Τον Μάρτιο ελπίζουμε να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων
Την ελπίδα του ότι τον Μάρτιο θα «δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Διάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επιδιώκουμε τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια
Μάλιστα τόνισε ότι : «Η χώρα μας από το 2003, σταθερά, επιδιώκει τη διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή και τη συμμετοχή των Βαλκανικών χωρών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ενιαίο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θεωρεί ότι αυτό βοηθάει τις χώρες αυτές, βοηθάει την Ευρώπη, μας βοηθάει όλους στη δημιουργία μιας κοινωνίας ελευθερίας κίνησης και ανάπτυξης της ανθρώπινης προσωπικότητας και της οικονομίας».
Παράλληλα, τόνισε πως «βεβαίως μένουν να πληρωθούν ορισμένες αιρεσιμότητες, ιδίως από την αλβανική πλευρά, το παρατηρούμε, ελπίζουμε ότι και οι δύο χώρες (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία) θα είναι έτοιμες και δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε μπροστά σε επώδυνα διλήμματα».
Σε ερώτηση σχετικά με την Αλβανία και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των δικαιωμάτων και της περιουσίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας με τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αφορούν τις διμερείς σχέσεις.
Υπάρχει ενδεχόμενο για αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών;
Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές το VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και τι θα πράξει τότε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια για τη μελλοντική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Παρατήρησε, ωστόσο σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα παράδειγμα για το πως τα κράτη, στη σύγχρονη ζωή και στις σύγχρονες κοινωνίες, έχουν συνέχεια».
Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη Διάσκεψη είναι η εξής: «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από την πλευρά τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας, της λεγομένης αιρεσιμότητας.