Στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία κινούνται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχες Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος
«Η κυβέρνηση σήμερα ομολόγησε ότι η κρίση βαθαίνει. Η ίδια όμως μοιάζει να πατάει γκάζι στην κατηφόρα» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι «οι παρεμβάσεις της δεν είναι μόνο ανεπαρκείς, αλλά πολλές εξ αυτών λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία».
Όπως σημειώνουν, «αντί για προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση θεσμοθετεί μηχανισμό μαζικών γρήγορων απολύσεων» και «αντί για πλήρη κάλυψη των μισθών, προβαίνει στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κατώτερου του κατώτατου μισθού, μετατρέποντας την πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ανέργους».
Θεσμοθετεί εν κρυπτώ σύστημα εκ περιτροπής εργασίας
«Αντί για προστασία των συμβάσεων εργασίας, θεσμοθετεί εν κρυπτώ, γρήγορο κι εύκολο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, όπου για έξι μήνες οι μισοί εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα δουλεύουν τη μια εβδομάδα και οι άλλοι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας προφανώς μισό μισθό. Και τούτο ανεξαρτήτως από το αν έχει οικονομικές δυσχέρειες η επιχείρηση» συνεχίζουν.
Επίσης προσθέτουν: «Αντί για πλήρη κάλυψη του δώρου Πάσχα από το κράτος, αναστέλλει την καταβολή του μέχρι το καλοκαίρι συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των πολιτών».
«Αλήθεια δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτές τις παρεμβάσεις οδηγούν την οικονομία σε καταστολή;», διερωτώνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλήγοντας: «Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία, είναι άμεσα, οριζόντια, προληπτικά και όχι πυροσβεστικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας. Με ένα ισχυρό πακέτο δημόσιων δαπανών, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής. Με όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας και όχι την παραγωγή ενός νέου κύματος ανέργων και εργαζόμενων φτωχών».