σκληρή στάση που τήρησαν Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία, οι οποίες δεν επιθυμούν ο προϋπολογισμός να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ, οδήγησε σε ναυάγιο. Από την άλλη οι 17 χώρες της Συνοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δεν δείχνουν διατεθειμένες να μειωθούν τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Συνοχή.
Στόχος της Ελλάδας είναι να μην χάσει κονδύλια στους τέσσερις βασικούς άξονες _ΚΑΠ, Προσφυγικό, Συνοχή και Κλιματική Αλλαγή. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός «Και οι τέσσερις βασικοί πυλώνες είναι κεντρικές προτεραιότητες. Δε θα χάσουν οι αγρότες μας πόρους και θα πάρουμε περισσότερα χρήματα από αυτά τα οποία είχαμε πάρει για τις πολιτικές Συνοχής, για το ΕΣΠΑ, αναπτυξιακούς πόρους, και για πρώτη φορά θα έχουμε και πόρους στη διάθεση μας, σημαντικούς -με τη μόχλευση η οποία γίνεται, θα είναι ακόμα πιο σημαντικοί- για τη δίκαιη μετάβαση, και θα υπάρχουν και σημαντικοί πόροι, θα θέλαμε περισσότερους, για την προστασία των συνόρων». Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αποτελεί έναν απόλυτα εφικτό στόχο, που μένει να αποτυπωθεί με ακριβή νούμερα στην τελική πρόταση του κ. Μισέλ.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης
Από την πλευρά της κυβέρνησης στέκονται ιδιαίτερα και στην συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε κρίσιμες συναντήσεις που αποδεικνύουν ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στον πυρήνα των ευρωπαϊκών οργάνων ως χώρα που έχει να συνεισφέρει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και όχι λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην διαχείριση της οικονομίας της».
Οι επαφές του Πρωθυπουρογύ με τις χώρες του Νότου και η εν συνεχεία συνάντηση με Μέρκειλ, Μακρόν, Σάντσεθ, Κόντε και τους Πρωθυπουργούς Λουξεμβούργου και Βελγίου, αποτυπώνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των εξελίξεων και συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που εκτυλίσσονται.
Επί της ουσίας για να βρεθεί μια λύση που θα οδηγεί στον απαραίτητο συμβιβασμό χρειάζεται οι πλουσιότερες χώρες να μεταβάλουν την στάση τους και να συνεισφέρουν μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να συμφωνήσουν οι χώρες της Συνοχής. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα Σύνοδο στις 5 Μαρτίου, χωρίς τίποτα να είναι ξεκάθαρο ακόμα.