«Εμείς δεν θα μείνουμε αδρανείς. Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο, μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται και οι κλειστές δομές. Προχωρούμε από τις αρχές της εβδομάδας στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή τους. Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των νησιωτών μας και των πολιτών όλης της Ελλάδας» δήλωσε την Κυριακή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», σημείωσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να γίνουν οι κλειστές δομές, διότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλουμε αντιδράσεις για τις αντιδράσεις. Υπάρχει κάποιος να υποδείξει κάτι άλλο; Θέλουμε να διατηρούνται αυτές οι άναρχες δομές; Δεν θέλουμε να ξανάρθει το καλοκαίρι και να έχουμε αυτές τις άναρχες δομές, οι οποίες δεν θα μπορούν να υποδεχθούν με ασφάλεια, με συνθήκες υγιεινής και με έλεγχο τους νέους πρόσφυγες ή μετανάστες από την Τουρκία. Θέλουμε να έχουμε προλάβει να κατασκευάσουμε τις κλειστές δομές, ώστε σιγά-σιγά να μπει μια τάξη και να κλείσουν οι άναρχες δομές. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των τοπικών κοινωνιών» τόνισε.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ότι οι αυτοδιοικητικοί, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα μπουν μπροστά στις μπουλντόζες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «τους καλούμε – και θα τους καλούμε μέχρι τελευταία στιγμή – να μην πάνε. Εάν δεν γίνουν κλειστές δομές, όπως ζητούν οι άνθρωποι εκεί, θα έμεναν οι ανοιχτές δομές. Λένε “να κλείσουν και οι ανοιχτές”. Ας υποθέσουμε ότι θα κλείσουν οι ανοιχτές και δε θα δημιουργηθούν κλειστές. Πού θα πάνε; Στο σπίτι του κ. Μουτζούρη; Δεν είναι απλά τα πράγματα. Φαίνεται ότι δεν πιστεύουν οι άνθρωποι αυτοί ότι εμείς θα κάνουμε τις κλειστές δομές και θα κλείσουμε τις ανοιχτές. Πιστεύουν ότι θα μείνουν και οι ανοιχτές. Τους λέμε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Θα γίνουν οι κλειστές δομές, θα μεταφερθεί το προσωπικό που χρειάζεται από τις ανοιχτές στις κλειστές και θα αποσυμφορηθούν τα νησιά με τις επιστροφές προς την Τουρκία ή με τη χορήγηση ασύλου, που θα τους ανοίξει τον δρόμο προς τα Δυτικά».
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου, όπως έχει ήδη πει και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θα περιοριστεί, σε πρώτο βαθμό, μέχρι 24 ημέρες και γενικά – συμπεριλαμβανομένων των προσφυγών και των υπολοίπων διαδικασιών – θα διαρκεί περίπου δύο μήνες.