Ο «Σουλτάνος» προετοιμάζει το κλίμα στη διεθνή κοινή γνώμη για «θερμό επεισόδιο»
Τα reports από ξένες πρωτεύουσες, οι εκτιμήσεις Μητσοτάκη, η ελληνική ετοιμότητα, το αδιέξοδο του «σουλτάνου» και η κρίσιμη σύσκεψη της Τρίτης
«Τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας». Όμως, η συγκεκριμένη ρήση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάγγελμά του για την απειλή από τον κορωνοϊό, έχει απόλυτη ισχύ και σε ό,τι αφορά τον εξ ανατολών κίνδυνο.
Η χώρα «μετράει» από χθες τα ξημερώματα το πρώτο θύμα από την επέλαση του COVID-19, όμως το Μαξίμου εκτιμά, έστω κι αν δεν το «επικοινωνεί» επίσημα, πως παρόμοιες εξελίξεις, πρωτίστως θύματα ανάμεσα σε μετανάστες, ίσως όμως και κάτι παραπάνω, μέσω «θερμού επεισοδίου», επιζητεί και ο Ερντογάν στον Έβρο είτε στη θαλάσσια οριογραμμή του Αιγαίου. Γι’ αυτό και η Αθήνα σε ό,τι την αφορά έχει θέσει το σύστημα ασφάλειας της χώρας σε «κόκκινο συναγερμό διαρκείας».
Και αυτό που αναζητεί η ελληνική πλευρά είναι πλέον «το πότε, το πού και το πώς» και όχι τόσο «το αν», θα εκδηλωθεί το επόμενο «ανορθόδοξο χτύπημα» του Ερντογάν. Αυτό που «μετράει» όμως, για την Αθήνα είναι ότι από την συνεξέταση των κινήσεων του τούρκου ηγέτη το συμπέρασμα είναι ότι δεν φλερτάρει απλά με ένα «ατύχημα», αλλά έχει σχεδιάσει ένα «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας με φόντο το προσφυγικό/μεταναστευτικό και προσπαθώντας να επιρρίψει και τις ευθύνες στη χώρα μας. Και μάλιστα ίσως και άμεσα.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Γιατί το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί δεδομένη την πρόθεση Ερντογάν; Υπάρχουν ενδείξεις. Αλλά και αποδείξεις. Δεν είναι μόνο το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων της Τετάρτης με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στην Κω, τους πυροβολισμούς – ευθείες βολές και την υπέρπτηση δυο τουρκικών F-16 στον Έβρο, που θυμίζουν πρόβα τζενεράλε θερμής σύγκρουσης. Είναι και η συνοδεία των εξαγγελιών του «σουλτάνου» ότι «αυτό θα γίνεται στο εξής», αλλά και οι πρωτοφανείς προσβλητικές παρομοιώσεις της συμπεριφοράς των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες με εκείνη των ναζί, καθώς και οι προσωπικές επιθέσεις τύπου «βεντέτας» στον Κυρ. Μητσοτάκη, που ανεβάζουν κατακόρυφα το «θερμόμετρο» της ανησυχίας.
Ακόμη περισσότερο, στο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ έχουν φτάσει reports από πολλές πρεσβείες μας ότι Τούρκοι πρέσβεις και επιτετραμμένοι επισκέπτονται τις τελευταίες ημέρες υπουργούς Εξωτερικών, «πλέκοντας» το σενάριο ότι η Αθήνα είναι αυτή που επιδιώκει «θερμό επεισόδιο» για να «καθαρίσει» με το θέμα των προσφύγων, ενώ ανάλογα σκεπτικά προωθούν τα τουρκικά λόμπι σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, επιχειρώντας να κατοχυρώσουν ένα ανθελληνικό πνεύμα.
Παράλληλα, άλλες πηγές αναφέρουν και ότι ύπατος εκπρόσωπος μεγάλης ξένης πρεσβείας στην Αθήνα ενημέρωσε την κυβέρνηση για το ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά σε «απονενοημένο διάβημα».
Όλα τα παραπάνω συνάδουν με το ότι ο «σουλτάνος» δεν κινείται πια απέναντι στην Ελλάδα με τις παραπάνω «συντεταγμένες» μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στη χώρα του, επειδή κινδυνεύει πολιτικά, αλλά κυρίως γιατί επιδιώκει να προετοιμάσει το κλίμα στη διεθνή κοινή γνώμη για «θερμό επεισόδιο».
ΤΟ «ΚΑΚΟ» ΣΕΝΑΡΙΟ
Στο πλαίσιο αυτό, ο αμυντικός και διπλωματικός μηχανισμός της χώρας βρίσκονται σταθερά σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Βεβαίως, το ελληνικό αμυντικό «δόγμα» προτάσσει την επιδίωξη της αποτροπής. Όμως, «είμαστε έτοιμοι και για τα δυσκολότερα», καθώς οι προθέσεις της Άγκυρας είναι ανεξέλεγκτες. Υπέρ του «κακού» σεναρίου εκτιμάται πως λειτουργούν δυο παράγοντες: Kαταρχάς το ότι αυτή την ώρα η Ελλάδα, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα έχουν αναγκαστικά στρέψει το ενδιαφέρον τους στη δραματική απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο δεύτερος, ότι ο Ερντογάν παραμένει ηττημένος και εκτεθειμένος στην κοινή γνώμη της Τουρκίας από το στρατιωτικό «Βατερλό» στην Ιντλίμπ, από την αποτυχία του σχεδίου/απειλής να πλημμυρίσουν Ελλάδα και Ευρώπη από πρόσφυγες και μετανάστες λόγω της σθεναρής στάσης της χώρας μας, αλλά από και τις διπλωματικές/πολιτικές αποτυχίες του σε Μόσχα και Βρυξέλλες.
Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν πως η καταρχήν συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν στη Μόσχα για το Συριακό προχωρεί με βήμα σημειωτόν στην εξειδίκευσή της. Αυτό εξωθεί τον Τούρκο πρόεδρο να ανεβάσει τους επιθετικούς τόνους κατά της Ελλάδας, αλλά και να κλιμακώσει τις «απόπειρες» παραβίασης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε μια προσπάθεια συνολικού εκβιασμού της χώρας μας όπως και της ΕΕ. Έτσι, ο «παγιδευμένος» Ερντογάν, που παίζει ακόμη και την πολιτική του επιβίωση πλέον, «ψάχνει» διέξοδο, ακόμη και μέσω της ένοπλης σύρραξης.
Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Παράγοντας που θα παίξει ωστόσο σημαντικό ρόλο στις περαιτέρω εξελίξεις είναι η σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη για το προσφυγικό/μεταναστευτικό με συμμετοχή Ερντογάν, Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον. Για την Ελλάδα αποτελεί πλήγμα το ότι δεν προσκαλείται σε μια ακόμη κρίσιμη διεθνή σύσκεψη που αφορά άμεσα και δικά της ζωτικά συμφέροντα. Εντούτοις δεν μπορεί παρά να αναμένει τα αποτελέσματά της.
Ο πρωθυπουργός μίλησε ήδη δια ζώσης με την Γερμανίδα καγκελάριο. Θα έχει νέα συνομιλία μαζί της, όπως και με τον Μακρόν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η αίσθηση πάντως, που επικρατεί σε Μαξίμου, ΥΠΕΞ και Πεντάγωνο είναι ότι αν η Κωνσταντινούπολη οδηγήσει σε νέο «ναυάγιο», τότε η αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης θα επιταχυνθεί. Tο ίδιο και αν δεν γίνει λόγω κορωνοϊού, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ακόμη και για το ενδιάμεσο διάστημα, δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά στην «οριογραμμή». Ο φόβος του τυχαίου γεγονότος, που μπορεί να εξελιχθεί σε συνολική στρατιωτική εμπλοκή είναι διαρκής και όσο αυξάνονται οι προκλητικές τουρκικές κινήσεις γίνεται ενεργότερος. Ενώ πάντα στον ορίζοντα επικρέμαται η σταθερή απειλή του Ερντογάν να προχωρήσει στα νότια της Κρήτης παράνομες γεωτρήσεις στο πλαίσιο του ψευδομνημονίου με την Λιβύη.
Plan B και C για τον κορωνοϊό
Οι ασύμμετρες επιθέσεις/απειλές που δέχεται η Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι δυο. Μια στα σύνορα και μια εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 που έχει πλήξει και τη χώρα μας, με τα κρούσματα να μην αυξάνονται με το γεωμετρικό ρυθμό της Ιταλίας, αλλά το παράδειγμα της επέκτασης σε Ισπανία και Γαλλία έχει εύλογα θορυβήσει και την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, η σχεδόν βέβαιη έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μέσα στο επόμενο δίμηνο, έχει ήδη στρέψει το επίκεντρο της κυβερνητικής προσπάθειας πέραν των ήδη ληφθέντων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, στην προετοιμασία plan B.
Όπου μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων πλην αυτοφώρου και ελάχιστων ακόμη εξαιρέσεων, καθώς και κέντρων διασκέδασης, γυμναστηρίων, κινηματογράφων και θεάτρων, θα υπάρξουν και ευρύτεροι περιορισμοί, αλλά και επ’ αόριστον παράταση αυτών που ήδη ισχύουν. Επίσης έχει ήδη εκπονηθεί και plan C, που αφορά το απευκταίο σενάριο επέκτασης της νόσου και αφορά την κατάσταση «γενικής καραντίνας» τύπου Ιταλίας.
«Η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή ‘‘κόκκινο συναγερμό’’» είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος περιμένοντας την ανταπόκριση των πολιτών στο θέμα της «ηθικής ευθύνης» του καθενός, ενημερώνεται κάθε μια ώρα από τον υπουργό Υγείας για την εξέλιξη του προβλήματος με τον κορωνοϊό.
Όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αντέξει το σύστημα Υγείας στο δύσκολο διάστημα που ακολουθεί και γι’ αυτό και η κυβέρνηση «τρέχει» με κατεπείγουσες διαδικασίες τις προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού (2.000 άτομα).
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός, πέρα από τις δικές του αποφάσεις για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων αναμένει εκείνες της Ευρώπης, που θεωρεί πως πρέπει να στηρίξει οικονομίες, επιχειρήσεις και εργαζόμενους των χωρών – μελών της. Το τόνισε με κάθε τρόπο, για όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και σε όλους τους τόνους στους ομολόγους του κατά την προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο μετά τη σχετική απογοήτευση που επέφεραν οι «φτωχές», κατώτερες των προσδοκιών, χθεσινές ανακοινώσεις της Λαγκάρντ, ο προβληματισμός του κ. Μητσοτάκη είναι έντονος, καθώς όλες οι ελπίδες για ευρωπαϊκές «ενέσεις» στις οικονομίες των «27» έχουν στραφεί πλέον αποκλειστικά στο Eurogroup της Δευτέρας.
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Προϋποθέσεις «εθνικού μετώπου»
Προϋποθέσεις «εθνικού μετώπου» για την αντιμετώπιση των δυο ασύμμετρων απειλών που δέχεται η χώρα, του κορωνοϊού και της Τουρκίας, δημιουργούνται, καθώς τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση κάποιες λίγες ιδεοληπτικές «φωνές» συμπαρατάχτηκαν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ειδικά η σχεδόν 180 μοιρών στροφή του Αλ. Τσίπρα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και στα Ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, προκάλεσε ανακούφιση στο Μαξίμου, που επιδιώκει πριν και πάνω απ’ όλα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στις κινήσεις του πρωθυπουργού. Και μάλιστα σε μια στιγμή που το διάγγελμα του Κυρ. Μητσοτάκη αποτιμήθηκε ως καίρια «τονωτική ένεση» για την θορυβημένη από τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις κοινή γνώμη, συμπληρώνοντας τις κινήσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πολλαπλών έκτακτων κινδύνων.
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού βρήκε ανταπόκριση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που, προς έκπληξη πολλών, ιδίως σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, απέφυγαν τις αντιπολιτευτικές «κορώνες». Στηρίζοντας μάλιστα την κυβέρνηση, στη δύσκολη αυτή φάση των σχέσεων της πολιτείας με την Εκκλησία σημαντικό μερίδιο στο κλίμα πολιτικής συναίνεσης πέρα από τη φύση του προβλήματος της πανδημία παίζει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση όντως έχει πείσει πως κινηθεί με ταχύτητα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα, καθώς και ότι ο υπουργός Υγείας έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους υπεύθυνους κοινοβουλευτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, τους οποίους ενημερώνει για κάθε εξέλιξη, αλλά δέχεται και τις δικές τους συμβουλές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ