Μητσοτάκης: Μέλημα μας η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης

Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον

 

Τον πρώτο απολογισμό των 30 ημερών μάχης με την πανδημία του κορωνοιού έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε πως ” Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον. Και όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία και πάνω από όλα ενότητα και αλληλεγγύη”. Ενώ δήλωσε πως” Κύριο μέλημα ήταν και παραμένει η διατήρηση θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη κοινωνική μέριμνα”.

 

 

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός επισήμανε πως “Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή. Θα επιμείνω στη δημοκρατική λειτουργία. Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός της παραπλάνησης είναι εξίσου επικίνδυνος. Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος της αλήθειας”.

 

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης με την παρέμβασή του γίνεται ο πρώτος απολογισμός μάχης 30 ημερών με την πανδημία αλλά και όσα κρίσιμα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

 

«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «όσα προηγήθηκαν έδωσαν τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο, ενότητα, πειθαρχία και αλληλεγγύη γιατί όλοι είμαστε ίδιοι απέναντι στον κορωνοϊό».

 

Τόνισε, ακόμα ότι «πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση» η προσπάθεια. «Οι ειδικοί λένε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

 

«Φέτος το Πάσχα της Αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι «έχουμε και άλλα μέτρα στη φαρέτρα αλλά στο χέρι όλων είναι να μην τα ενεργοποιήσουμε»

 

Απορρίπτουμε αυταρχικούς περιορισμούς όπως στην Ουγγαρία

 

«Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό: όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό ειδικά σε συνθήκες δύσκολες. Επιμένω στην δημοκρατική λειτουργία απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως συνέβη πρόσφατα στην Ουγγαρία. Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά το ίδιο επικίνδυνος με την πανδημία» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

 

«Θα υπενθυμίσω ότι στην αρχή υγειονομικής κρίσης πολλά κράτη παρέμεναν απλά θεατές ή συνέχιζαν αμήχανα την καθημερινότητά τους. Στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από εξελίξεις. Έκλεισαν σχολεία, καταστήματα. Πολύ νωρίς ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης που εμπέδωσε στην συνείδηση πολιτών το σύνθημα “Μένουμε Σπίτι” ενώ προχώρησε ο σχεδιασμός στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κάνοντας μια πρώτη αναφορά στις ενέργειες της κυβέρνησης.

 

Σημείωσε, δε, ότι «όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονική στιγμή γιατί στον Έβρο και Αιγαίο μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο υπεράσπισης εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων από την εισβολή των μεταναστών που οργάνωνε η Τουρκία. Μια που κερδήθηκε».

 

Ευχαριστώ τους Έλληνες

 

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε, επίσης, «τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που αντελήφθησαν την ανάγκη να θυσιάσουν την ελευθερία τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας ζωής».

 

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, ίσως είμαστε στο τέλος της αρχής» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αντιλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών.

 

Αποφύγαμε δύσκολες καταστάσεις τύπου Ιταλίας και ΗΠΑ

 

Μιλώντας για όσα έχουν συμβεί το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά ότι «η Ολλανδία και το Βέλγιο είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς. Εδώ κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη. Θυμάμαι όταν προχωρήσαμε στην ακύρωση καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, πριν ακόμα να έχουμε το πρώτο κρούσμα. Υπήρξαν αντιδράσεις. Ευτυχώς μας στήριξε ο δήμαρχος προερχόμενος από ΚΚΕ. Πήραμε μια απόφαση με οικονομικό αντίκτυπο αλλά αποζημιώθηκαν από την εξέλιξη».

 

«Θυμάμαι όταν έπρεπε να ζυγίσουμε αποφάσεις με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και αποφασίσαμε ότι πρέπει να τις πάρουμε πολύ γρήγορα και φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει τις δύσκολες κατάστάσεις Ιταλίας, ΗΠΑ κα.» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι όλα αυτά έγιναν «όχι χωρίς κόστος». «Πήραμε αυστηρά πρωτόγνωρα μέτρα με συνέπειες στην καθημερινότητα πολιτών και επιπτώσεις την οικονομία. Η κοινωνία στην μεγάλη πλειοψηφία στήριξε. Ο στόχος μας παραμένει να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Έως τώρα οι Έλληνες το πετυχαίνουμε. Ο αριθμός διασωληνωμένων υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού ΜΕΘ του ΕΣΥ. Αντιλαμβάνομαι όμως και την κόπωση των πολιτών την αγωνία για τις δουλειές τους και το αύριο. Επαινώ την αντοχή την ωριμότητα και υπευθυνότητα της ελληνικής κοινωνίας».

 

Ευγνωμονούμε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές

 

Ειδική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές λέγοντας «ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όμως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

 

Μιλώντας για την συνεισφορά ιδιωτών στη μάχη με τον κορωνοϊό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός όμως στην άμυνα καλείται ο καθένας να εισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μήπως είναι κακό που οι ιδιώτες χρηματοδοτούν την λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών νοσηλείας και έχουν προσφέρει εκατομμύρια μάσκες, γάντια στολές και τόνους φαρμάκων; Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας. Θα ήθελα κι άλλους μιμητές. Κρίνονται οι παρόντες και οι απόντες. Κρίνεται και η αξιέπαινη δωρεά της Βουλής προς το νοσοκομείο Σωτηρία που θα αποκτήσει ισχυρή σύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 50 κλινών».

 

Πρέπει να έχουμε επιχειρήσεις έτοιμες για να βάλουν σε κίνηση την ανάπτυξη

 

Όπως τόνισε «πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι οι Έλληνες και με επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν σε κίνηση τη μηχανή της ανάπτυξης. Σε 30 ημέρες σχεδιάστηκαν 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ».

 

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «κινούνται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό ΑΕΠ. Κύριο μέλημα ήταν και παραμένει η διατήρηση θέσεων απασχόλησης και η δίκαιη κοινωνική μέριμνα».

 

«Στα περισσότερα κράτη οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επί των αμοιβών. Στην Δανία η ανώτατη αποζημίωση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο εργαζόμενων. Οι πιο ωφελημένοι είναι χαμηλόμισθοι. Οι απολύσεις απαγορεύτηκαν. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σε πρώτη φάση αμοιβή 800 ευρώ διατηρώντας ασφαλιστικά δικαιώματα. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 1 δις ευρώ προς πληττόμενες επιχειρήσεις με νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ενώ Ευρωπαϊκό επενδυτικό Ταμείο, Κράτος και Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνονται 8 δις ευρώ».

 

Κλείνοντας τόνισε “Μένουμε σπίτι σαν Ελεύθεροι Πολιορκημένοι που επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι γιατί είναι ελεύθεροι”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ