Απόλυτα συναινετικός στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά σαφώς επικριτικός στο λάθος «μείγμα» που ακολουθεί η κυβέρνηση για την συγκράτηση της ύφεσης, καθώς και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, εμφανίσθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Οι χαμηλοί τόνοι που επέλεξε σε όλη της διάρκεια της συνέντευξης προκάλεσαν αίσθηση, ενώ, όπως υπενθύμισε και ο ίδιος, το σημερινό κυβερνών κόμμα ακολούθησε διαφορετική τακτική, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλα τα μεγάλα θέματα.
Στον αντίποδα της τότε «γαλάζιας» στάσης, ο κ.Τσίπρας υπερτόνισε τη διάθεση της σημερινής αντιπολίτευσης («και όχι μόνο της αξιωματικής») να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, προ(σ)καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί.
«Ο Παύλος Πολάκης συναντήθηκε δύο φορές με τον Βασίλη Κικίλια και του πρότεινε λύσεις για τις ΜΕΘ διότι γνωρίζει κάθε τρύπα του συστήματος», είπε, ενώ πρόσθεσε με νόημα: «δεν ασκώ κριτική στον επιστήμονα κ. Τσιόδρα, αλλά στην κυβέρνηση», για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή
Παρότι δεν ρωτήθηκε σχετικά, στενοί συνεργάτες του κ.Τσίπρα ξεκαθαρίζουν πως επ’ ουδενί τίθεται θέμα «ούτε καν προς συζήτηση» στήριξης μίας «κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης». Κι αυτό διότι κάποιες πλευρές «παρερμηνεύουν το ‘βάζουμε πλάτη’ του ΣΥΡΙΖΑ” και διοχετεύουν ανάλογα «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την Δευτέρα, κατά την παρουσίαση των οικονομικών προτάσεων του κόμματός του.
Όσο για τα άλλα σενάρια, περί πρόωρων εκλογών, επί των οποίων ρωτήθηκε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής επανέλαβε ότι: πρώτον, «εν μέσω πολέμου δεν κάνεις δημοσκοπήσεις», δεύτερον «η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή» και, τρίτον, «είναι απίστευτος κυνισμός να λες τι θα ψηφίσει ο πολίτης ‘αύριο’ όταν το ερώτημα για το ‘αύριο’ είναι πόσοι θα έχουν μείνει αλώβητοι από την πανδημία».
Να γίνουν χιλιάδες τεστ για τον απεγκλωβισμό
Ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα τεστ που πρέπει να γίνουν όταν θα φτάσει η στιγμή του απεγκλωβισμού και, άρα, στην ευθύνη της κυβέρνησης να προμηθευτεί μεγάλο αριθμό τους. «Είναι μεγάλη ανάγκη να γίνουν τεστ, ώστε να έχουμε εικόνα ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα όταν θα αρχίσουν σιγά σιγά να αίρονται τα μέτρα αποκλεισμού. Να εφοδιαστεί η κυβέρνηση και να γίνουν χιλιάδες τεστ, καθώς οι ειδικοί λένε ότι αν το 50% είναι οι περιορισμοί το άλλο 50% είναι τα τεστ».
Διευκρινίζοντας ότι η στήριξη δεν σημαίνει σιωπή στα προβλήματα, αναφέρθηκε στις ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στα νοσοκομεία σε μέτρα προστασίας, καθώς και στον πολύ χαμηλό ρυθμό ενίσχυσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Εξήγγειλαν 2000 προσλήψεις, αλλά είναι λιγότεροι από 200 οι γιατροί που έχουν πιάσει δουλειά, μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό», είπε.
Γενναίο «πακέτο» χωρίς ούτε ένα ευρώ νέο χρέος
Το βάρος της παρέμβασης έπεσε, όπως αναμενόταν, στις οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε την Δευτέρα για την αποφυγή της βαθιάς ύφεσης. Σύμφωνα με τη θέση που ανέπτυξε, η ίδια τακτική που επελέγη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού πρέπει να ακολουθηθεί και για την οικονομική ύφεση: κινήσεις πρόληψης ώστε να αποτρέψουμε το μεγάλο βάθος και την διάρκειά της.
Σ’ αυτή τη βάση, εξήγησε ότι η φιλοσοφία της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμπροσθοβαρές και γενναίο πακέτο μέτρων τώρα ώστε να μην χρειασθούν πολλαπλάσια μέτρα μετά την λήξη των μέτρων περιορισμού. «Αυτό που έχουμε μπροστά μας, αν δεν λειτουργήσουμε στοχευμένα, έγκαιρα και αποτελεσματικά, θα είναι μία νέα μεγάλη οικονομική περιπέτεια. Είναι εθνικό μας καθήκον να μην ξανακυλήσει η χώρα στην κρίση, να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού στα μνημονιακά χρόνια. Η πρότασή μας έχει την ίδια λογική με των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας: όπως αυτοί έδρασαν έγκαιρα και προληπτικά, έτσι πρέπει να δράσουμε κι εμείς για τον ιό της κρίσης».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή στο «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δισ. ευρώ «που αφήσαμε ως παρακαταθήκη για περίπτωση κρίσης και σήμερα έχουμε αυτή τη κρίση».
Όπως είπε: από αυτό το μαξιλάρι, τα 16,5 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» για την αποπληρωμή του χρέους. Αρα έχουμε διαθέσιμα τα 20 δισ. ευρώ συν άλλα 20 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόσους συν 12 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ για την ρευστότητα στις τράπεζες. Απαντώντας στην λογική «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης, τόνισε: «από αυτό το σύνολο των 50 δισ., εμείς παρουσιάσαμε πρόγραμμα 26 δισ, με τα 14 δισ. να δίνονται ως ζεστό χρήμα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να ξεκινήσουν την προσπάθεια ανάκαμψης από καλύτερη βάση μετά τον εγκλεισμό».
Επιδοτείται η αναστολή συμβάσεων εργασίας
Και, μάλιστα, όπως επισήμανε, «χωρίς να αυξηθεί ούτε ένα ευρώ το χρέος μας αφού η αποπληρωμή του είναι διασφαλισμένη από το ‘μαξιλάρι’, δηλαδή από τα υπερπλεονάσματα για τα οποία τόσο είχαμε κατηγορηθεί».
Στο σημείο αυτό, απέσπασε τη συμφωνία του παρουσιαστή Νίκου Χατζηνικολάου στην παρατήρηση πως η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία. «Eκτός από δημοσιογράφος εκπροσωπείτε και την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων, είστε δηλαδή και εργοδότης. Είστε ευχαριστημένος που η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και όχι την ίδια την εργασία; Είστε ευχαριστημένος από το γεγονός ότι οδηγεί σε εκ περιτροπής εργασία το προσωπικό των εφημερίδων σας; Πως θα βγάλετε αύριο εφημερίδα όταν για λόγους δημόσιας υγείας πρέπει να δουλεύουν από το σπίτι οι εργαζόμενοι και σας λέει η κυβέρνηση μόνο το 10% από το σπίτι;».
Παραπέμποντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρέπει να καλυφθεί από το Δημόσιο το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των επιχειρήσεων, συν των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων «ώστε να κρατήσουν τις δουλειές τους και να καταναλώσουν».
Την εμπλοκή στο Eurogroup την χαρακτήρισε «πολύ αρνητική εξέλιξη», όπως και «κοντόφθαλμη» την άρνηση του Βορρά στο ευρωομόλογο. «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακού χαρακτήρα διλήμματα. Το πλαίσιο που διαφαίνεται δεν είναι επαρκές για το μέγεθος της κρίσης», είπε.