Με φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και της δημόσιας διοίκησης για την πάταξη του παρεμπορίου στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης διατύπωσε την πρόθεση να τεθεί η Θεσσαλονίκη στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στο παραεμπόριο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και αρμόδιων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συζήτησε με τους φορείς τα θέματα που τους απασχολούν και τους παρουσίασε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή για την επιτόπια καταστροφή των προϊόντων παραεμπορίου, το οποίο έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
– Καθορίζει με σαφήνεια το ποιοι είναι οι αρμόδιοι φορείς εφαρμογής (τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου ή/ και η Δημοτική Αστυνομία).
– Εισάγει τη δυνατότητα συνεργασίας και συντονισμού των φορέων αυτών μεταξύ τους και με την Ελληνική Αστυνομία.
– Απλοποιεί τη διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής των παρανόμως διακινούμενων προϊόντων (δυνατότητα συνοπτικής και όχι αναλυτικής περιγραφής των κατασχεμένων).
– Μεγιστοποιεί την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου του παραεμπορίου με την επιτόπια καταστροφή των κατασχεμένων με κάθε πρόσφορο μέσο.
– Λειτουργεί παραδειγματικά και αποτρεπτικά με την άμεση απόδοση διακαίου.
Από την εφαρμογή του νόμου προκύπτουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική κοινωνία καθώς προστατεύεται το νόμιμο εμπόριο και η δημόσια υγεία και, παράλληλα, αναβαθμίζεται το αστικό περιβάλλον και ενισχύονται τα δημόσια έσοδα αλλά και η δημόσια ασφάλεια.
Ακόμη, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινής ομάδας από την Ελληνική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ για τη διενέργεια ελέγχων και δεσμεύθηκε να διερευνήσει με ποιο τρόπο θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στα Επιμελητήρια να συμμετέχουν σε ελέγχους για το παραεμπόριο. Ταυτόχρονα εξήγγειλε ότι άμεσα θα υπάρξει καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών ώστε να μην αγοράζουν προϊόντα του παραεμπορίου.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός έκανε την παρακάτω δήλωση στους δημοσιογράφους:
«Το παρεμπόριο είναι πλήγμα για την ελληνική οικονομία, για τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδά του. Είναι πλήγμα για τα εισοδήματα και τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων και την απασχόληση και είναι κέρδος για αυτούς που συμμετέχουν σε ένα οργανωμένο δίκτυο του οικονομικού εγκλήματος, οι οποίοι κερδίζουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, χρησιμοποιώντας δυστυχείς ανθρώπους για να πωλούν τα ψεύτικα προϊόντα, τα οποία είναι επιβλαβή για τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία.
Αυτό ήταν το θέμα, το οποίο συζητήσαμε σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και τις τοπικές αρχές. Και θέλω να σας πω ότι υπάρχει μια ομόφωνη στάση από όλους, να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο του παρεμπορίου με επικεφαλής το Δήμο, αλλά και τους οικονομικούς φορείς και τις παραγωγικές τάξεις της πόλης.
Ήδη θέτουμε σε εκτέλεση ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει σαν στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη βάση του. Το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα για τις εισαγωγές και το χονδρεμπόριο, για να καταστραφούν αποθήκες και χώροι όπου συγκεντρώνονται παράνομα εμπορεύματα, όπου κερδίζουν οι συγκεκριμένοι παράνομοι έμποροι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε βάρος της εθνικής οικονομίας, των τίμιων και νόμιμων εμπόρων της χώρας και από την άλλη πλευρά σε καθημερινή βάση θα υπάρχουν συνεργεία τα οποία θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επιτόπου, μέσα στην πόλη.
Επίσης έχω αναλάβει πρωτοβουλία για μια νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να βάλουμε και άλλους «παίκτες» σε αυτό το παιχνίδι, ιδιώτες, οι οποίοι θα προσληφθούν από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα Επιμελητήρια, που είναι σύμβουλοι του κράτους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».