«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και θα προστατευτούν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις του με την ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο.
Επίσης σημείωσε: «Είναι καθήκον μου να προστατεύσω τα σύνορά μας και θα το κάνω. Είναι καθήκον της ΕΕ να συμβάλει και θα το κάνει».
«Η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφωρα την συμφωνία με την ΕΕ προσπάθησε να στείλει πρόσφυγες στην Ελλάδα. Απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», ξεκαθάρισε.
Αυτοί που έφτασαν στα σύνορα δεν ήταν άνθρωποι από την Ιντλίμπ, ήταν άνθρωποι που ζούσαν στην Τουρκία, καθώς μιλούσαν άπταιστα την τουρκική γλώσσας, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης η Ελλάδα ζητά την αλληλεγγύη της ΕΕ και αυτή επιδεικνύεται από την παρουσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, όμως χρειάζονται περισσότερα και αυτή η κρίση θα πρέπει να λειτουργήσει ως «αφύπνιση».
Η Ευρώπη απέτυχε έως σήμερα να βρει κοινή λύση στο πρόβλημα, σημείωσε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο δείχνει ότι αυτό αλλάζει. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται την βοήθεια της ΕΕ στο προσφυγικό αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Τουρκία έχει γίνει «διακινητής» κάτι που φαίνεται από τα στοιχεία αλλά και τις ίδιες τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για επιβουλή των εθνικών μας εδαφών από ανθρώπους άγνωστης προέλευσης που χρησιμοποιούν δακρυγόνα των τουρκικών αρχών.
Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό – προσφυγικό
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης από τις Κατανιές Έβρου ότι το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά συνιστά ασύμμετρη απειλή.
«Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
«Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν»
«Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης σημείωσε: «Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους».
Η επίσκεψη στο στρατιωτικό φυλάκιο 1
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών επισκέφθηκαν το στρατιωτικό φυλάκιο 1, στις Καστανιές, αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Εκεί ενημερώθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, για όσα έγιναν από το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού την Παρασκευή μέχρι σήμερα και αξιωματικοί του στρατού τους έδειξαν στρατιωτικά οχήματα που έχουν υποστεί ζημιές από τα αντικείμενα που πετούσαν μετανάστες και πρόσφυγες από την τν άλλη πλευρά των συνόρων.
Η υποδοχή από τον πρωθυπουργό
Πριν τη επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović.
Συμφωνά με κυβερνητικές πηγές, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και πέταξαν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.