Δέσμη πέντε επιπλέον μέτρων προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να αναδειχθεί πυλώνας αλληλεγγύης και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής καθώς και πυλώνας ανάπτυξης για την επόμενη μέρα της κρίσης προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του ΥΠΕΣ με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ και τους επικεφαλής των παρατάξεων.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιος, ο ΓΓ Εσωτερικών κ. Μιχ. Σταυριανουδάκης και ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ.κ. Ηλ. Γιάτσιος και Σπ. Σπυρίδων.
Ο υπουργός Εσωτερικών άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού και τα αιτήματα και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, όπως τις διατύπωσε ο πρόεδρός της κ. Δημ. Παπαστεργίου και οι μετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη.
Για να διευκολυνθούν οι Δήμοι στη λειτουργία τους αλλά και για να διαδραματίσουν το ρόλο τους ως πυλώνες αλληλεγγύης και ανάπτυξης, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πέντε ρυθμίσεις- πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών:
1. Διευκολύνει την επιστροφή της προκαταβολής που θα λάβουν οι Δήμοι από τους ΚΑΠ, λόγω αδυναμίας είσπραξης ανταποδοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ, σε 18 έως 72 δόσεις.
2. Βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να “παγώσουν” κατ’ αρχήν για ένα τρίμηνο οι δόσεις των δανείων των Δήμων.
3. Ανακοινώνει, στο τέλος της εβδομάδας, το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση.
4. Έχει ζητήσει από το ΑΣΕΠ να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε μέσα στον Απρίλιο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κάλυψη των περίπου 3.000 θέσεων του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Παράλληλα ζήτησε από την ΚΕΔΕ να πιέσει τους δήμους που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για την πληρωμή του προγράμματος, να το πράξουν το συντομότερο, ως αναγνώριση της βοήθειας που προσφέρουν αυτήν την κρίσιμη περίοδο οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι”
5. Σε πλήρη συνεργασία με τον υπ. Εργασίας κ. Βρούτση προωθείται η ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, των διαδικασιών για την πρόσληψη των 36.000 εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί στην λειτουργία της Αυτοδιοίκησης αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η Ελλάδα βιώνει τη δυσκολότερη μετά τον β’ Παγκόσμιο πόλεμο και ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπισή της μπορεί να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση. “Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση μόνο μέσα από το πλεόνασμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ενότητας και εθελοντισμού που υπάρχει ως ισχυρό ρεύμα μέσα στον ελληνικό λαό και το οποίο θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στο σύνολο των δράσεων που αναπτύσσουμε”, είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις solidaritycity και solidarityanimal που αναπτύσσει το υπουργείο Εσωτερικών.
Ακολουθεί η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου:
“H κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τη διάδοση του κορωνοϊού είναι πρωτοφανής και για την Ελλάδα αλλά και για την ανθρωπότητα. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που βιώνουμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση και για την Αυτοδιοίκηση ξεχωριστά, να πετύχει και να αποδειχθεί ο κρίσιμος και ο καθοριστικός πυλώνας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κανονικότητας στη ζωή των πολιτών, αλλά και πυλώνας ανάπτυξης για την επόμενη μέρα.
Γι’ αυτό από την αρχή η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τις- όπως αποδεικνύεται- εξαιρετικά έγκαιρες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, η χώρα κατάφερε έως τώρα να γλιτώσει με σχετικά περιορισμένες ανθρώπινες απώλειες. Να ευχηθούμε ότι με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων θα πάμε μέχρι το τέλος έτσι και θα κρατηθούμε με ελάχιστες απώλειες, όσο γίνεται, σε ανθρώπινες ζωές.
Δίπλα σε αυτό λοιπόν, το Υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση συνολικά, έχουμε λάβει μια σειρά αποφάσεις μέσα από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τις οποίες είστε ενήμεροι και έχουν τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να διευκολύνουμε τις λειτουργίες και τις διαδικασίες της Αυτοδιοίκησης.
Αρχίζουν όμως και εμφανίζονται πλέον μια σειρά από προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Θέμα πρώτο, το οικονομικό ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάναμε τη ρύθμιση με την οποία έως τώρα μπορούσαμε σε 18 δόσεις να επιστρέψουν οι Δήμοι πίσω τα χρήματα, τα οποία θα πάρουν προκαταβολικά στην πραγματικότητα από τους ΚΑΔ για να καλύψουν τις απώλειες από τη μη είσπραξη των ανταποδοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτό μπορούμε να το επεκτείνουμε ως χρονικό διάστημα, όταν σε έναν δήμο δεν είναι αρκετό, και να πάμε σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα το οποίο μπορεί να φτάνει μέχρι και τους 72 μήνες.
Αυτή είναι μία λύση που θεωρώ ότι μπορεί να διευκολύνει έτι περαιτέρω και φαντάζομαι ότι σας λύνει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια.
Δεύτερον, έχουμε ολοκληρώσεις τις συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και μέσα στην εβδομάδα θεωρώ ότι θα ανακοινωθεί ότι “παγώνουν” κατ’ αρχήν για τους επόμενους τρεις (3) μήνες, οι δόσεις των δανείων τους προς το Ταμείο.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα των τριών (3) μηνών θα προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη μελέτη, από κοινού, για να δούμε σε κάθε περίπτωση με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανταπόδοση των δανείων. Να μπορούν, δηλαδή, οι Δήμοι να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και όταν θα περάσει αυτή η φάση της κρίσης.
Τρίτον, έχουμε οργανώσει πλήρως -και με την ΠΝΠ- όλα όσα χρειάζονται σε συνεννόηση και με το σύνολο της κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό και υπουργούς οι οποίοι εμπλέκονται, τον υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Ανάπτυξης, και υπολογίζω ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη, θα κάνουμε τις ολοκληρωμένες ανακοινώσεις μας για το νέο Πρόγραμμα έργων, ανάπτυξης και αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το Πρόγραμμα που διαδέχεται το “Φιλόδημος” το οποίο έχει ολοκληρωθεί από τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς δεν υπήρχαν οι χρηματοδοτήσεις που χρειάζονταν για να ολοκληρωθούν τα έργα. Είμαστε πλέον στο τελικό στάδιο και επαναλαμβάνω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία και μεγάλη πρόκληση να ετοιμάσουμε τα έργα. Στόχος μας είναι να μη χαθεί κανένα έργο. Οι χρηματοδοτήσεις όπως σας είχα πει είναι διασφαλισμένες. Οι διαδικασίες προχωρούν και όταν έρθει το τέλος της κρίσης, σε ό,τι αφορά στην υγειονομική πλευρά, πρέπει να μας βρει με ακόμη μεγαλύτερη ωρίμανση πολλών εκατοντάδων έργων σε όλους τους τομείς.
Το νεότερο που επίσης σας έχω είναι ότι ένα πακέτο δράσεων και προμηθειών οι οποίες θα χρειαστεί να γίνουν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα αυτό. Και δεύτερον είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε πολύ ισχυρές χρηματοδοτήσεις και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γι’ αυτό το σκοπό.
Θεωρώ ότι έχουμε διαμορφώσει ένα πολύ ισχυρό πολιτικό πλαίσιο αντιμετώπισης των δυσχερειών ώστε να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει στο ρόλο της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής και στη συνέχεια σε ένα ισχυρό αναπτυξιακό ρόλο, μέσα από την υλοποίηση έργων τα οποία θα φέρουν και πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, πράγμα που θεωρώ ότι θα είναι ζητούμενο και για την επόμενη μέρα τώρα.
Τέταρτον, θέλω να σταθώ στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και “Βοήθεια στο Σπίτι plus”, όπως εξελίσσεται πλέον από πάρα πολλούς δήμους. Συνδράμουμε με όλες τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στην ενίσχυσή τους. Θα παρακαλέσω πάρα πολύ όλους σας και την ΚΕΔΕ να το μεταφέρει σε όλους τους Δήμους, να γίνονται όλες οι διαδικασίες του προγράμματος με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, προκειμένου να αμείβονται κανονικά οι εργαζόμενοι και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους διότι κάνουν ένα πολύ σοβαρό έργο το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε. Λέω λοιπόν ότι θέλω πάση θυσία να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” θα εξελίσσεται έχοντας τους εργαζόμενους σε αυτό κανονικά πληρωμένους, πόσο μάλλον στις συνθήκες τις οποίες βιώνουμε αυτή τη στιγμή.
Πιστεύω ότι μέσα στον Απρίλιο, ύστερα από επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, θα προχωρήσουμε κανονικά στην προκήρυξη της διαδικασίας για τις μόνιμες θέσεις που έχουμε συζητήσει οι οποίες αφορούν 273 δήμους. Αυτές τις μέρες επιστρέφουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος για τις ειδικότητες και τους ανθρώπους οι οποίοι προβλέπεται να προσληφθούν ως μόνιμοι σε αυτό το πρόγραμμα.
Πέμπτον, τέλος για τον ίδιο λόγο είμαι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για τους 36.000 των κοινωφελών προγραμμάτων που αναπτύσσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Και αυτοί αποτελούν χρήσιμες εφεδρείες για την αυτοδιοίκηση όλο αυτό το διάστημα.
Επίσης, γνωρίζετε ότι προχθές δώσαμε στη δημοσιότητα τα δύο ηλεκτρονικά site που έχει επιμεληθεί ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος. Το solidarity city και τόσο solidarityanimal. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, γιατί η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση μόνο μέσα από το πλεόνασμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ενότητας και εθελοντισμού που υπάρχει ως ισχυρό ρεύμα μέσα στον ελληνικό λαό και το οποίο θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στο σύνολο των δράσεων που αναπτύσσουμε”.