Έφτασε λίγο μετά τις 10:00 στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, όπου την υποδέχτηκαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αυτή την ώρα διεξάγεται σύσκεψη για τα ασυνόδευτα παιδιά, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, των γενικών γραμματέων του υπουργείου Μετανάστευσης, Πάτροκλου Γεωργιάδη και Μάνου Λογοθέτη, και της ειδικής γραμματέα, Ειρήνης Αγαπηδάκη.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η κ. Γιόχανσον θα απευθύνει χαιρετισμό στους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι πραγματοποιούν εκπαίδευση στο κτίριο Κεράνη, ενώ στις 13:30 θα γίνουν σύντομες δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Νωρίτερα, το πρωί, η επίτροπος συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ενώ στη συνέχεια είχε επαφή και με εκπροσώπους ΜΚΟ.
Στο επίκεντρο οι αιτήσεις ασύλου
Η κα Γιόχανσον είχε αναφερθεί σε συνέντευξή της στο χθεσινό δημοσίευμα των New York Times για κρυφό κέντρο κράτησης μεταναστών στα ελληνικά σύνορα και κακομεταχείρισή τους από τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο στηρίζεται σε μαρτυρίες μεταναστών «Η ελληνική κυβέρνηση κρατά μετανάστες απομονωμένους σε μια κρυφή τοποθεσία, προτού τους απελάσει στην Τουρκία, χωρίς την συνήθη διαδικασία, ένα από τα αρκετά σκληροπυρηνικά μέτρα που έλαβε για να σφραγίσει τα σύνορα της Ευρώπης και τα οποία οι ειδικοί λένε ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
«Αρκετοί μετανάστες είπαν σε συνεντεύξεις ότι τους συνέλαβαν, τους αφαίρεσαν τα προσωπικά τους είδη, τους έδειραν και τους απέλασαν από την Ελλάδα χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο, ή να μιλήσουν σε δικηγόρο, σε μια παράνομη διαδικασία που είναι γνωστή ως επαναπροώθηση» συμπληρώνει η εφημερίδα.
Η επίτροπος δήλωσε ότι επιθυμεί να συζητήσει για ένα κέντρο κράτησης όπου υπάρχουν αναφορές για ξυλοδαρμό και συλλήψεις αιτούντων άσυλο πριν εκδιωχθούν από την Ελλάδα χωρίς την ευκαιρία να μιλήσουν με δικηγόρο ή να ζητήσουν άσυλο.
Ενώ η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι η ελληνική απόφαση δεν έχει νομική βάση, η Επιτροπή δήλωσε ότι χρειάζεται χρόνο για να αξιολογήσει την κατάσταση.
Σύμφωνα με την Γιόχανσον, η Επιτροπή δεν θα προτείνει την αναστολή του δικαιώματος ασύλου. «Τα άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Αυτό συμβαίνει στη συνθήκη, αυτό είναι στο διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν μπορούμε να αναστείλουμε».