Ανησυχία μετά τα τέσσερα κρούσματα και την μεταδοτικότητα του ιού
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στην Ελλάδα για τον κοροναϊό μετά την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρας.
Το γεγονός ότι κάποια από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν είχαν παρουσιάσει άμεσα τα συμπτώματα του ιού, ενισχύουν την εκτίμηση ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται πιο εύκολα από τον ιό της γρίπης, αλλά κυρίως το ότι μεταδίδεται και κατά την διάρκεια που κάποιος είναι φορέας, χωρίς να νοσήσει. Η έλλειψη μασκών για τον γενικό πληθυσμό φαίνεται ότι εντείνει τις ανησυχίες καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν είναι φορέας του ιού ή όχι συνεχίζοντας χωρίς μέτρα προστασίας και μάσκες τις καθημερινές του επαφές.
Σημειώνεται ότι από τους νοσοκομειακούς γιατρούς έχει γίνει έκκληση να προσφέρονται μάσκες και μάλιστα δωρεάν σε όλους τους πολίτες.
Έτσι, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις εξελίξεις στο ζήτημα του κοροναϊού, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα.
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα είναι συνολικά τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, με το τρίτο και το τέταρτο να βρίσκονται στην Αθήνα.
Πρόκειται για δύο γυναίκες, 40 και 36 χρονών, οι οποίες νοσηλεύονται σε απομόνωση σε ειδικούς θαλάμους στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Και οι δύο γυναίκες είναι σε καλή κατάσταση στην υγεία τους. Όσον αφορά στο τέταρτο κρούσμα, πρόκειται για μία 36χρονη εκπαιδευτικό στον ιδιωτικό τομέα.
Η καθηγήτρια είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο και είχε επιστρέψει στις 21 Φεβρουαρίου χωρίς συμπτώματα του κοροναϊού.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, όμως, ανέβασε υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου εκεί διαπιστώθηκε ότι πάσχει από τον Covid-19.
Μιας και η 36χρονη έκανε ιδιαίτερα σε μαθητές, κάποια σχολεία έχουν κλείσει προληπτικά, αφού υπάρχει ο κίνδυνος ο φορέας να μετέφερε τον ιό.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα είναι μία 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη και ο 10χρονος γιος της, οι οποίοι νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ.
Σε ετοιμότητα οι αρχές για νέα μέτρα
Μετά την αναστολή των καρναβαλιών και το κλείσιμο σχολείων, ανακοινώθηκε η αναστολή των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό και η κατάργηση του επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία.
Επιπλέον έγινε γνωστό ότι προκηρύχθηκαν 30 θέσεις εργασίας στον ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά 15 γιατρούς, 10 νοσηλευτές, τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους και ενός νομικού, για την Κεντρική Υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Η Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφιστά την προσοχή σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους της χώρας για την ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής, καθώς και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Στο πλαίσιο των μέτρων για την προφύλαξη ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων σειρά μέτρων, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:
• Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.
• Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).
• Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
Έκκληση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για επιπλέον μέτρα
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα προϋποθέτει πάνω από όλα επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων υγείας» τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, που απαιτεί:
Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν επικουρικοί ιατροί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων.
Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.
Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.
Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες.
Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες – μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.
Αν δεν ληφθούν άμεσα όλα τα παραπάνω μέτρα, τότε στο ενδεχόμενο σοβαρής επιδημίας ή έκτακτου σοβαρού υγειονομικού γεγονότος, η χώρα δυστυχώς δεν θα αποδειχτεί «θωρακισμένη», αλλά αντίθετα τελείως ανοχύρωτη.
«Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας θα κάνουμε όπως πάντα το καθήκον μας. Ας κάνει επιτέλους η κυβέρνηση το δικό της και ας αφήσουν τις δηλώσεις κατά μέρος» καταλήγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.